MUČENJE U RAKITJU

Sjećate li se tipa koji je lijepio iskaznicu HDZ-a na čelo? U Beogradu je osuđen na osam godina zatvora

Iako je sud utvrdio da je Tunić odgovoran za smrt rezervista JNA, za to nije osuđen jer je prije 25 godina za to bio pravomoćno oslobođen pred hrvatskim sudom

Branko Tunić (sredina)

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Branko Tunić, pripadnik 1. brigade Zbora narodne garde kojega hrvatski građani pamte po lijepljenju HDZ-ove članske iskaznice na čelo i valjanja po podu u HDZ-ovom stožeru nakon objave izbornih rezultata 2015. godine, nepravomoćno je u odsutnosti u Beogradu osuđen na osam godina zatvora zbog ratnoga zločina na zarobljenim pripadnicima JNA-a 1991. godine.

Kako su objavile Novosti, Tunić je osuđen zbog mučenja 16 zarobljenih pripadnika JNA u logoru Rakitje u rujnu 1991. godine, od kojih je jednoga i ubio. Međutim, za konkretno ga ubojstvo beogradski sud nije osudio jer ga je hrvatski sud 1999. oslobodio krivnje. Tad je utvrđeno da je to djelo počinio u nužnoj obrani. Kako mu se ne može suditi dva puta za isto djelo, beogradski ga sud za njega nije osudio.

Predsjednica sudskoga vijeća sutkinja Snežana Nikolić Garotić rekla je da je Tunić kriv što je kao pripadnik Zbora narodne garde u sukobu JNA i hrvatskih oružanih snaga u više navrata zarobljene vojnike mučio, zastrašivao, tjelesno ozljeđivao na izrazito ponižavajući način, a Marka Utržana (20) iz Kikinde na kraju i ubio.

"Okrivljeni je zarobljene vojnike tukao kundakom po tijelu i glavi, gumenom palicom po tijelu, tabanima i dlanovima, vezivao ih lisicama, obarao na pod, gdje ih je gazio i skakao po njima, gasio im cigarete po tijelu, prijetio pištoljem i nožem, kojima im je kružio oko očiju i po licu. Zločin je počinio s predumišljajem, bio je svjestan da su oni ratni zarobljenici, a vidio je i njihove godine, da su to golobradi mladići u razvoju od 18 do 21 godine. Pokazao je upornost, bezobzirnost i bahatost. Oštećeni su bili vojnici na redovnom služenju vojnog roka u Prečecu, gdje su pali u ruke hrvatskih snaga. Iako je bio dogovor da se predaju i da će ih pustiti kućama, oni su zarobljeni i odvedeni u logor Rakitje. Nalaze se na popisu ratnih zarobljenika i na popisu razmijenjenih ratnih zarobljenika. Srbi su razdvojeni na jednu stranu, a sve ostale nacionalnosti na drugu. Mučili su ih i tukli, a u svemu je prednjačio okrivljeni Tunić. Svi ga opisuju na isti način i prepoznaju ga na slikama", rekla je sutkinja.

Osim po "slavljenju" pobjede u stožeru HDZ-a 2015. godine, Tunić je ostao upamćen i po burnom slavlju godišnjice Oluje 2015. godine kada je u odori Hrvatske vojske pao na koljena na mimohodu oružanih snaga u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:56