ZAJEDNIŠTVO

KLJUČNI DETALJ KOJI JE SPASIO SPLIT 'Požar je izgledao kao ognjena zemlja, ali to što su građani radili gdje god biste došli uistinu je nevjerojatno'

 
građani od požara brane svoje kuće u kvartu Kila
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Reporter Radio Splita Marino Marinčić u programu te postaje u noći s ponedjeljka na utorak, oko 3 ujutro, opisao je naglo pogoršanje situacije na požarištu u Podstrani, a prisjetio se i najkritičnijih trenutaka buktinje u samom Splitu.

- Bilo je dobro, ali je onda vjetar naglo pojačao i vatrenu liniju počeo nositi put Podstrane, sve kuće koje se nalaze put Žrnovnice vatrogasci su branili koliko su mogli, ali bili su to apokaliptični prizori. U jednom je trenutku nastupilo zatišje u trajanju od oko 20 minuta, mislili smo da će se smiriti, ali onda je put drugog dijela Strožanca i Podstrane počelo nositi..., rekao je Marinčić.

Kaže da je cijelo područje, očekivano, puno policije i vatrogasaca i vozilom je gotovo nemoguće proći.

- Ljudi su se naoružali bocama vode, grabljama, motikama, lopatama, neki su grane su prepilili kako bi njima gasili eventualni otvoreni plamen.

U hotelu Lav je situacija zasad u redu, tamo nema nikakve evakuacije, iako se stanje na požarištu čitavo vrijeme prati.

Reporter Radio Splita prisjetio se i situacije u samom gradu, u kojem je bio u najkritičnijim trenucima. Ono što se posvuda dalo primijetiti je, kaže, organiziranost građana, koji su spremno gasili i branili i svoje i susjedovo, što je možda i ključni detalj koji je pridonio da situacija bude riješena i prije nego bi je riješili sami vatrogasci.

- Jedan čovjek je koristio bager, svo raslinje je njime micao, prvo kod sebe, a onda je i susjedu to radio, vode je bilo na sve strane, slijevala se po cesti, močili su teren. Ali sama stihija... To je izgledalo kao ognjena zemlja, opisao je reporter.

Fotogalerija: Gašenje požara u splitskom kvartu Kila

Nešto ranije, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ocijenio je kako je najgora situacija s požarima na splitskom području prošla te je pozvao Splićane da se više ne samoorganiziraju radi obrane od vatre jer za to nema potrebe.

- Nema više potrebe za samoorganiziranjem jer profesionalci su na terenu i trebamo izbjegavati samoinicijativne akcije i ne izlaziti pred vatru jer ćemo tako doprinijeti da se ne dogodi tragedija, poručio je Krstulović Opara.

Također je pozvao Splićane da tijekom noći ne koriste pretjerano vodu i da ugase perilice radi omogućavanja boljeg pritiska vode koji je potreban vatrogascima za polijevanje požarišta.

- Pozivam sugrađane da u utorak ujutro što manje koriste automobile na splitskom području radi rasterećenja gradskih ulica, jer smo u ponedjeljak imali poteškoća zbog gustog prometa, koji je otežavao kretanje vatrogascima i policiji koji su odlazili na požarišta, kazao je Krstulović Opara.

Vatrena je stihija u ponedjeljak prošla preko splitskog odlagališta Karepovac, što je stvorilo povećanu koncentraciju opasnih plinova u zraku, ali ne toliko da bi bilo zabrinjavajuće.

- Unatoč tome pozivam Splićane da zatvore prozore, uključe klima uređaje te da djeca, plućni i srčani bolesnici ne izlaze van, ako to nije potrebno, poručio je splitski gradonačelnik.

Najavio je da će na požarišta na splitskom području u utorak iz sjevernog dijela Hrvatske, pretežito iz Zagreba, doći 250 vatrogasaca i 50 vatrogasnih vozila radi pomoći vatrogascima na terenu koju su obavili herojski posao, ali su premoreni.

Krstulović Opara je priznao i da gradske službe nisu bile adekvatno pripremljene za požar ovakvih razmjera te da iz cijele situacije treba povući pouku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 23:06