BELLABEAT: NIJE ISTINA

Danci: Švicarska kompanija iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijunske iznose poznatoj hrvatskoj tvrtki!?

Iz Bellabeata najavljuju tužbu protiv danskog medija i tvrde da s Mamićima nemaju nikakve veze

Zdravko Mamić

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Danski dnevni list Berlingske došao je u posjed povjerljivih dokumenata koji pokazuju da je Rasport Management AG, švicarska tvrtka iz optužnice protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, prebacivala novac hrvatskoj tvrtki Bellabeat koja prodaje fitness narukvice namijenjene ženama. Članak o tom otkriću danski dnevni list objavio je u utorak, 23. travnja, a za tvrtku koja je poznata kao prvi hrvatski startup zainteresirani su zato što je u njoj danski investicijski fond Nordic Eye glavni dioničar od 2018. godine. I u kompaniji su, u Upravnom odboru, direktor Maj Investa Jeppe Christiansen i šef Nordic Eyea Anders Kaasgaard. Nakon objave članka navodno se Jeppe Christiansen povukao sa svoje pozicije.

Iz Bellabeata su nam odgovorili da sa "gospodom Zdravkom Mamićem i Zoranom Mamićem nemaju i nikada nisu imali kontakt/investiciju u poduzeće Bellabeat".

- Bellabeat je doista sklopio tzv. SAFE ugovor sa poduzećem Rasport Management AG koji je prošao jednaku proceduru kao i svi ostali koji su željeli investirati u Bellabeat u ono vrijeme. Simple Agreement for Future Equity ili skračeno SAFE je ugovor koji investitorima koji ulože u startup daju pravo na određeni broj udjela po unaprijed dogovorenoj cijeni, na određeni financijski događaj koji će se dogoditi jednom u budućnosti. Napomenuli bismo da poduzeće Rasport Management AG, bez obzira na prvotno potpisani ugovor, nikada nije bilo u suvlasništvu Bellabeata bez obzira što se protiv tog poduzeća i odgovornih osoba (od kojih se niti jedan ne preziva Mamić) u trenutku investicije nije vodio nikakav kazneni postupak. Bellabeat se strogo pridržava financijskih propisa kako bi održao povjerenje i sigurnost naših ulaganja. Prilikom potpisivanja ovakvih ugovora imamo standardne procedure provjere i osiguranja investicija - poručuju iz Bellabeata dodajući da su bili "izuzetno počašćeni što su imali gospodina Jeppea Christiansena u upravnom odboru".

- Njegov doprinos našem rastu i razvoju bio je nezamjenjiv. O svim razlozima odlaska ne bismo htjeli govoriti u njegovo ime pogotovo zato što je on sam sve objasnio na svom službenom LinkedIn profilu - komentiraju u odgovoru iz Bellabeata te dodaju da su u suradnji s danskim pravnim stručnjacima odlučili ovu situaciju sa danskim medijem riješiti pravnim putem kako bismo na najefikasniji način dokazali njihovo nepoštivanje novinarske etike o pravednom izvještavanju.

image

Sandro Mur

Goran Mehkek/Cropix

U članku u danskim medijima citira se, naime, glavna tužiteljica Esther Omlin koja je za novine Luzerner Zeitung u kolovozu 2016., dok se policija u švicarskom okrugu Obwalden približavala završetku opsežne istrage o Rasport Managementu AG, izjavila: "Ovdje govorimo o gospodarskom kriminalu najteže vrste".

Istraga je tada pokazala da je tvrtka napravila "sumnjive transfere" velikih milijunskih iznosa na račune, između ostalog, u Dubaiju, Hong Kongu, Panami, Gibraltaru i Belizeu.

I baš nakon što se počelo u medijima spominjati tvrtku Rasport Management AG u tom kontekstu, tvrtka je Bellabeatu prebacila milijunski iznos, pokazuje istraživanje Berlingskea.

Brojna pitanja

S tim u vezi Berlingske je poslao brojna pitanja osnivačima i direktorima Bellabeata, Sandru Muru i Urški Sršen.

"Protiv Rasport Managementa AG nikada nije pokrenut niti vođen kazneni postupak", odgovorili su im na njihov upit. Međutim, ni Bellabeat ni osnivači, piše dalje danski medij, nisu odgovorili zašto su sklopili ugovor s tvrtkom Rasport Management AG u vrijeme kada je nekoliko ljudi koji su imali jake veze s tvrtkom osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne zbog financijskih zločina.

Također nisu željeli otkriti je li Bellabeat u vezi s ugovorom s Rasport Managementom AG kontaktirao s članovima obitelji Mamić.

U optužnici se protiv Mamića navodi da je Mario Mamić bio "stvarni vlasnik i voditelj poslovanja društva Rasport Management AG". No, Mario Mamić je u svojoj obrani tvrdio kako "on nije stvarni voditelj poslovanja tog trgovačkog društva, već je od kraja 2012. odnosno početka 2013. radio kao konzultant za to trgovačko društvo te ni na koji način nije sudjelovao kao posrednik vezano uz transfere igrača Boška Balabana, Ivice Vrdoljaka, Marija Mandžukića i Georga Kocha, dok je vezano uz obitelj Ćorić sudjelovao isključivo kao konzultant društva DigiSport Limited, s time da je on bio poveznica između tog društva i obitelji Ćorić jer je obitelj Ćorić htjela prodati određena prava navedenom društvu", stoji u optužnici u Mamićevoj obrani.

image

Mario Mamić na suđenju u slučaju izvlačenja novca iz Dinama u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

Dragulj u kolekciji

Direktor Nordic Eyea, Anders Kaasgaard, u e-poruci Berlingskeu naveo je da ne želi odgovarati na pitanja o tom slučaju.

Bellabeat se, naime, već dugo smatra apsolutnim draguljem u kolekciji danskog investicijskog fonda Nordic Eye koji su osnovali partnerski par Lars Tvede i Peter Warnøe. Godine 2018. kupili su Bellabeat i otad je vrijednost tvrtke, prema Nordic Eyeu, eksplodirala s 400 milijuna danskih kruna na nevjerojatnih 26 milijardi danskih kruna u jesen 2023. godine.

Dakle, povećanje od 65 puta u samo pet godina.

"Bellabeat je potpuno jedinstven. To je slučaj ludog rasta", izjavio je prije Peter Warnøe za medij KapitalWatch. Posljednjih je mjeseci, međutim, navodni uspjeh ozbiljno doveden u pitanje, piše dalje danski medij. Također navode da je Bellabeat u nizu napisa novina Berlingske razotkriven u pretjerivanjima i neistinama, a osnivači Sandro Mur i Urška Sršen odbili su otkriti otkud prihod tvrtke od nekoliko milijardi kruna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:06