EKSKLUZIVNO: STIER

Nova Vlada? Nije to samo DP, računam i na manjine. SDSS? Pogledajte tko je stajao iza Vučića kada je dobio na izborima, to ne želimo

Bivšeg ministra vanjskih poslova intervjuirao je naš novinar Goran Penić

Davor Ivo Stier

 Screenshot YT Jutarnji

Samo dva dana nakon izbora HDZ-ov Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu bio je gost u studiju Hanza TV-a.

Intervjuirao ga je naš politički novinar Goran Penić, a razgovaralo se o rezultatima izbora te slaganju nove parlamentarne većine, kao i drugim aktualnim političkim pitanjima.

Podsjetimo, Stier je na parlamentarnim izborima održanim u srijedu sa šestog mjesta u VI. izbornoj jedinici dobio 6316 glasova, odnosno više od deset posto glasova s liste, preskočio ministre Vilija Beroša i Marka Primorca, predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana i zaprešićkog gradonačelnika Željka Turka te kao drugi u poretku odmah iza Davora Božinovića, koji je osvojio nedostižnih 15.077 glasova, ušao u Sabor.


S kime će HDZ sastaviti Vladu?

- Bila je to pobjeda HDZ-a, jako dobar rezultat. Građani su poručili da žele kontinuitet i politiku desnog centra i jednog federatora koji vodi, a to je HDZ. Naravno, tu računam i nacionalne manjine. Kršćanske vrijednosti uvijek su bile dio naših politika...

Jeste li razgovarali s nekim iz Domovinskog pokreta?

- Politika jest umijeće gdje se razgovara i mi jesmo u komunikaciji. Meni osobno komunikacija nikad nije bila problem. Što se tiče pregovora oko koalicije, to prepuštam vodstvu stranke. Poruka građana na izborima je bila jasna - koalicija sa strankama koje su srodne.

image

Davor Ivo Stier i Goran Penić

Dragan Matić/Cropix

Druga opcija su liberalne stranke - HDZ-u bi onda nedostajala samo dva mandata. Koje je vaše mišljenje?

- Ne bih u matematiku i formule kako doći do 76 ruku. Jasno je da su vrata otvorena svima onima koji žele voditi politiku desnog centra. Nije to samo DP, vrata trebaju svima biti otvorena.

Vi ste kao ministar vanjskih poslova izašli iz Vlade u kojoj je bio Most zbog svjetonazorskih pogleda...

- Ja sam tada mislio da je dobro ići na nove izbore, ali vodstvo stranke je drugačije odlučilo. Sada je druga situacija i mislim da je jasno da će ovo biti vlada desnog centra. Vlada je dosad bila učinkovita i ono što nas čeka jest vlada desnog centra s manjincima. Mislim da Hrvatska nije skrenula udesno. Dobar dio zastupnika je od desno prema centru.

Anušić je dobio više preferencijalnih glasova od Plenkovića, a vi ste dobili više glasova od mnogih ministara...

- HDZ od Tuđmana ima različitost, ali je dijelio državotvornu politiku i birači su poslali poruku da žele kršćansku demokraciju unutar HDZ-a i da to bude artikulirano u Saboru. Ja sam pozitivno iznenađen jer u kampanji nisam reklamirao sebe. Poznajem teren i to je bila poruka koja se uklapa u današnji HDZ.

image

Davor Ivo Stier i Goran Penić

Dragan Matić/Cropix

Anušić je trenutno zvijezda HDZ-a...

- Ima veliku potporu, pogotovo u Slavoniji i njegov doprinos u Vladi jest ogroman. Sasvim sigurno vrlo značajna figura HDZ-a i birači su to prepoznali.

Je li onda završila dominacija Plenkovića u HDZ-u?

- Ne volim te definicije. Volim dijalog, ako se ne slažemo - nađimo zajedničke točke i idemo dalje. Nije bilo izbacivanja iz stranke, što se dogodilo drugim strankama. Mi smo u HDZ-u napravili pozitivne pomake. Treba njegovati model gdje se untar stranke razgovara i zauzeti zajedničku poziciju. Anušić tu ima ulogu, imam i ja i drugi.

Neki HDZ-ovci su mi govorili da najviše zamjeraju nedostatak dijaloga. Hoće li Plenković sada više razgovrati u stranci?

- Ja to ne vidim kao slabost, mislim da je to snaga. Evo primjera. Bilo je pitanje oko jednog člana - jednog glasa. Neki su mislili da će to oslabiti stranku, a dogodilo se suprotno. Ne bih riječ dijalog koristio za smanjenje liderske pozicije.

U kakvim ste vi odnosima s Plenkovićem?

- Jako dobrim. Imali smo nekad češće kontakte zbog moje pozicije, ali i dalje je sve korektno. Ja se ne bojim reći neke stvari. Moj je dojam da Plenković voli kad se s njim priča iskreno. Imamo mi komunikaciju, čestitao mi je i bilo mu je drago zbog mog uspjeha na izborima. Nije Plenković nametnut, imali smo unutarstranačke izbore i izabran je. Ja poštujem volju naših članova. Mora se razgovarati i uvažavati snagu na terenu.

Što bi značio ulazak DP-a u Vladu? Recimo, Istanbulska konvencija? Znamo kako oni na nju gledaju.

- Ima tu različith mogućnosti. Neki pojednostavljaju stvari, neki ne znaju što piše u toj konvenciji. Neka ju dobro pročitaju, ako se žele baviti tom temom. Nisam siguran tko će o toj temi pregovarati.

image

Davor Ivo Stier

Dragan Matić/Cropix

Oko Istanbulske su se ipak lomila koplja. Došlo je do kaosa u stranci.

- Ne bih rekao. Jedna velika stranka poput HDZ-a nije nametnula stegu. Svatko je glasao po savjesti. CDU u Njemačkoj to ne bi dozvolio. Zajedničko nam je da se želimo boriti protiv nasilja nad ženama, ali treba dozvoliti ako ima razlika po tim pitanjima. Treba malo više svijesti i u javnosti.

Drugi uvjet DP-a jest da nema koalicije s Pupovcem.

- Rekao sam, birači su poslali poruku. Žele vladu desnog centra. Manjinci po defaultu daju podršku vladajućima. Pogledajte Aleksandra Vučića. Imao je presicu u Beogradu nakon pobjede SNS-a na parlamentarnim izborima. Iza njega je stajao Milorad Dodik, čelni čovjek Republike Srpske i Andrija Mandić, glavni čovjek prosrpske, možemo čak i reći proruske stranke u Crnoj Gori. To je loša poruka koja aludira na srpski svet. Tu nije bilo predstavnika srpske manjine iz Hrvatske. I to je dobro. Nama je cilj da se srpska manjina integrira u Hrvatskoj, a ne u Beogradu. To jača hrvatsku državu. Svaka odluka mora biti da je prvo interes hrvatskog društva. Važno je imati integrirane sve hrvatske građane. Moj koncept je vlada desnog centra gdje su i predstavnici manjina.

Dakle, državotvorna politika, ali s integriranim građanima. Ne treba nama Beograd pa ni Bruxelles nametati teme. Ne vidim da bi to trebala biti prepreka.

image

Davor Ivo Stier

Dragan Matić/Cropix

Vaše ambicije?

- O tom potom. Nije trenutak za dijeljenje fotelja. Nije patetika, to mi nije prvo o čemu razmišljam. Spreman sam dati doprinos, obvezuju me i građani koji su mi dali glas. Ambicija jest biti aktivan kao član HDZ-a.

Postoji li mogućnost da Plenković formira Vladu pa ode u Bruxelles?

- Meni to Andrej nikad nije rekao, iako se o tome stalno priča. Podsjećam - on i ja smo bili u Europskom parlamentu i dali ostavke kako bismo se više angažirali u Hrvatskoj. Mislim da je to napad na Plenkovića, iako on ima sposobnosti da i u Europi igra važnu ulogu. Moje je mišljenje da on i dalje želi voditi Vladu u Hrvatskoj. Nisu to samo špekulacije u Hrvatskoj. On ima renome u europskim krugovima. Po meni je najvažnije formirati Vladu, vidjet ćemo što će biti u budućnosti.

Predsjednički izbori održat će se krajem godine. Tko je po vama idealan kandidat HDZ-a? Anušić možda?

- Nije sad trenutak za to, niti postoji odluka o tome. Po meni je funkcija predsjednika izuzetno važna, iako ima male ovlasti. Mora biti čimbenik stabilnosti jer stranke u Hrvatskoj moraju polemizirati. U toj situaciji sučeljavanja treba vam šef države koji je iznad toga i može sa svima razgovarati, pogotovo o strateškim pitanjima.

Dakle, kandidat za predsjednika će biti onaj tko želi biti predsjednik, a ne šef neke stranke.

Imate li informaciju kad kreću konkretni pregovori s DP-om?

- Prepustit ću to vrhu stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:08