PAD LETJELICE U ZAGREBU

Izvor iz MORH-a: ‘Bomba je bila teška do 120 kg, eksplodirala je ispod zemlje‘: Stručnjaci: ‘Ma kakvi. Pa krater bi bio ogroman‘

Banožić tvrdi: ‘To nije bila izvidnička letjelica, našli smo fragmente aviobombe‘

Zatrpani krater na Jarunu iz kojeg je danas izvađena besposadna letjelica

 Neja Markicevic/Cropix

>>> NOVO 23:06 Krater, iz kojeg je ranije danas izvađena bespilotna letjelica koja se srušila na Jarunu, je zatrpan. Reporterka Cropixa Neja Markičević uspjela je snimiti mjesto na kojem je u četvrtak navečer pao dron. Krater je sada zatrpan, a uništeni automobili još su uvijek parkirani na obližnjem parkiralištu.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

22:05 Ako je neslužbena informacija da je na dronu TU 141 bila bomba teška oko 120 kilograma točna, to znači da je nakon udara u tlo na Jarunu eksplodiralo oko 40 kilograma eksploziva. Toliko, naime, eksploziva u sebi nosi bomba te težine. Težina bombe nikad nije jednaka težini eksploziva kojeg nosi u sebi.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je danas da su na mjestu udara drona u tlo pronađeni dijelovi aviobombe sovjetske proizvodnje koja je nakon udara o tlo eksplodirala. Prema dostupnim podacima težini bombe koja se navodi odgovara model bombe OFAB 100-120. Riječ je o avionskoj bombi sovjetske proizvodnje koja spada u skupinu malih bombi koju u svom arsenalu naoružanja koriste avioni Sukhoi Su-17, Su-25, Su-27, MIG-29 itd.

Naši izvori bliski istrazi tvrde kako je u dronu bila ozbiljna vrsta bombe te da je ista eksplodirala na dubini od nekoliko metara nakon udarca drona u tlo.Također tvrde da je zemlja amortizirala udar eksplozije zbog čega nije došlo do velikih oštećenja na okolnim zgradama te nije napravljen veći krater.

Oponenti tvrdnjama ministra obrane ističu kako je nemoguće da je na dronu bila ikakva bomba jer bi njena eksplozija uništila obližnji Studentski dom, a i krater na mjestu udara bi bio puno veći. Više bivših vojnih pilota smatra kako je u ovom slučaju došlo do eksplozije sustava za samouništenje drona.


21:00 Smatram da se radi o eksploziji sustava za samouništenje opreme i skupljenih podataka i eventualno piropatrona kojim se izbacuju kamere prije nego se letjelica spusti - izjavio je večeras u Dnevniku HTV-a vojni stručnjak dr.sc. Robert Barić komentirajući pad letjelice na Zagreb.

- Prvo može li se aviobomba od 120 kg staviti u unutarnji prostor za elektroniku - to su dvije kamere - jedna panoramska, jedna za prednje snimanje i eventualno oprema, ako je i tu bila. To je ipak 120 kg eksploziva, da je to eksplodiralo, sumnjam da bismo imali bilo kakve ostatke bilo čega i po meni se radi o eksploziji sustava za samouništenje opreme i skupljenih podataka i eventualno piropatrona kojim se izbacuju kamere prije nego se letjelica spusti - smatra dr. sc. Robert Barić.

- Vidjet ćemo, u teoriji je moguće i to, ali nisam baš siguran, dodao je Barić komentirajući izvor iz MORH-a.

Slično razmišlja i umirovljeni pukovnik Damir Galešić koji je bio gost Dnevnika Nove TV.

- Ne znam zašto se provukla priča o aviobombi. Moguće je da netko neplanirano ili namjerno ugradi nešto što je eksplozivna naprava, ali najčešće su takve letjelice iz doba Hladnog rata imale uređaje za samouništenje. Bez završnih nalaza istrage, zajedničke istrage NATO-a i RH, ne želim ovo komentirati uopće. To je letjelica iz Hladnog rata na mlazni pogon, vrlo brza, predviđena za izviđanje, koja se trebala vratiti pošiljatelju i dostaviti snimke sa terena koje je trebalo izvidjeti. To su bile zadaće. Je li netko zloupotrijebio tu letjelicu ili ne, to mora pokazati istraga - pojasnio je Galešić.

Eksplozija se može dogoditi i u zraku i udarcem u tlo.

- Da se dogodilo u tlu, mislim da bi krater bio mnogo veći. Ne vjerujem. Izvađeni su veliki komadi letjelice. Ako je i bilo samouništenja, onda je vrlo malim količinama uništen samo bitan dio letjelice - pojasnio je i dodao da ni crnu kutiju u takvoj letjelici ne bi trebalo tako zvati. Riječ je o uređaju za navigaciju.

Bivši vojni pilot Ivan Selak za N1 je rekao: - Nikako. Nema šanse. Znaju li oni da ta raketa ima dva motora, raketni motor koji je starta, mlazni motor? I da joj bomba od 120 kila ne napravi ništa. Ne bi dijela letjelice bilo da se radilo o takvoj bombi. Nek se više ne zakopavaju. Sve što kažu lažu. Neka šute. Neka si nađu sposobnog glasogovornika. Da ne izlaze s vijestima prvi, drugi, četvrti. Vi novinari kužite nesuglasje, ali narod ih sluša. Jedan kaže nije prijetnja, drugi kaže prijetnja. Jedini je pametan bio Plenković, glas razuma. Palo je nekoliko tona željeza, i to nije prijetnja?”.

Oglasio se i bivši zapovjednik HRZ-a Viktor Koprivnjak. - To bi izbacilo letjelicu van i tražili bi je po naselju. Ma kakvi. To bi bio ogroman krater. Jer ovo ni nije krater. Da je bila eksplozija to bi bacilo ogromnu količinu zemlje. Unutra je bila eksploziva naprava, koja samouništava vitalni dio koji je tajna u letjelici. To su imale i sovjetske letjelice koje je koristila JNA. To je mala količina eksploziva. To nije izazvalo posebne valove pa da bi seizmografi mogli zabilježiti. Oni su zabilježili udar - kaže Koprivnjak.


19:06 Izvor iz MORH-a je za Dnevnik HRT-a otkrio kako je bomba pronađena u dronu koji je u četvrtak navečer pao u zagrebačkom Jarunu bila težine do 120 kilograma. Također, kako je tlo bilo meko, letjelica se zabila duboko u zemlju, a do eksplozije je došlo ispod površine zemlje.

Da je udarila, primjerice u asfalt ili beton, posljedice bi bile katastrofalne, navodi HRT.

I dok je istraga u tijeku, tijekom dana su se u medijima mogla čuti i suprotna mišljenja vojnih analitičara koji drže da nije bilo riječ o aviobombi nego o eksploziji sustava za samouništenje opreme i podataka. Tako je primjerice pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni brigadir Ivan Selak, rekao da je gotovo siguran da nisu pronađeni fragmenti aviobombe jer "da je unutra bio eksploziv danas ne bi bilo pola krila studentskog doma".

Opširnije pročitajte OVDJE


16:49 Stanari prvog paviljona u Studentskom domu "Stjepan Radić" od 16 sati napokon se mogu vratiti u svoje sobe. Zasad nije u planu sutra im priuštiti jednako rano buđenje radi napuštanja zgrade. Prvi paviljon najbliži je krateru koji je u četvrtak navečer napravila bespilotna letjelica Tu-141, a iz kojeg je ona danas izvučena. Evakuacija studenata mjera je opreza kojom se nastoji zaštititi brojne stanare.

Podsjećamo, jučer oko podneva studentima su na vrata iznenada pokucali policajci te ih zamolili da sa sobom uzmu najnužnije stvari i napuste zgradu. Uprava doma ponudila im je mogućnost boravka u dvorani Pauk ili u brzoj menzi uz čaj i obrok. Mogli su se vratiti oko 18 sati kada je pao mrak, a službe su pauzirale posao oko letjelice.

Današnja evakuacija studentima je najavljena još jučer pa su imali puno više vremena da se pripreme. Također im je bio omogućen boravak u dvorani Pauk ili brzoj menzi, ali mnogi su se odlučili za alternativne oblike smještaja. Jedni su otišli prijateljima izvan doma, a drugi ostali kod svojih sustanara iz drugih paviljona na Savi koji su velikodušno odlučili podijeliti svoje male sobe. Dobar dio popodneva studenti su odlučili provesti odmarajući se na suncu na popularnim "krugovima" u središtu dvorišta doma.

Informaciju o povratku u 16 sati studenti su mogli vidjeti tijekom odlaska na ručak u menze jer su tamo postavljene obavijesti. Tijekom dana ispred prvog paviljona dežurao je zaštitar koji nam je potvrdio kako je predviđeno da se studenti mogu vratiti poslije 16 sati. Trenutačno nije u planu studente i sutra dizati i evakuirati. Ipak, zbog nepredvidive prirode cijele situacije zaštitar smatra da ni ta mogućnost nije sa sigurnošću isključena.


12:20 Ministar Banožić daje izjavu.

- Jučerašnji tijek istrage pokazao je da ima fragmenata eksploziva, a pronađena je i crna kutija. Pored crne kutije nađeni su tragovi eksploziva, ali i elementi koji pokazuju da to nije bila letjelica za izviđanje jer na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Ona je sovjetske proizvodnje, sada je odvezena, a analiza će pokazati kojeg je tipa, zasad znamo da se koristila na avionima sovjetske proizvodnje, rekao je Banožić.

image

Mario Banožić

Damir Krajac/Cropix

- Imamo i neka saznanja koja bi mogla u dilemu dovesti samu lokaciju odakle je došla letjelica u Hrvatsku, a imamo i elemente koji bi mogli ukazivati da može biti i s ruske i ukrajinske strane. Istraga će potrajati, rekao je.

- Područje je sada sigurno i to je najvažnije - kazao je ministar.

- Pri samom početku radova jučer smo primjetili elemente bombe. To smo primjetili preko boje i mirisa. Zapovjednik krim policije bio je upućen koliko i ja, a cijela istraga je bila pod nadzorom. Što dalje ćemo ići u istragu, to će stvari biti jasnije. Aviobomba je sada prošlo svršeno vrijeme, a analiza će utvrditi kada je trebala imati reakciju. Nakon analize znat ćemo kakvo je bilo punjenje, upaljač... Ja ću biti na ovom mjestu dok ne otiđe i posljednji komad, iako to nije preporuka za štićene osobe. Nezgodno je kada izađe u javnost da se radi o eksplozivnoj napravi ovdje i to je trebalo izbjeći. Pirotehničari su ovdje i oni mogu držati stvari pod kontrolom. Nije bager vadio bombu, nego otkopavao teren oko nje. Kada saznamo tip bombe, stvari će biti jasnije. Istražit će se i propusti koji su se dogodili i u Rumunjskoj i Mađarskoj i tražiti odgovore. Razgovarao sa s njihovim ministrima i oni rade istragu, izjavio je.

- Siguran sam da ćemo kroz određena saznanja znati više. Crna kutija ima svoja oštećenja, ali mislim da ćemo izvući podatke. U kontaktu smo sa svim saveznicima pa i Amerikancima. Prvo jutro postojale su razne teorije, a ti 'stručnjaci' su, po meni, samo uznemirili javnost. Ponavljam, nismo zadovoljni kako su susjedne zemlje reagirale, zaključio je ministar.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

11:19 Kamiom s letjelicom pod pratnjom policije napušta mjesto pada.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

10:46 Ministar obrane Mario Božinović oko 11:30 sati dat će izjavu za medije na lokaciji kod mjesta pada, kod Odbojkaškog doma na Savi.


10:16 Vojnici su, pak, u rupi iz koje je izvađena letjelica.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

10:14 Ministar Mario Banožić i admiral Robert Hranj intenzivno nadgledaju stavljanje izvađenog dijela letjelice na viličar. Vatrogasci sa kliještima režu lim na olupini.


9:49 Iz kratera je izvučena glavnina drona.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

9:45 Veliki komad letjelice trenutno je zahvaćen kukama i izvlaći ga se vrlo polako.


9:38 U krateru se nalaze vojnici, a na dizalice na lancu su spuštene kuke kojima će zahvatiti letjelicu. Ujedno su u pripravnosti i vatrogasci te vojna cisterna u slučaju da dođe do zapaljenja.


9:27 Pripreme za izvlačenje se zahuktavaju. Ponovno su tu stigli i zagrebački vatrogasci, a sve se odvija pod budnim okom admirala Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, koji sa suradnicima sve nadgleda.

Nad sam krater dovučena je velika dizalica.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Jutros su nastavljene pripreme za izvlačenje bespilotne letjelice Tu-141 čiji su dijelovi u četvrtak sat vremena prije ponoći pali nadomak Studentskog doma "Stjepan Radić".

Cijela akcija oko izvlačenja grdosije iz kratera promjera tri metra se otegnula, a jučer je vojna policija tijekom dana više puta dizala zagrebačke vatrogasce kako bi svladali stablo visoko 15-ak metara koje se nadvilo tik uz krater i čije je korijenje "proparala" sama letjelica u svome padu i očito se u isto i uplela.

Postavlja se pitanje u tom slučaju zašto za te potrebe nisu angažirani i djelatnici Zrinjevca koji se svakodnevno bave aktivnostima orezivanja i rezanja drveća diljem metropole i, kako možemo svjedočiti, to vrlo brzo odrađuju jer im je to posao. Prostor očevida i dalje je okružen policijskom trakom u krugu od nekoliko stotina metara.

Od jutros u 7 sati studentima 1. Paviljona ponovno je naloženo da napuste svoje domske prostorije radi predostrožnosti dok se kompletna akcija ne okonča tako da je cijela zgrada koja se nalazi najbliže krateru ponovno evakuirana. Studenti koji nemaju gdje otići, mogu boraviti u prostorijama Pauka i brze menze te se svi nadaju, kako su nam rekli, da će do kraja danas sve biti konačno i gotovo kao bi se mogli neometano vratiti u svoju studentsku rutinu.

A baš kao i jučer, i danas su se građani u prolazu, hodajući do svojih ciljeva, zaustavljali uz policijsku traku kako bi i osobno pokušali stvoriti dojam o događaju koji je uznemirio doslovno cijelu zemlju.

Inače, kako smo sinoć prvi izvijestili, tijekom akcije okopavanja kratera, istražitelji su izvukli uređaj za pohranjivanje podataka o letu čiji sadržaj od jučer popodne pokušavaju skinuti, proučiti i dokučiti krije li kakve korisne podatke.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:03