UTRKA ZA VEĆINOM

Liberali ne žele u koaliciju, DP ne odustaje od najvažnijeg zahtjeva!; Javio se Šeparović: ‘Sjetite se što sam rekao...‘

Pratimo uživo izjave političkih aktera o skupljanju parlamentarne većine, kao i reakcije na priopćenje Ustavnog suda od petka

Nikola Grmoja
 

 Ranko Suvar/Cropix

Ključni događaji:

Nino Raspudić: Očito je da DP ide s HDZ-om

Nikola Grmoja pozvao DP: Sjednimo i formirajmo antiHDZ koaliciju

Ustavni stručnjak Gardašević: Ako Milanović da ostavku, mogao bi skupljati mandate

Ustavni stručnjak Palić: Milanović ne može postati premijer

Robert Jankovics: Ni Orban, ni Milanović nisu me zvali

Dario Zurovec: Za sada nismo dobili neke ponude

Oglasio se Miroslav Šeparović

Zurovec tvrdi: ‘Ipak mi je bliži SDP!‘

Naši izvori otkrivaju: Sve je izgledniji sastav nove hrvatske Vlade

Ustavna stručnjakinja ‘oprala‘ Milanovića: ‘Glumi žrtvu!‘


NOVO 23:04 Iako je za medije od prekjučer nedostupan, frontmen SDSS-a Milorad Pupovac kratko se oglasio u Večernjem listu. Kazao je da trenutačno nije sklon dubokim analizama, ali je otkrio da “trpi velike pritiske”.

Više pročitajte OVDJE.


21:29 Profesor Žarko Puhovski razgovarao je u Dnevniku N1 s Ankom Bilić Keserović o odluci Ustavnog suda da Zoranu Milanoviću, aktualnom predsjedniku Republike, zabrani da bude mandatar nove vlade, čak i ako podnese ostavku na funkciju koju trenutno obnaša.

"Jako bi mi se sviđala vlada koju bi vodio ovaj čovjek, koliko god inače bio loš političar...", kaže Puhovski.

Više čitajte OVDJE.


21:15 Prvi put od kontroverzne presice, javio se Miroslav Šeparović, šef Ustavnog suda.

Više čitajte OVDJE.


20:43 Dario Zurovec uključio se u Dnevnik RTL-a. Nakon što je jutros tvrdio da ima vrijednosti koje su lijeve i desne i liberalne i konzervativne i da su mu prihvatljivi svi, sada tvrdi da mu je u postizbornoj slagalici - ipak bliži SDP.

Više čitajte OVDJE.


19:02 Liberali ne žele u koaliciju, neslužbeni pregovori se zahutavaju, tvrde naši izvori, a sve izglednije je da će ovako izgledati nova hrvatska Vlada. Probleme Plenkoviću predstavlja još samo jedan čovjek.

Više čitajte OVDJE.


18:32 Ustavna stručnjakinja bez rukavica ‘oprala‘ Milanovića: ‘Glumi žrtvu, a kakvu sreću ima! I znam da će me sada napasti njegovi pristaše...‘

Više čitajte OVDJE.


17:59 Ne stišavaju se reakcije na jučerašnje priopćenje Ustavnog suda koji je upozorio kako Zoran Milanović ne može biti mandatar nove Vlade, čak i ako prethodno podnese ostavku na predsjedničku dužnost, piše Dnevnik.hr.

Odluka je podijelila ustavne stručnjake: dok jedni smatraju da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti, drugi kažu da je takva odluka trebala biti donesena ranije.

"Imali smo prvo upozorenje i ignoriranje toga upozorenja. Ako već u prvom upozorenju nije jasno, onda se ovo drugo upozorenje trebalo donijeti prije održavanja parlamentarnih izbora", napomenula je ustavna stručnjakinja Anita Blagojević.

"Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem", objasnio je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević.


16:47 Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.

"Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade", smatra Gong.

Većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav, no, dodao je Gong, Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav.

"Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava", ističe se.

Većina ustavnih sudaca svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Milanoviću i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar, upozorava Gong.

S druge strane, u skladu sa svojom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Milanović je morao dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentarnim izborima, što nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre.

"Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine", pita se u Gong.

Ustavni sud je po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su iz Gonga upozoravali u slučaju Markova trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku, koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti Milanoviću da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava.

"Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora", navodi Gong.


16:34 - Mjesecima prije smo govorili da Domovinski pokret vara svoje birače, dok s jedne strane govore da neće s HDZ-om, sad vidimo da s istim pregovaraju. Kako i na koji će se način prelomiti Domovinski pokret - tek ćemo vidjeti, rekla je Ivana Kekin za HRT.


16:10 Čelnik SDP-a Peđa Grbin danas prijepodne iznio nam je glavne ideje nove strategije.

- HDZ-u se pod hitno moraju oduzeti poluge vlasti - kazao je Grbin. Više o planu pročitajte ovdje.


13:05 - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odluku Ustavnog suda danas je nazvao protuustavnom. Poručio je da će Možemo podržati manjinsku SDP-ovu Vladu te da je sada najvažnije konstituirati Sabor, prenosi HRT.

- Mi smo rekli da bi oporbena stranka koja osvoji najviše mandata trebala dati mandatara, to je po svemu sudeći SDP. Hoće li SDP predložiti Milanovića ili nekog drugog, to je na njima, mi ćemo to podržati. Most ima manje mandata nego Možemo jer su dva mandata od Suverenista. Ako krenemo u tu logiku, nećemo se dogovoriti. Ključno je da se konstituira Sabor i da Sabor počne donositi zakone, da smijeni glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, da ukine lex AP i da napravi set zakona koji bi smanjili mogućnost korupcije, rekao je.

- Što se tiče odluke Ustavnog suda ona je protuustavna, nema nikakvog uporišta u Ustavu za odluku koju su donijeli. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su. Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši njihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ako izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar, upitao je Tomašević.


12: 40 - Prof. dr. sc. Đorđe Gardašević, redoviti profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, komentirao je u tekstu za Jutarnji priopćenje Ustavnog suda u vezi izbora održanih 17. travnja. Pročitajte što je rekao - OVDJE.


12:15- Nino Raspudić iz Mosta za N1 komentirao je upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću.

- Nemaju nikakvo uporište za to u Ustavu i zakonu. To je parapolitičko tijelo isluženih HDZ-ovih kadrova, dijelom SDP-ovih. To je skandalozno, to je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i mi odavno govorimo da bi ih trebalo ukinuti i prebaciti ovlasti na Vrhovni sud - kazao je.

Komentirao je i rezultate parlamentarnih izbora i moguće koalicije.

- Most neće iznevjeriti ono što je govorio prije izbora, HDZ treba u oporbu, zajednički nazivnik je antikorupcija. Očito je da DP ide s HDZ-om i da je sva domoljubna kritika Plenkovića i HDZ-a bila predstava za sitnu domoljubnu raju - zaključio je.


12:10 Nikolu Grmoja je ponovno pozvao Domovinski pokret na razgovore, prenosi HRT.

- Dobro je znano zašto mi nismo išli s Domovinskim pokretom, jer smo tvrdili da će ići s HDZ-om. Evo im prilike da ja nisam bio u pravu kroz cijelo ovo predizborno vrijeme. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali antiHDZ koaliciju. Sve je na stolu, ništa nije zadano, trebamo razgovarati i vidjeti što se može napraviti. Ako ne žele izdati birače, ljude koji su im dali povjerenje, onda trebaju sjesti i razgovarati. Sjetimo se što je Plenković o njima govorio uoči izbora, što je govorio o Penavi. Sjetimo se što je sam Domovinski pokret govorio o Plenkoviću, nazivao ga je veleizdajnikom, imali su jumbo plakat gdje kao Plenković sa SDSS-om slavi pad Vukovara, to su jako teške optužbe i sada nakon svega nadam se da neće otrčati u zagrljaj Plenkovića i pokazati da je istina sve što sam tvrdio uoči izbora - rekao je Grmoja.


12: 00 Odluku ustavnog suda komentirala je i komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

- Odluka Ustavnog suda nikome ne ide na ruku, svi su iznenađeni. Odluka Ustavnog suda nije uvjerljivo i dobro obrazložena da bi se stvorio dojam da tu nema političkih preferencija te da nije politički motivirana. Sudske bi odluke trebale biti nemotivirane što se tiče politike.Pošto se nije stvorio taj dojam, stvara se određena ljutnja i bunt koja može pomoći da se premoste neke ideološke razlike i da se ide u zajedničku borbu za viši cilj. To se nije trebalo dogoditi. Odluka koja je donesena je nevješto obrazložena te je bila neuvjerljiva izvedba predsjednika Ustavnog suda. Bio je neuvjerljiv te se stvorio dojam da se nekom politički ide na ruku- rekla je Kišiček.


11:40 Međimurski župan Matija Posavec koji je osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever komentirao je za N1 televiziju odluku Ustavnog suda o zabrani predsjedniku Zoranu Milanoviću da bude mandatar

- Nisam pravnik, ali sam se informirao o temi. Ustavni sud ne može zabraniti ništa. Ono što u Ustavu nije zabranjeno, znači da je dopušteno i tu je kraj priče. Tu vidimo pravnu nesigurnost, država u toj situaciji ne može normalno funkcionirati. Ni pet minuta poslije ti suci Ustavnog suda nisu jedinstveni, jedni su protiv drugih. Ako već među ustavnim stručnjacima imamo neslaganje, to ukazuje na pravnu nesigurnost. To je opasna situacija. Tko god da formira vladu, treba ići u izmjenu Ustava - kazao je.


11:25 -Za sada nema pretjeranih ponuda ni grandiovnih sastanaka, no ako do toga i dođe, naći ćemo se, poslušat ćemo. Treba prvo doći određeni poziv -rekao je Dario Zurovec iz Fokusa za N1 televiziju.

- Nama je bliži SDP, s obzirom na to da smo bili oporbena stranka i s obzirom na suradnju u Saboru - dodao je.

Zurovec je najavio i anketu o tome što birači misle s kim treba u koaliciju. “Mislim da dobar dio ljudi mogu pitati i osobno. Postoji jedan krug ljudi s kojima sam od prvih momenata, prvo ću njih pitat u kojem smjeru ići. Također, na društvenim mrežama postoji opcija gdje možete izravno ljude pitati. Ja nisam baš tipičan da me možete utrpati u ladicu i reći ‘a on je žeton’ ili ‘nije žeton’. Ja imam vrijednosti i koje su lijeve i desne i liberalne i konzervativne. Realno, meni su prihvatljivi svi”, istaknuo je.

Kaže da treba vidjeti i kakvu će odluku donijeti Domovinski pokret.

- Ja sam pojedinac. Treba nekad skočiti s visine tog političkog ega i malo se prizemljiti. DP ima 13 mandata, a Kolakušić ne želi ni s kim, možda ni sa samim sobom. Vidjet ćemo kako će tih 13 zastupnika disati, u kojem će smjeru ići i hoće li se dogovoriti s HDZ-om.Milanović je čovjek koji uvijek nekako razdijeli i podigne, ili ga voliš ili ne, nema između i on im je podigao jedna dio postotka”, rekao je govoreći o tome kako je Milanović utjecao na rejting SDP-a. “Ljudi su očekivali da bude kandidat za premijera, no u ovoj situaciji očito da ne bude bio. Sigurno da velika stranka poput SDP-a ima stručnjaka i ljude koji bi mogli uskočiti u to, samo što sumnjam da itko ima karizmu poput njega - kazao je.

Na pitanje hoćemo li imati neku vrstu ustavne krize ako se unatoč upozorenju Ustavnog suda bude inzistiralo na tome da Milanović bude mandatar, Zurovec je kazao: “Ja sam u krizi otkad sam rođen. Ili je rat ili recesija… Mi smo mlada demokracija realno, pa bih rekao da će trebati još dvije-tri generacije da se institucije ojačaju.”

Otkrio je i kome je čestitao na pobjedi na izborima. “Premijeru nisam, čestitao sam Anušiću jer je imao najveći izborni rezultat. S njim sam se čuo i s još nekoliko zastupnika koje znam, koji su gradonačelnici, manje-više smo se svi nazvali i poslali poruke.”


NOVO 11:15- Ustavni stručnjak Robert Podolnjak koji je bio kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici komentirao je na N1 televiziji upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću. Podolnjak tvrdi da ovo upozorenje nema veze s Ustavom. -Ustav je iznad svih i sva državna tijela moraju poštivati Ustav i to je nedvojbeno. Ova odluka je došla potpuno neočekivano, iz vedra neba. To je osveta Milanoviću - kazao je Podolnjak. Više pročitajte ovdje.


10:40 - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana, javlja Novi list

– Pročitao sam to, ali ništa drugo ne znam o tome. Mene nije zvao Milanović, a niti premijer Orban, što i ne bi bilo u njegovom stilu, rekao nam je Jankovics. On nikad nije skrivao da je simpatizer mađarskog premijera.

- Ovi su parlamentari izbori za mađarsku zajednicu bili vrlo važni, najveći dio Mađara u Hrvatskoj, ali i u Baranji, zadovoljan je rezultatima izbora. Iz DZMH-a čestitali su Orbanu na velikom povjerenju koje mu je dao mađarski narod, o čemu svjedoči veliki broj osvojenih glasova i mandata - komentirao je Jankovics povodom uvjerljive Orbanove pobjede 2022.


10:18 - Ustavnopravni stručnjak Mato Palić u emisiji "Studio 4" HRT-a naglasio je kako treba uzeti u obzir nekoliko činjenica koje su prethodile donošenju jučerašnjeg upozorenja Ustavnog suda. Naglasio je kako je Ustavni sud još ranije upozorio Milanovića i SDP da aktualni predsjednik Republike ne može biti njihov premijerski kandidat na izborima niti smije sudjelovati u kampanji. Više pročitajte OVDJE.


9:08 - Na Facebooku se oglasio i Ivan Lovrinović, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultet i jedan od osnivača stranke Mislava Kolakušića - Pravo i pravda. Ispod prenosimo njegov status u cijelosti.

- HDZ je osvojio 61 mandat, čitava oporba 82, a manjinama pripada po Ustavu 8 mandata. I tko je onda pobjednik ovih izbora? Nije HDZ nego oporba. Samo je pitanje zna li to ona ili im netko treba reći. Ako znamo da je HDZ dobio 8 mandata na poklon od stranaka koje nisu prešle prag onda je on zapravo osvojio svega 53 mandata!

U čemu je onda glavni problem? U tome što oporba mora shvatiti da ima ogromnu većinu od čak 90 zastupnika za sastavljanje vlade. Pa čak ako izuzmemo manjine (njih 😎 i tada ima 82 zastupnika. Dakle, broj ruku za većinu i sve odluke je tu.

Samo treba osvijestiti ideju o privremenom zajedničkom cilju a to je micanje HDZ-a da bi se riješio uvjet svih uvjeta - Izborni zakon.

Ta nužna zajednička svijest oporbe pokazala bi da ona može, barem privremeno, izaći iz svojih partikularnih interesa i da je dostojna svoje uloge narodnih zastupnika i više razine promišljanja.

U tom slučaju je HDZ irelevantan čimbenik, kao što je irelevantno mišljenje Ustavnog suda, tog parapolitičkog tijela isluženih političara, koji treba ukinuti i formirati Ustavno vijeće koje neće sudovati o svemu i svačemu i biti sluškinja politike. Takva je praksa u zemljama zrele demokracije.

Kako strpati svu oporbu u zajednički tramvaj koji jedini vozi do odredišta kojem oni ionako pojedinačno teže? U tom tramvaju su crveni, plavi, neobrijani, oni s duginom zastavom, starohrvatskim grbom, oni koji jedu pizzu, guraju se i galame... Zar se tako ponekad i mi ne vozimo i gutamo sve to dok ne dođemo do željenog odredišta. To odredište ili cilj je, kao što rekoh, rušenje HDZ-a. Vrijeme vožnje je ujedinjavanje oporbe; konstituiranje Sabora i privremene vlade. Kada taj politički tramvaj stane - onda "kuda koji mili moji". Tada se raspisuju novi izbori, uz prethodnoo izmijenjeni Izborni zakon premaa kojem će Hrvatska biti samo jedna jedinica a izlazak na izbore obvezan pod prijetnjom novčane kazne. Tek tada ćemo imati Sabor koji odražava volju naroda i koji neće biti trgovačkii centar čiji je vlasnik stranac. S obzirom na reakcije oporbenih stranaka proteklog dana opcija privremenog ujedinjenja je sasvim moguća i prijeko potrebna. Samo je jedna stvar nužna da bi se to i ostvarilo, a to je da se u prijelaznom roku ISKLJUČE IDEOLOŠKA PITANJA.

Samo mali ljudi ne mogu prijećii preko malih stvari - reče jedan mudrac. Samo mali zastupnici i ljudi ne mogu zaboraviti barem nekoliko mjeseci na ono što ih razdvaja od drugih, a staviti u prvi plan ono što im je zajedničko.

I da završim. Čitav sistem izbornogg inženjeringa temelji se na kapilarnoj korupciji, medijskoj propagandi i ucjenama. Ovo je jedinstvenaa prilika da oporba nadmaši samu sebe i time otvori nadu svima nama da se u Hrvatskoj može dogoditi političko čudo; da može pobijediti razum i tolerancija, a to je demokracija.

U protivnom bi nastavio vladati HDZ koji bi na temelju svega dvadesetak posto podrške biračkog tijela imao 10%% vlasti, a oporba za 8%% glasova %% vlasti.

Trebali li nekome ovo još i nacrtati?

U protivnom mi sigurno klizimo prema nastavku svekolikog propadanja i prema ulici.Oporbo - shvati da imaš većinu i vlast u svojmm rukama i zatomi svoje sitne interese pred interesom naroda!


9:00 - Na odluku Ustavnog suda o zabrani predsjedniku Zoranu Milanoviću da bude mandatar, i ako za to skupi saborsku većinu, dosta je žestoko reagirao bivši potpredsjednik Vlade RH i bivši HDZ-ovac dr. Darko Milinović, sada predsjednik regionalne stranke LiPO i kako kaže - desni. On smatra da je potpuno nevažno što se u ovom slučaju radi o Milanoviću, "može se raditi i o Miloradu Pupovcu ili bilo kojem drugom građaninu RH, već je važno načelo, a u ovom slučaju ga je Ustavni sud pogazio izdižući se iznad volje građana, odnosno Hrvatskoga sabora". Više pročitajte OVDJE.


07:00 - Hrvatski branitelji, poduzetnici, ekonomisti, liječnici, kineziolozi, ali i prosvjednici protiv ćirilice, šatoraši... Neki od njih dobro su poznata politička lica, ali ima i potpunih anonimaca.

No njih četrnaest, koji su na listama Domovinskog pokreta izborili saborske mandate, u sljedećim će danima imati presudnu ulogu u krojenju sudbine Hrvatske.

Stranka nastala na nezadovoljstvu politikama HDZ-a i njegova predsjednika Andreja Plenkovića, odnosno iz desnog krila HDZ-a, nametnula se Plenkoviću kao praktički jedino rješenje za još jedan mandat u Banskim dvorima.

Više pročitajte OVDJE.


21:35 U trenutku kad se sliježe prašina nakon parlamentarnih blickrig izbora koji su održani ove srijede, potrebno se sjetiti, kako piše kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić, onog ključnog trenutka, događaja zamašnjaka koji je pustio u pogon cijelu hrvatsku postizbornu dinamiku godine 2024. A taj se događaj zbio prvog tjedna veljače.

Naime, podsjeća Pavičić, Jutarnji list objavio je tih dana stenogram prepiske suca visokog kaznenog suda Ivice Turudića i tajne fikserice iz HDZ-ova aparata, bivše državne tajnice Josipe Rimac.

Više pročitajte OVDJE.


19:53 Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, Mario Radić, odgovorio je na poziv Nikole Grmoje iz Mosta na razgovore, rekavši da su u DP-u prije tri mjeseca bili predmet ismijavanja kad su Most pozivali na okupljanje te da se sada on suzdržava da se ne počne smijati.

Više pročitajte OVDJE.


19:33 Rezultati parlamentarnih izbora 2024. razotkrili su da nuspojava toksičnog angažmana predsjednika RH Zorana Milanovića nije samo održavanje na životu Domovinskog pokreta nego njegovo pretvaranje u uvjerljivo drugu političku snagu Republike Hrvatske sa samo 202 tisuće osvojenih glasova, piše kolumnist Jutarnjeg lista Gojko Drljača.

Drljača je ocijenio da je Hrvatska mala država u kojoj se 62-postotnoj izlaznosti divimo kao fantastičnoj, a zapravo i dalje svjedočimo da promjena raspoloženja nekoliko desetaka tisuća birača transformira političku budućnost države.

Više pročitajte OVDJE.


19:01 Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja uputio je poziv Ivanu Penavi, šefu DP-a, za razgovore.

Mostova ponuda podrazumijeva koaliciju SDP-a, Mosta, DP-a, pet manjinaca, IDS-a, Fokusa i Posavca.

“Ovo je razumna ponuda DP-u, osim ako se ne žele pokazati kao ispostava HDZ-a”, poručio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:48