JUTARNJI NA PRISAVLJU

IZA KULISA KAMERA Milanović: 'Bilo je ko' Bog!'; Plenković: 'Trajalo je duže od očekivanog...'

 Boris Kovacev / CROPIX

Ozbiljni Milanović i nasmiješeni Plenković, takva su bila raspoloženja čelnika najvećih hrvatskih političkih stranaka prije početka velike debate.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković razgovarali su o gospodarskim problemima, sporu Ina - MOL, poljoprivredi te brojnim drugim temama pred očima brojnih hrvatskih gledatelja. Ipak, iza kulisa kamera vodila se druga bitka, ona nevidljiva očima javnosti. Prije početka debate, Milanović i Plenković stigli su na Prisavlje i u pratnji svojih suradnika pripremali se za sučeljavanje, koje im može odlučiti buduće parlamentarne izbore. Prvi u sjedište HRT-a stigli su Milanovićevi suradnici, glasnogovornica SDP-a Danica Juričić te Bojan Glavašević, bivši pomoćnik ministra branitelja, koji su “ pregledali” studio “Angel Miladinov” i sa sobom donijeli pripremni materijal za debatu.

Milanović je na Prisavlje stigao u 19.14 u policijskom crnom Audiju u pratnji svoga šefa osiguranja Gorana Vukovića Vuka. Dočekao ga je ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić i uputio prema garderobi. Milanović je u prolazu pozdravio novinare, ali nije se zaustavio na mjestu za fotografiranje, nego je u pratnji suradnika otišao na šminkanje prije snimanja. Pet minuta nakon njega, došao je i Plenković u crnoj Škodi, u pratnji glasnogovornika HDZ-a Ivana Jabuke te tri člana HDZ-a. Izašao je iz automobila, otvorio vrata zadnjeg sjedišta, izvadio sako te ga odjenuo. Za razliku od Milanovića, uzeo je svoje vrijeme te iskoristio priliku da porazgovara s ravnateljem i glasnogovornikom HRT-a te se zatim uputio prema garderobi. U ruci je imao plavi fascikl i laganim korakom uputio se prema prostoru namijenjenom za fotografiranje. Zastao je i pozirao za fotografe i tek nakon toga se uputio prema šminki.

PLENKOVIĆ: 'Velika koalicija nije opcija' MILANOVIĆ: 'Mogao bih s Plenkovićem, ali ne s HDZ-om'

U hodniku se prvi put te večeri susreo s Milanovićem, izmijenili su pozdrave, rukovali se i otišli svaki svojim putem, Milanović u studio, a Plenković na šminku. Milanović je bio samouvjereniji, ozbiljna lica i bio je koncentriran samo na debatu, koju je s nestrpljenjem očekivao. S druge strane, Plenković je bio nasmijan i pokazivao lagane znakove nervoze.

Nakon šminkanja, koje je trajalo dvije minute, otišao se još jednom posavjetovati sa suradnicima i tek nakon toga otišao u studio. U studiju su naručili četiri boce vode i dvije kratke kave, a vrijeme između namještanja za kamere kratili su s neformalnim razgovorom. Pet minuta prije početka velikog sučeljavanja, fotografi i novinari su ušli u studio i imali minutu vremena da ocijene situaciju i okinu fotografije. Milanović je imao ozbiljno lice, a Plenković je i dalje bio nasmiješen. Dok su pozirali, Plenković je potaknuo kratki razgovor, nakon čega su se rukovali i mi smo morali napustiti prostoriju, a predsjednici stranaka imali su posljednje pripreme prije paljenja kamera i početka debate.

Milanović je prvi izašao iz studija u pratnji svojih suradnika te na pitanje kako je prošlo odgovorio 'ok' i odmahnuo rukom te ušao u dizalo. Nakon njega je u drugi lift sa svojim suradnicima ušao Plenković. Poslije debate uputili su se na prvi kat na zajednički razgovor. Nakon 20 minuta prvi je izašao Milanović, a na odlasku je kratko dobacio:

- Bilo je ko Bog. Zadovoljan sam, kao što je i on - rekao je Milanović te otišao s Prisavlja. Dvije minute poslije spustio se i Plenković, koji je bio puno rječitiji od svog suparnika.

- Ovo je bilo jako korisno iskustvo te predstavlja veliki pomak za hrvatski demokratski standard - poručio je Plenković te dodao kako se nada da će debata ostaviti utisak na birače. Na kraju se osvrnuo na trajanje debate.

- Dotaknuli smo se puno važnih tema i problema za Hrvatsku, što govori i duljina debate koja je trajala puno dulje od očekivanog. A sada idemo naprijed - rekao je Plenković i uputio se prema izlazu, čime je službeno završila debata predsjednika dviju najjačih hrvatskih stranki, koja se čekala 13 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 21:36