ZASTUPNIK DP-a

Bartulica: ‘Vidio sam kako izgleda život u opoziciji, to me više ne zanima. Želim vlast‘

Ja se čudim zašto Hrvatska dosad nije dobila muzej za žrtve komunističkog terora, dodao je član Domovinskog pokreta

Stjepo Bartulica

 Damjan Tadic/Cropix

Mogu li birači HDZ-a i DP-a biti zadovoljni postignutim dogovorom? Je li se HDZ vratio na Karamarkove postavke, a DP prevario birače? Kako će funkcionirati nova Vlada, tko će voditi koji resor? Je li SDP-ov plan antikorupcijske koalicije ikad imao stvarne šanse? U emisiji "Poligraf" gostovali su Damir Habijan iz HDZ-a, Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta i Arsen Bauk iz SDP-a.

Damir Habijan osvrnuo se na to što slijedi nakon što se Andrej Plenković u petak preda potpise predsjedniku Zoranu Milanoviću.

- Ono što sad slijedi, nakon što se predaju potpisi i nakon što imamo konstituirajuću sjednicu, imamo rok od 30 dana da se formira Vlada. U tom periodu timovi koji su dosad pregovarali o sastavu, odnosno konstrukciji Vlade, razgovarat će i o programu Vlade koju će se u konačnici morati usuglasiti i predstaviti u Hrvatskom saboru prilikom izglasavanja nove Vlade - rekao je.

Bartulica je izjavio kako mu nije jasno zašto Hrvatska dosad nije dobila muzej za žrtve komunističkog terora.

- Ako se radi o demokršćanskom HDZ-u, kako često gospodin Plenković ističe, ne vidim neke velike probleme. Ja se čudim zašto Hrvatska dosad nije dobila muzej za žrtve komunističkog terora kao što imamo u drugim gradovima Srednje Europe. Podsjetit ću da Hrvatska, nažalost, nije provela lustraciju i po meni je ovo minimum minimuma što možemo učiniti da bi mladi naraštaji upoznali što se događalo za vrijeme tog razdoblja i ponoviti da mnogi hrvatski problemi proizlaze iz tog naslijeđa - rekao je.

Upitan je li zadovoljan završetkom pregovora, odgovorio je:

- Mi smo postigli dobar rezultat na izborima i dobro je što možemo sudjelovati u vlasti. Vidio sam kako izgleda politički život iz oporbe, to me više ne zanima.

Na pitanje kolika je bila izvjesnost uspjeha ponude antikorupcijske koalicije, Bauk je rekao:

- Ono što je bio naš prijedlog, nakon što smo vidjeli rezultate izbora, je da se dio tema oko kojih smo u oporbi surađivali sa svima koji su bili oporba i ušli u Hrvatski sabor i koji su voljom građana u tom trenutku činili većinu zastupnika, da se taj posao završi, da se pokaže da su promjene barem simbolične i da ih je moguće napraviti i onda da se ide na izbore. Male su bile mogućnosti, veće od nula, ali manje od nekog većeg broja, npr. 20 posto - zaključio je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:26