PRATITE UŽIVO

Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine, Domovinski pokret: Točka loma je riješena!

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Ivan Penava, Andrej Plenković, Milorad Pupovac
 

 Vesna Veselić/jutarnji List/

Ključni događaji:

- Plenkovića danas čeka ključni sastanak s manjincima

- HSLS: ‘Nismo oduševljeni ovakvom većinom‘

- SDP odustao od DP-a: ‘Nema smisla...‘

- Relković: ‘Most je krivo postupio‘

- Furio Radin ruši veliki plan HDZ-a?

- Pupovac: ‘Mnogi će se pitati ‘gdje mi je bila pamet‘‘

- Hrebak nakon sastanka: Plenković ima našu podršku


NOVO 22:28 "Stvari se kreću u dobrom smjeru. Poznato je da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati. U ovim okolnostima formirat ćemo većinu dovoljnu za formiranje Vlade", naglasio je u ponedjeljak Plenković.

Izgledno je po tome da većinu neće činiti zastupnici SDSS-a, što je temeljni zahtjev Domovinskog pokreta.

"To je bio prvi preduvjet da uopće DP sjedne za stol i razgovara s HDZ-om i po mojoj subjektivnoj procjeni od petka, mislim da je ta točka loma, da je tako nazovemo, prošla i da je prihvaćena, rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV glavni tajnik DP-a Josip Dabro.

Napomenuo je da se DP cijelo vrijeme zalagao za to da SDSS nema na dužnosničkim pozicijama ni u Vladi te vjeruje da su to dobili.


22:02 Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, nakon duljeg je vremena nastavio sa svojim aktivnostima na Facebooku vezano uz parlamentarne izbore. Nakon što je ‘ratovao‘ s predsjednikom Zoranom Milanovićem uoči izbora, svojom se novom objavom u ponedjeljak navečer obratio šefu SDP-a Peđi Grbinu.

"Peđa, sve se slomilo preko tvojih leđa. Uživaj u zasluženoj mirovini.

P.S. Pozdravi Zorana i njegovog rođaka.

Laku noć,

Oleg", stoji u objavi, kojoj je priložio i svoj status od 13. ožujka, kada se također obratio Grbinu.

"Čujem da Peđa Grbin bježi iz Zagreba u 8. izbornu jedinicu, iako ovdje već dugo ne živi. Mi Primorci, Gorani i Istrijani poznati smo po gostoljubljivosti i otvorenosti, pa i onih koji nemaju dovoljno političke hrabrosti. Dočekat ćemo ga srdačno, kao svakog drugog gosta i jednako srdačno ga ispratiti - u političku mirovinu", stoji u objavi Olega Butkovića od 13. ožujka.


20:03 Šef splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu objavio je status u kojem proziva aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Matijević tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.

Opširnije pročitajte OVDJE.


17:25 Andrej Plenković se obraća javnosti nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

- Razgovori s partnerima se nastavljaju već sutra. Svi koalicijski partneri daju potporu meni, a sutra nastavljamo s Domovinskim pokretom i manjina. Stvari su kreću u dobrom smjeru, ali vidim danas da su poraženi shvatili da su stvarno poraženi. Ali, i dalje su bezobrazni...

Na pitanje hoće li SDSS participirati u većini Plenković je rekao da već sada ima 76 zastupnika koji su ih spremni podržati, a mi ćemo se pobrinuti da se prava manjina poštuju i da Vlada usvoji Operativni plan za nacionale manjine.

- Nalazimo rješenje u kontekstu objektivnih okolnosti. Moramo vidjeti što se sve dogodilo na izbornoj sceni u vrijeme izbora. Imali smo kršitelje Ustava i umjesto da je uslijedila baražna vatra na njega govorimo o nekim žutim kartonima, umjesto da se se cijeli politički establišment zapita što nam se dogodili. Drugo imao cijeli niz lijevih opcija, i Most je među njima, koji su vrijeđali HDZ - dodao je Plenković koji je izravno upitan je li odricanje od SDSS-a njegov osobni poraz.

- Ne! Razgovaramo sa svima, ali s difamatorima koji su puni korupcijskih afera kao SDP ne razgovaramo.

Opširnije pročitajte OVDJE.


NOVO 16:59 Razgovori o okupljanju parlamentarne većine i formiranju vlade navodno su sve bliži, a sve su oči sada uprte u zastupnike nacionalnih manjina, njih osam - prije svega u njih pet jer trojicu predstavnika manjina Domovinski pokret ne želi u vladi koju bi sastavili s HDZ-om.

Zastupnici manjina posljednja su dva tjedna pred novinarima zakopčani do grla i tvrde da su jedinstveni u stavu sve ili ništa", ali kao su odmicali razgovori između HDZ-a i DP-a, počele su spekulacije o mogućnosti da dio njih bez SDSS-a - a možda i zastupnik talijanske manjine Furio Radin - uđe u vladu.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik prije dva tjedna je za N1 rekao da manjinski blok "nije čvrst, ni pragmatičan" te da će SDSS u konačnici ostati uz vladajuću koaliciju koju čine HDZ i DP, a da je pitanje koće li doista sudjelovati u vladi ili će je podržati samo iz Sabora.

Čini se da i danas ostaje pri tome što je rekao, odnosno da će SDSS u nekom obliku ostati uz vlast s privilegijama koje iz nje proizlaze.

"Ni Andrej Plenković ni Milorad Pupovac neće biti potpuno zadovoljni ovim, ili ako se nađe rješenje da pet manjinaca podrži Vladu, jer svima je bitno da se ne ide na nove izbore. No, dogovor će biti da se SDSS u ime općeg interesa odrekne onoga što je do sada imao (potpredsjednika Vlade i nekih državnih tajnika, na primjer), ili uz jamstvo nastavka financijskih davanja. koju je srpska manjina do sada imala. U tom smislu ne bi trebalo biti problema", rekao je Pecnik za N1.

Problem će, kako smatra, nastati onog trenutka kada Novosti objave članak u kojem će se "obrušiti na DP i njihovu politiku", ponajprije onu koju planiraju provoditi u sferi tzv. pozvano zavičajne kulture.

Plenkovićev plan

"Vidjet ćemo koliko će DP moći tolerirati da Srbi kroz Novosti i dalje imaju važnu riječ i kako će to utjecati na odnos Plenkovića i DP-a. Mislim da će onda brzo puknuti tikva između njih", kaže.

Pecnik predviđa i razvoj događaja nakon krutog ‘puknuća tikve‘. "Jedna struja DP-a će i dalje htjeti suradnju, druga to neće moći podnijeti. Ili, da se razumijemo, to je vjerojatno i Plenkovićev plan. Na kraju će se DP razići i većina rascijepljenog DP-a ostat će uz Plenkovića, ali će on manjak nadoknaditi vraćanjem SDSS-a u parlamentarnu većinu i Vladu. Ispada da govorim kao da imam kristalnu kuglu ili mi iskustvo praćenja događanja na političkoj sceni govori da nitko nema skrupula i da naše predizborne bajalice nakon izbora postaju ništavne. Stoga mi se ova kombinacija koju sam iznio čini realnom", rekao je Pecnik.

DP u kampanji je inzistirao na promjeni izbornih pravila u pogledu izbora zastupnika nacionalnih manjina. U svom programu, sažetom u „10 domovinskih stupova preobrazbe Hrvatske“, pod točkom "Preobrazba izbornog sustava u domovinskom duhu" navode: "Odabir zastupnika nacionalnih manjina koji moraju birati i biti birani na općim listama treba ukinuti. Izabrani zastupnici nacionalnih manjina s općih stranačkih lista mogu formirati poseban odbor koji bi raspravljao o pitanjima važnim za njihov položaj (jezik, pismo, obrazovanje i kulturno stvaralaštvo)".

Iako su nekoliko puta nakon izbora najavili da neće odstupiti od svog programa, Pecnik smatra da ukidanje izbora manjinskih zastupnika neće biti prioritet DP-a kada uđe u Vladu. "Sada im je prioritet da pokažu da su jaki isključivanjem SDSS-a iz Vlade i to im je dovoljno. Uglavnom će oni gunđati oko toga, ali Plenković će to, po starom dobrom običaju, sve zaliti", ocjenjuje Pecnik.


15:05 Šef SDP-a Peđa Grbin obratio se novinarima u 15 sati. Čini se da je priznao da nije uspio okupiti antikorupcijsku većinu u Saboru, odnosno da nije došlo do dogovora SDP-a i DP-a, prenosi N1.

- Donijeli su odluku da pruže ruku onima koji su krali. To je njihova stvar. Evidentno je da je došlo do prljave političke trgovine, rekao je Grbin na početku pressice. Spomenuo je i Darija Hrebaka koji je, kaže, prije izbora govorio da neće s DP-om.

- Još jednom se pokazalo da na hrvatskoj političkoj sceni postoje mnogi koji tvrde jedno prije izbora, a drugo rade poslije njih. Je li mi žao što sam razgovarao? Nije, od toga ne bježim. Ako je postojala i minimalna šansa da Turudić ne postane glavni državni odvjetnik onda je to bila prilika da pokušamo. Nismo uspjeli. Ja ne znam kako su DP i HDZ uspjeli, ali vidjet ćemo ako se dogovore i Saboru predstave program svoje vlade.

- Izgleda da je razbijeno jedinstvo kluba zastupnika nacionalnih manjina, poručio je Grbin dodajući da Hrvatsku čeka zanimljivo političko vrijeme.

Najpoštenije je, rekao je, da se opozicija dogovori, napravi par stvari koje su htjeli i raspusti Sabor.

Grbin je rekao da se Penavi javio i priopćio mu odluku jer smatra da je korektno da to čuje od njega, a ne iz medija.

- Je li moj poraz to što je DP nevjerodostojan? Ne, nije, to je njihov poraz i nešto za što će morati odgovarati biračima. Mi smo utvrdili realnost i svaki daljnji pregovori su suvišni, nepotrebni i nema razloga da se dalje vode”, rekao je šef SDP-a.

Poručuje kako je HDZ danas ostao isti kakav je bio i dosada.

- Stranka osuđena za korupciju, čiji dužnosnici bivaju uhićeni zbog primanja mita zbog kriminala, stranka koja je stavila šapu na pravosuđe. Brojni drugi, između ostalih i Hrebak, su joj sekundirali u tome. Stranka je ostala ista, po pitanju lopovluka, a vidjet ćemo je li takva i po pitanju korupcije”, rekao je.

Odgovorio je na prozivke Plenkovića da im SDP nije čestitao na izbornoj pobjedi.

- Nakon izbora sam čestitao svim strankama koje su osvojile mandate u Saboru. Ne mogu čestitati HDZ-u što je dobio priliku opet krasti. Higijena mi to ne dopušta.

Na pitanje je li očekivao da će se razbiti jedinstvo manjinaca, Grbin je poručio da im je jasno rekao kako je stav SDP-a da se u prava manjina, a u to spada i jedinstvo, ne treba dirati .

”Netko je rekao od njih, ne mogu se sjetiti tko, da bi trebali biti svjesni da ako je danas na tapeti jedan pa se popusti, sutra će doći drugi, treći, četvrti… A onda postaje prekasno za rješavanje problema. SDP nikada nije radio na razbijanju nacionalnih manjina, ni onda kad se oko nekih stvari nismo slagali”, rekao je i dodao kako nikada nisu dovodili u pitanje pravo manjina da nešto čine ako se i nisu slagali s nečim što čine.


14:56 SDP-ov Zlatko Komadina gostovao je u N1 studiju gdje je govorio o budućnosti SDP-a te najavio unutarstranačke izbore.

- Imat ćemo izbore za rukovodeća tijela, za predsjednika i predsjedništvo, položit će račune stranci. Teško da će izabrati istu ekipu koja je vodila, a nije dovela. To je obično tako, rekao je.

Odgovorio je na pitanje hoće li Peđa Grbin ostati na čelu stranke.

- Znajući neke, mislim da nisu za to da Grbin ostane, ne bih ih imenovao, ali nisu daleko od Grbina… Vidjet ćemo što će članstvo reći, dodao je.

Govoreći o budućnosti SDP-a, Komadina je rekao da je optimističan u svom kraju.

- A šire, nisam siguran da će se SDP brzo oporaviti”, kaže.

Navodi i da će se možda i sam kandidirati na stranačkim izborima, ali ne za predsjednika.

- To je vrijeme prošlo.

Kao mogućeg kandidata za šef SDP-a spomenuo je Mirelu Ahmetović.

Dodao je i kako je Milanović odradio “samoubilačku misiju za SDP” te smatra da mu to treba vratiti, da ga treba podržati za drugi mandat.


14:53 Tonino Picula, dugogodišnji SDP-ov europarlamentarac, komentirao je za Večernji list rezultate parlamentarnih izbora te ulogu Zorana Milanovića.

Na pitanje treba li Milanović ostati predsjednik Republike nakon ove avanture ili otići, odgovara:

- Zoran Milanović zapravo nikada nije izašao iz zone komfora, iako je to govorio. On je ostao za vrijeme kampanje predsjednik Republike. Ali je zato ovim projektom SDP ušao u zonu rizika. Za nas taj rezultat sigurno nije onakav kakvog smo priželjkivali, ali ne možemo ignorirati činjenicu da su građani 17. travnja ipak odabrali u većinskom broju neke druge političke opcije koje sada imaju mogućnost sastavljanja Vlade. HDZ, kao i nakon svakih izbora kad je pobijedio, ima pravo prvokupa. I on to sada čini. Neke alternativne koncepcije, kao što je nekakva antikorupcijska koalicija u Saboru, očito neće uspjeti. To je naprosto nešto što treba pitati predsjednika Republike jer on je bio značajan čimbenik u toj priči. On mora odgovoriti na to pitanje je li ovaj događaj krucijalno važan i za nastavak njegove političke karijere na Pantovčaku, rekao je Picula.

Također je rekao da SDP mora napraviti ozbiljnu analizu izbora.

- Netko je dobro jednom rekao da je SDP, kao politička formacija, poprilično žilav i nepoderiv. To je točno. Volio bih da rezultati analize unutar stranke budu u korist SDP-a. Ne možemo govoriti apstraktno samo o stranci kao takvoj, nego o pojedincima koji su s odgovarajućih pozicija utjecali ili nisu utjecali na te odluke. I tada će naši članovi imati prilike kazati što misle. Ja se ne bojim za SDP u budućnosti.


14:20 Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić u N1 Studiju komentirala je pregovore o formiranju većine, ali i s kime bi mogla surađivati u budućnosti.

Ona i suprug Nino Raspudić napustili su Most nakon što joj je ponuđeno da nosi listu za Europski parlament na kojoj bi bio i Marin Miletić, koji se ranije javno ogradio od nje zbog njezine izjave o pobačaju.

Na samom početku, osvrnula se na pitanje manjina, kao i antikorupcijsku parlamentarnu većinu.

- U teoriji se nešto moglo napraviti, ali u praksi je krenulo krivo otpočetka. Prva oporbena stranka koja je već u izbornoj noći počela nešto uvjetovati, utkala je doprinos u propast te ideje. Može se reći da nije ni bilo pregovora. Pokušao je SDP pregovarati, ali sve se svelo na prozivke jednih prema drugima, kazala je Selak Raspudić.

Više pročitajte OVDJE.


13:31 Predrag Štromar je nakon sastanka u Banskim dvorima poručio da je HNS dao podršku Plenkoviću, prenosi N1.

- Mi smo dali premijeru Plenkoviću naš mandat, Plenković će biti mandatar, a s njim smo dogovorili da će napraviti sve najbolje što je moguće u sastavu Vlade. Moramo brinuti o pravima nacionalnih manjina i sigurno će biti dogovor da SDSS bude taj koji neće biti podcijenjen, rekao je.

Veselko Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika je poručio da Plenković ima njegovu potporu.

Oglasio se i Hrvoje Zekanović.

- Hrvatska demokršćanska stranka daje mandat Plenkoviću da sa 76 potpisa ide kod predsjednika Milanovića. Siguran sam da će Hrvatska za četiri godine biti bolja država, dodao je.

Više pročitajte OVDJE.


13:21 Dario Hrebak (HSLS) oglasio se nakon sastanka s HDZ-om u Banskim dvorima.

- Plenković kao mandatar ima podršku HSLS-a. Nama kao strankama liberalnog svjetonazora bitno je da se sve ono što smo provodili dosad da ide u istom smjeru, Plenković će dobiti našu podršku i imamo povjerenje da će ići istim zacrtanim smjerom. Cilj je da surađujemo sa svim manjinama. Svjesni smo da se DP ne može zaobići, podvrgnut ćemo se volji birača, poručio je Hrebak.


13:10 Saborski zastupnik iz redova bošnjačke manjine Armin Hodžić objavio je na Facebooku da manjine ne mogu šutke prelaziti preko ideja nekih političara koji zagovaraju koračanje unatrag kada su u pitanju Ustavom zajamčena prava manjina te da su uvijek bili potpora izabranoj parlamentarnoj većini.

- Mi, saborski zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj, uvijek smo bili potpora izabranoj parlamentarnoj većini i konstruktivni politički partner s prvenstvenim ciljem da doprinosimo političkoj i društvenoj stabilnosti zemlje, unapređivanju demokratskih standarda u promicanju i zaštiti prava manjinskih zajednica, ne samo nacionalnih, kojima se rijetko koja država u okruženju i šire može podičiti, napisao je Hodžić u objavi na svom Facebook profilu.

Poručio je da će oni nadalje, kao skupina i parlamentarni zastupnici specifične pozicije, biti oni koji će doprinositi političkoj stabilnosti zemlje i biti dodatna snaga izabranoj parlamentarnoj većini i podrška vladi za koju se u Saboru podigne najviše ruku.

- To je i naša politička i građanska obaveza, jer samo tako možemo utjecati na ostvarivanje potreba onih skupina u čije ime sjedimo u saborskim klupama, napisao je Hodžić.


12:35 - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je rekao da su zastupnici manjina i dalje jedinstveni.

- Prvo u našem rasporedu je razgovor u klubu zastupnika nacionalnih manjina. I dalje smo jedinstveni i ostat ćemo jedinstveni neovisno o tome kakva naša odluka bila i kakva se ona izvana činila, rekao je Pupovac u Veljunu, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je i daje razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Razgovarao sam s premijerom i nisam mogao steći dojam o odricanju, bilo o odnosu premijera prema manjinama ili odnosu manjinskih predstavnika prema premijeru, rekao je.

- Više manje smo svi donijeli odluku ali konačni stav ćemo reći nakon zajedničkog sastanka. Bit ćemo jedinstveni u ostvarivanju ciljeva i odluke koju ćemo doniejti. Čeka nas ne laka odluka, ali ćemo biti jedinstveni, istaknuo je.

- Niti ćemo dozvoliti ponižavanje ni političku segregaciju, niti ćemo slušati raspirivanje nacionalne i političke mržnje, poručio je Pupovac.

Istaknuo je da će nakon ovoga mnogi staviti prst na čelo i da se nada da će biti mnogih koji će se pitati ‘gdje mi je bila pamet’.

- Još uvijek nije kasno, u jednom trenutku je izgledalo kao da smo ostali bez političke pameti, sad se suočavamo s posljedicama, rekao je.

- O tome tko će biti dio vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS. Riječ o tome ćemo reći kad dođe vrijeme, a nećemo dugo čekati na to, poručio je Pupovac.

- Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj, ustvrdio je Pupovac, a prenio N1.

Milorad Pupovac je danas posjetio kordunaško mjesto Veljun gdje su se okupili antifašisti, pripadnici srpske zajednice i potomci žrtava, kako bi odali počast za 525 nevinih civilnih žrtava ustaškog zločina koji se dogodio na danasnji dan prije 83 godine.


12:20 - U Banskim dvorima se održava sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u njegovoj drugoj Vladi, od kojih će vjerojatno većina ostati i u idućoj, uspije li dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta, dok se još ne zna hoće li i na koji način sudjelovati manjine.

Plenković je u Vladi okupio partnere iz svoje druge Vlade, HDS, HSLS, HNS, ali ne i predstavnike nacionalnih manjina. S njima će se sutra posebno sastati, nakon što završi sjednica Kluba zastupnika nacionalnih manjina.


12:19 - Predsjednik Mosta Božo Petrov se oglasio na Facebooku. Kaže da se Most dosljedno drži onoga što su obećali biračima i prije izbora, te poziva i Domovinski pokret da se drži svojih predizbornih obećanja.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Most se dosljedno drži onoga što smo prije izbora obećali biračima. Pozivamo i sve druge aktere, uključujući Domovinski pokret koji je jasno govorio da s Plenkovićem nipošto ne želi u vlast, da se drže predizbornih obećanja. Unatoč pritiscima da se formira nekakva vlast, izabrani zastupnici nisu dužni polagati račune nikome osim građanima.

Mi smo građanima jasno rekli da ćemo biti brana lijevim anacionalnim politikama. I pozivali smo Domovinski pokret da nam se pridruži i da tako dodatno ojačamo tu branu. Smiješni su stoga pokušaji spina da bi se HDZ lakše poslalo u oporbu da smo mi i Suverenisti dali svojih 11 potpisa ljevici jer bi ih tad, navodno, ukupno bilo 68 i pritisak na HDZ bi se pojačao.

U toj tvrdnji vidim dva problema:

1) mi nikad ne bismo ljevici dali svoje potpise da s njima radi što joj drago jer smo uvijek bili prilično jasni oko toga da nećemo dopustiti da se pod krinkom anti korupcije provode lijeve anacionalne politike, zbog čega je bilo ključno da u toj priči budu i Most, i Domovinski pokret, i Hrvatski suverenisti kao osigurač od takvog scenarija

2) budući da su se predstavnici manjina privezali uz HDZ jače nego novorođenče uz mater, jedini način za poslati HDZ u oporbu bilo je privoljeti DP da se pridruži drugoj većini, zbog čega smo mi otvoreno nudili (a drugi nad time moralizirali) mjesto predsjednika Sabora Ivanu Penavi

Iz cijele je ove situacije jasno da su oba stupa Mostove politike zadnjih godina i u ovom kaosu ostala čvrsta i netaknuta: ANTIKORUPCIJA zbog koje smo bili spremni razgovarati sa svima i OBITELJSKE KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI s kojima nikad nismo niti bismo trgovali, napisao je Petrov na Facebooku.


12:17 - Predsjednik Zoran Milanović se obratio novinarima u Splitu.

“To ne znam, ne mogu komentirati”, odgovorio je na pitanje hoće li primiti Plenkovića koji je blizu sastavljanja većine. “Ne sudjelujem u tome, to je sve na njihovu savjest i procjenu. Što su govorili prije izbora, što govore sad, to nije moj posao”, rekao je, prenosi N1.

Nije htio komentirati ni moguće razbijanje jedinstva manjinaca. “Ne znam stvarno, ne mogu komentirati”, kaže.

Više pročitajte OVDJE.


12:15 - HDS-ov Hrvoje Zekanović se osvrnuo na pregovore o sastavljanju Vlade.

- Vladajuća većina u sličnom sastavu nastavit će i u sljedećem razdoblju upravljati hrvatskom državom, a oni koji su bili u oporbi, a ovdje prije svega mislim na Most i SDP, i imali promašene politike, oni će i ostati u oporbi, rekao je Zekanović.


11:40 - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava je komentirao pregovore o sastavljanju vladajuće većine. -

- Ne očekujem da će se sutra lomiti stvari. Razgovaramo sa svima, sve opcije su nam otvorene, to će tako biti dok se nešto ne potpiše. Realno je reći da vodimo razgovor s HDZ-om i napravili smo određene pomake ka naprijed i realizaciji dogovora oko određene većine. Međutim, to još nije zapisano ni dogovoreno do kraja tako da su sve opcije na stolu, naravno da se izgledi za određene opcije smanjuju ili povećavaju, rekao je Penava, prenosi N1.

Najavio je da će se sutra nakon sastanka možda moći reći nešto više, no ne očekuje da će sutra biti kraj svemu jer je još puno toga na stolu, istaknuo je Penava.

Komentirao je i uvjet Domovinskog pokreta o SDSS-u u Vladi.

- Onu prvu prepreku smo na neki način premostili, tu govorim o SDSS-u ‘ajmo reći da je ta stvar pri kraju, kaže Penava, prenosi N1.


11:21 - Splitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak komentirao je u ponedjeljak situaciju oko sastavljanja nove parlamentarne većine ustvrdivši kako je Domovinski pokret ‘odlučio spašavati HDZ, a ne Hrvatsku‘ te da su ‘pogazili sve što su govorili prije izbora‘.

"Očigledno je da je Domovinski pokret odlučio spašavati HDZ, a ne Hrvatsku, ali to je njihova odluka. Mislim da su time pogazili sve što su govorili prije izbora", izjavio je Puljak koji je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada u povodu blagdana sv. Dujma.

Kaže i kako DP time sve one koji vode računa o javnom dobru, dovode u situaciju da ‘ispada da političari jedno govore prije izbora, a čim prođe izbori ponašaju se potpuno suprotno‘.

"Meni je to nezamislivo. Mislim da se takve stvari nikad ne bi trebale događati u našoj Hrvatskoj. Ali Domovinski pokret želi spasiti HDZ, a ne Hrvatsku i to je njihova odluka", izjavio je novinarima Puljak.

Na upit vidi li četiri godine mandata ove vlade ili istu situaciju kao s Mostom, Puljak je rekao da se "takve vlade ne bi trebale sastaviti."

"Kada se sastavi, ja bih želio da se odmah rastavi i da odmah idemo na nove izbore", dodao je.

"To nije dobro za Hrvatsku. Nije dobro lagati, manipulirati, govoriti jedno prije izbora. Čim prođu izbori okrenu se za 180 stupnjeva, dakle potpuno druge stvari raditi. I mislim da Domovinski pokret treba, i svi, spasiti Hrvatsku, a ne HDZ", kazao je Puljak.


11:19 - Potpredsjednik Vlade Branko Bačić je za HRT rekao da se pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta privode kraju.

- Nadam da ćemo već sutra dati osnovni koncept našeg dogovora, rekao je i dodao da će to biti stabilna vlada, kao i da je najprirodnije da HDZ, DP i nacionalne manjine tvore novu vladajuću koaliciju.


10:59 - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku, rekavši da će dizanje ruku Domovinskog pokreta za Plenkovića biti izdaja birača i svih hrvatskih građana.

- Ako Domovinski pokret digne ruku za Plenkovića kao premijera bit će to izdaja birača i svih hrvatskih građana. Za nas neće biti nikakve rasprave o karakteru stranke koja je spremna nakon svega dići ruku za Plenkovića kao premijera. Rasprava o tome ne postoji, s kriminalnom organizacijom se ne razgovara, ne pregovara, ne rukuje, ne sjedi zajedno, ne pije i ne jede, za to ne postoji opravdanje. Tim činom bi se Domovinski pokret trajno ispisao iz knjige suverenista i upisao u knjigu minijaturnih koalicijskih partnera zločinačke organizacije. Izbor je na njima i na svakom njihovom zastupniku pojedinačno, napisao je Kolakušić.


10:58 - Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je za N1 televiziju rekao da pregovori i dalje traju te da još ne postoji većina, no ističe da u odnosu na prošli tjedan ima pomaka.

Istaknuo je da je u posljednje vrijeme uočio licemjerje kada je riječ o sastavljanju većine s Domovinskim pokretom.

- Kad je riječ o antikorupcijskoj koaliciji onda je DP poželjan, dobar, a ako se radi o mogućoj suradnji s HDZ-om, onda smo čak opasnost za državu - to je licemjerna dimenzija, rekao je Bartulica.

Govorio je i o eventualnoj dodjeli ministarstava, no kaže da još uvijek nisu dogovoreni konkretni resori koje bi DP preuzeo.


10:56 - Danas će se iz Veljuna u 12 sati obratiti predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.


10:42 - Bivši ministar zdravstva i nezavisni kandidat za Europski parlament Rajko Ostojić govorio je u programu N1 televizije o europskim izborima, ali i o sastavljanju većine za Hrvatski sabor.

Više pročitajte OVDJE.


10:35 - Saborski zastupnik manjina Furio Radin je za Index rekao da klub manjinaca ostaje kompaktan, što je suprotno navodnom planu za sastavljanje većine Andreja Plenkovića i Domovinskog pokreta, koji sugerira da bi novu vladu činilo pet zastupnika manjina, ali ne i zastupnici SDSS-a.

- Izjava će biti zajednička, jer klub, štogod se piše, je i biti će kompaktan. O ostalome, kada dođe vrijeme, rekao je za Index Radin.

Zanimljivu izjavu za Index je dao i izvor iz HSLS-a, koji je, govoreći o većini koju bi tvorili HDZ i DP, rekao da "HSLS sigurno neće sudjelovati u talibaniziranju Hrvatske".


10:30 - HDZ-ov ministar gospodarstva Damir Habijan je komentirao pregovore o slaganju većine i rekao da ‘će sve biti dobro te da će svi biti zadovoljni‘.


09:54 - N1 javlja da bi se Andrej Plenković danas trebao sastati s partnerima, dok će se sastanak zastupnika manjina održati sutra, iako se nagađalo da će to biti danas.


09:04 - O pregovorima HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja buduće vlade za HRT je govorio politički analitičar Davor Gjenero, koji smatra da će pregovori biti gotovi brzo.

- Čini se da postoji temeljna suglasnost među partnerima i temeljno razumijevanje jednih za interese drugih i postoji svijest da se stabilnost mora osigurati, da se mora minimalno smanjiti prostor svakom akteru koji bi htio destabilizirati političke prilike u RH, rekao je Gjenero.

Smatra da će novi zakon o vladi biti prilagođen prioritetima koalicijskih partnera, te da će Domovinskom pokretu pripasti novo ministarstvo - Ministarstvo demografije i useljeništva. DP je ranije predstavio i svog kandidata za Ministarstvo zaštite okoliša, Slavena Dobrovića, koji je i ranije radio taj posao, kaže Gjenero, no smatra da će Ministarstvo kulture ostati HDZ-u.

- Ministarstvo kulture izrazito je važno Andreju Plenkoviću. Očito je da on i dalje računa da će taj posao obavljati Nina Obuljen Koržinek koja je vrlo solidan eurokrat i izrazito mu je važno da kulturne politike u Hrvatskoj budu dio mainstreama europskih kulturnih politika.

Gjenero smatra da će Ministarstvo obrazovanja pripasti nekome iz Domovinskog pokreta, a kada je riječ o Ministarstvu unutarnjih poslova, kaže:

- Davor Božinović sa svojom hladnokrvnošću i ekspertnom pripremljenošću i sposobnošću jako dobre selekcije suradnika smanjuje tenzije i provodi temeljne prioritete hrvatske politike. Hrvatska ima veliki utjecaj na prekogranične politike i na zaštitu europskih granica prije granice RH. Ne vjerujem da bi moglo doći u obzir da tim koji je stvorio Božinović dođe u pitanje nekakvim političkim promjenama, rekao je Gjenero za HRT.

Ističe i da je Ivan Penava na mjestu potpredsjednika Sabora vrlo realna opcija.

- Penava sigurno neće htjeti prije svibnja 2025. napustiti svoju poziciju u Vukovaru, a pozicija potpredsjednika Sabora daje mjesto u užem državnom vrhu. Ima prestižno značenje, a ne uzima onoliko vremena koliko oduzimaju druge operativne dužnosti. To je realan način kako predsjednika stranke mlađeg partnera ugraditi u koaliciju, zaključuje Gjenero.


08:50 - Politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković govorio je u programu N1 televizije o pregovorima o sastavljanju nove saborske većine.

- Imamo percepcijski problem koji se često nameće poslije izbora. Nema relativnog pobjednika. Nismo demokracija koja daje vlast u ruke relativnom pobjedniku, rekao je.

Relković je dodao da je HDZ, bez mandata HSZ, HNS-a i HSLS-a osvojio 57 mandata.

- Ni u jednom trenutku DP nije pregovarao s lijevo-liberalno opcijom. S lijevo-liberalnom stranom su razgovarali da ispune jedan pritisak i da usmjerenje prema HDZ-u može biti logičnije.

Da se Most ažurnije postavio prema Rijekama pravde, moglo se doći do 67 mandata, s Vučemilović 68, smatra Relković.


08:42 - Iz SDP-a su poručili da nema razloga nastaviti razgovore s Domovinskim pokretom jer je jasno da će oni sastaviti Vladu s HDZ-om, javlja Novi list.

– S onima koji žele osigurati vlast HDZ-ovoj zločinačkoj organizaciji, nema više smisla razgovarati, poručili su jučer iz SDP-a.

Do sada su održana dva sastanka Peđe Grbina i izaslanstva DP-a. Grbin Penavi nije ponudio konkretne pozicije poput Mosta, već je njegova ideja bila da predsjednik Sabora bude netko iz SDP-a, a da tri potpredsjednika Sabora dođu iz redova DP-a, Mosta i Možemo!.

Novi list piše da u SDP-u nisu imali velikih nada da će DP odustati od koalicije s bivšom strankom, no smatrali su da ipak vrijedi uložiti trud.


05:31 - Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku većinu s 80 ruku bez SDSS-a, a priliku za to imat će već danas na sastanku koji će održati sa svim zastupnicima nacionalnih manjina i postojećim partnerima u Vladi, doznajemo.

Kao što smo prvi pisali, većina bi se sastojala od 61 zastupnika izabranog na listi HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta, pet zastupnika manjina, bez troje SDSS-ovaca, te Vesne Vučemilović.

Plenković je pristao na glavni uvjet Domovinskog pokreta da SDSS ne bude dio većine i time je otvorio put za formiranje nove Vlade. Uvjeren je, kako doznajemo, i da će svih drugih pet manjinaca podržati tu Vladu, budući da je s njima imao dugogodišnju uspješnu suradnju, a SDSS, iako neće biti dio...

Više pročitajte OVDJE.


05:16 - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Branko Bačić sudjelovat će na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada povodom blagdana sv. Dujma. Predviđa se prigodno obraćanje predsjednika Milanovića.


05:11 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je u nedjelju napredak u pregovorima između HDZ-a i DP-a u sastavljanju parlamentarne većine te je uvjeren da će se idućih dana već znati koji će zastupnici biti u nju uključeni, a većina osigurana. "U idućem tjednu sve će biti jasnije i imat ćemo točne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana", izjavio je Jandroković u Bjelovaru odgovarajući na novinarska pitanja o tijeku pregovora između HDZ-a i DP-a s ciljem osiguranja neophodnih 76 ruku za formiranje saborske većine. Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković odgovara da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa.


05:09 - Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak za N1 televiziju jučer je priznao da nije zadovoljan činjenicom da njegovu stranku nitko ništa nije pitao oko pregovora za slaganje vladajuće koalicije.

- Mislim da su, načelno, pregovori gotovi. Žao mi je što i nas, manje partnere, nitko ništa ne pita. Dakle, osobno sam osvojio veliki broj preferencijalnih glasova na ovim izborima i nije mi svejedno što ćemo raditi kao predstavnici tih preferencijalnih glasova. Vidim da svi nas uzimaju zdravo za gotovo. HSLS je puno ozbiljnija stranka od robe s police”, nastavio je.

Napomenuo je da je dosta skeptičan oko načina na koji se trenutno slaže većina.

“Sjest ćemo i razgovarati. Ukoliko nas premijer uvjeri u to, mi ćemo podržati ovakvu većinu. Iako kažem, nisam oduševljen s načinom na koji se ona upravo u ovom trenutku slaže - rekao je Hrebak i dodao da će podržati Andreja Plenkovića.


05:07 - Ispred pravoslavnog hrama na Cvjetnom trgu, gdje je bio na liturgiji u povodu pravoslavnog Uskrsa, novinari su jučer dočekali predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca s neizbježnim političkim pitanjima. Zanimalo ih je što će biti sa SDSS-om.

“Hristos Vaskrse. Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan. Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zemlji - vjerojatno ima, ali danas se radujemo”, rekao je Pupovac novinarima, prenosi N1 televizij a.


Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratili iz minute u minutu i jučer, a više možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:28