FORMULA ZA IZBOR UPRAVA

ČETIRI FIRME NAMA, JEDNA VAMA, JOŠ ČETIRI NAMA, JEDNA VAMA... Otkrivamo kako su HDZ i Most dogovorili podjelu plijena u 54 javne kompanije

Premijer Plenković i svi ministri
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Sve županijske organizacije HDZ-a, njih ukupno 21, uključujući grad Zagreb, dobile su naputak da središnjici dostave prijedloge svojih kandidata za državne tajnike. Rok za dostavu prijedloga je, doznajemo, danas do 10 sati s obzirom na to da bi se u 15.30 sati trebala održati sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi se, među ostalim, trebale razmatrati te kandidature.

Plan je, navodno, da se u drugoj fazi na sličan način predlože kandidati za ravnatelje što je sadašnja razina pomoćnika, a u trećoj fazi, kako kažu neki iz HDZ-a, išli bi prijedlozi za predsjednike uprava javnih i državnih poduzeća.

Ono što najviše zaokuplja pozornost svakako je način na koji će HDZ i Most podijeliti javna poduzeća, pogotovo što je oko toga zadnji put bilo brojnih problema.

- Plan oko toga nije detaljno razrađen, ali vjerojatno će se poduzeća dijeliti prema ključu četiri prema jedan - rekli su nam izvori u HDZ-u. Pojašnjavaju da bi, primjerice, četiri poduzeća pripala HDZ-u, a jedno Mostu. Za sada se ne navodi koja bi točno poduzeća pripala kojoj strani niti po kojim bi se kriterijima dijelila.

Gruba računica

Javnih poduzeća koja Vladi predaju izvješća o poslovanju ima nešto više od 50, a među najatraktivnijima su HEP, Janaf, ACI, Croatia Airlines, Hrvatska pošta, APIS, Hrvatska lutrija, Hrvatske vode i šume. Odašiljači i veze, Plinacro... Ugrubo rečeno, prema toj računici Mostu bi pripalo desetak javnih poduzeća, a HDZ-u ostatak.

U HDZ-ovim kuloarima se spominje da bi premijer Andrej Plenković mogao zatražiti mandate na raspolaganje od svih uprava javnih poduzeća, iako za to jučer nismo dobili nikakvu službenu potvrdu.

- To se mora napraviti jer bez toga ne možemo provoditi svoju politiku - smatra jedan član HDZ-a.

No, ovakva podjela vlasti u javnim tvrtkama u ovom trenutku je protuzakonita jer je na snazi Vladina “Uredba za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih poslovnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku”. Uredbu je u travnju ove godine donijela Vlada Tihomira Oreškovića i njome je propisano da se čelni ljudi državnih tvrtki biraju preko natječaja koje raspisuje DUUDI.

Uredbom su detaljno opisani uvjeti za kandidate te je propisano da se u traženju kvalitetnih kadrova angažiraju i head hunting agencije.

U Vladi se tada govorilo da se želi profesionalizirati uprave i da se traži najbolje ljude za ta mjesta. Prema toj uredbi, konačni odabir između predloženih kandidata za tvrtke s prihodima iznad 750 milijuna kuna obavilo bi Vladino Povjerenstvo za strateške tvrtke, a za tvrtke s manjim prihodom vodeće ljude bi biralo resorno ministarstvo.

Uredba na snazi

Ova uredba u velike je probleme stavila ministra prometa Olega Butkovića koji je morao imenovati čelne ljude u nekim “svojim” tvrtkama jer su upravama istjecali mandati. Tada je Butković, kao jedini član Skupštine tih tvrtki, osobno i bez odluke Vlade, iako je prema zakonu Vlada ta koja predlaže vodeće ljude državnih tvrtki, postavio čelne ljude HAC-a, Hrvatskih cesta, HŽ Infrastrukture i Odašiljača i veza. U svim tim tvrtkama imenovan je po jedan član Uprave i posebno je naglašeno da im mandat traje dok se preko natječaja ne izaberu novi članovi uprava.

Ako Plenkovićeva Vlada stranačkim dogovorom želi podijeliti vlast u javnim tvrtkama, to znači ili da planira ukinuti važeću Uredbu ili će je prekršiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:49