Večeras se u zagrebačkom hotelu Esplanade veselilo i slavilo. Naime, proglašeni su najbolji među najboljim restoranima i chefovima Hrvatske po izboru Dobrih restorana. Već petu godinu zaredom jedini ovakav izbor u nas, koji je nastao kao zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta, donosi kompletan pregled po pojedinim regijama onih koji su zaslužili da ih se naziva top-restoranima Hrvatske. Svi oni su na tu listu stigli zahvaljujući potpunoj predanosti onome što rade, ulažući neprestani trud i energiju kako bi se održali na samom vrhu i kako bi trajali još puno godina. Nositi ime vrhunskog i najboljeg u jednoj zemlji nije mala stvar, to treba opravdati i u budućnosti jer gosti naprosto ne praštaju. Kad je restoran konstantno pun i kad se za stol u njemu mora čak i čekati, znači da se tamo radi nešto dobro, da je hrana koju ti kuhari s cijelim svojim timom pripremaju zaista vrhunska i da se na takvo mjesto vraća. U restoran se ne ide zadovoljiti glad, u restoran se ide radi doživljaja, radi novog iskustva. To je zadovoljstvo koje se pamti i koje se dijeli s ljudima koji, pak, dijele iste interese i kojima hrana nije samo hrana.
Tradicija s pomakom
Ove je godine prema svim kriterijima, i to prvi put u pet godina Dobrih restorana, jedan restoran i njegov vlasnik te glavni chef osvojio naslov pobjednika kao najbolji restoran Dalmacije, najbolji restoran Hrvatske te najbolji chef godine. Riječ je o šibenskom restoranu Pelegrini koji je i lani slavio u prve dvije kategorije, no ove je godine Rudolf Štefan ponio i titulu najboljeg chefa, a izabrali su ga njegovi kolege, njih ukupno stotinu. Nekako i ne čudi da je ovaj restoran i ovaj chef osvojio sve što je mogao jer je Pelegrini u kratkom vremenu postao ime koje ima posebno značenje na našoj gastro sceni. Štefan se od samih početaka drži svog koncepta koji uključuje pripremu jela s namirnicama karakterističnima za Dalmaciju, ali s pomakom. Od tradicije nije pobjegao, na njoj se sve temelji, ali Štefan i ona poznata jela tog kraja interpretira na sasvim drugačiji, svoj način. Taj je restoran i jedan od članova cijenjene europske udruge JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe), a doći na tu listu mogu samo oni vrhunski.
Priznanje i Maloj hiži
Odmah iza Pelegrinija među najboljima u Hrvatskoj nalaze se redom: na drugome mjestu Dubravkin put, na trećem također zagrebački restoran Bistro Apetit, na četvrtom opatijski restoran Bevanda te na petom Plavi podrum iz Voloskog. Dubravkin put na čelu s Priskom Thuring u kuhinji odnio je i titulu najboljeg zagrebačkog restorana, a Bistro Apetit s novim mladim, energičnim i talentiranim chefom Goranom Kočišem ponio je titulu drugog najboljeg restorana u Zagrebu. U Dalmaciji je odmah nakon Pelegrinija drugi po redu splitski restoran Paradigma, a treći zadarska Foša čije kuhinje vode sjajni chefovi Ante Udovičić i Damir Tomljanović.
Kadena je četvrta, Boškinac peti, a šesto je mjesto zauzeo novi i hvaljeni Pantarul iz Dubrovnika. U Istri i na Kvarneru prva je Bevanda, restoran smješten uz samo more i po tome jedan od najljepših na Jadranu, a iza njega su po redu: restoran Plavi podrum iz Voloskog, Marina iz Novigrada, Monte iz Rovinja te Batelina iz Banjola. U središnjoj Hrvatskoj i dalje, godinu za godinom, uvjerljivo najbolja je Mala hiža iz Mačkovca pokraj Čakovca, a slijede je Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica, Kod špilje u Otruševcu, Vuglec breg kod Krapine i na petome mjestu varaždinski Bedem. Slavonci mogu biti ponosni na restoran Josić koji je najbolji u Slavoniji, drugi je Klub restoran Waldinger iz Osijeka, treći Baranjska kuća iz Karanca i treći Dunav iz Iloka.
I ove se godine birao restoran prijatelj vina. U toj kategoriji najbolji prijatelj vina je Plavi podrum, drugi Dubravkin put, a treća Bevanda. Nije se puno toga promijenilo od zadnje godine/a, mnogi navedeni iz godine u godinu samo potvrđuju svoj dugogodišnji uspjeh i konstantni rast i razvoj jer kad jednom stekneš dobru reputaciju, nju treba i održati.
A ovi timovi to znaju, svi odreda pronašli su način kako ne biti prosječan, nego poseban. Sve su to ljudi koji svoj posao rade strastveno i potpuno angažirano, a takav pristup poslu uvijek donosi nagrade i pohvale. I one od samih kolega, od gastro stručnjaka, uzgajivača i proizvođača te od onih najbitnijih - gostiju.
NACIONALNI POREDAK
1. Pelegrini, Šibenik
2. Dubravkin put, Zagreb
3. Bistro Apetit, Zagreb
4. Bevanda, Opatija
5. Plavi podrum, Volosko
6. Vinodol, Zagreb
7. Mala hiža, Čakovec
8. Marina, Novigrad
9. Monte, Rovinj
10. Batelina, Banjole
11. Tač, Zagreb
12. Carpaccio, Zagreb
13. Mano 2, Zagreb
14. Paradigma, Split
15. Foša, Zadar
16. Kadena, Split
17. Mali bar, Zagreb
18. Boškinac, Novalja
19. Apetit City, Zagreb
20. Mano, Zagreb
21. Baltazar, Zagreb
22. Pantarul, Dubrovnik
23. San Rocco
24. Takenoko, Zagreb
25. Nautika, Dubrovnik
26. Mundoaka, Zagreb
27. Badi, Umag
28. Josić, Zmajevac
29. Draga di Lovrana, Lovran
30. Johnson, Mošćenička Draga
31. Tramerka, Volosko
32. Lari i Penati, Zagreb
33. Takenoko 2, Zagreb
34. Time, Zagreb
35. Klub restoran Waldinger, Osijek
36. Konoba Boba, Murter
37. Baranjska kuća, Karanac
38. Kukuriku, Kastav
39. Laganini, Hvar
40. Atlanta Bocca Marai, Zagreb
41. Zinfandel’s, Zagreb
42. Damir & Ornella, Novigrad
43. Okrugljak, Zagreb
44. Zigante, Livade
45. Rougemarin, Zagreb
46. Rivica, Njivice
47. Boban, Zagreb
48. Bon Appetit, Zagreb
49. Villa Magdalena, Krapinske Toplice
50. Trilogija, Zagreb
51. Kornat, Zadar
52. Dunav, Ilok
53. Kod špilje, Otruševec
54. Restaurant 360º, Dubrovnik
55. Didov san, Zagreb
56. Principovac, Ilok
57. Nikola, Stobreč
58. Astarea, Brtonigla
59. Zlatna ribica, Šibenik
60. Potkova, Zagreb
61. Zrno soli, Split
62. Kalelarga, Makarska
63. Vuglec Breg, Lepajci
64. O’Hara, Zagreb
65. Balon, Zagreb
66. Pojoda, Vis
67. Gianinno, Rovinj
68. Trattoria Agava, Zagreb
69. Gariful, Hvar
70. Dvor, Split
71. Bedem, Varaždin
72. Lovački rog, Karlovac
73. Academia, Marija Bistrica
74. Vodnjanka, Pula
75. Noštromo, Split
76. Kormoran, Bilje
77. Pet bunara, Zadar
78. Bruschetta, Zadar
79. Sv. Nikola, Poreč
80. Stari Podrum, Momjan
81. Puntulina, Rovinj
82. Konoba Pece, Vinjerac
83. Zimska luka, Osijek
84. Karaka, Osijek
85. Lumiere, Osijek
86. Villa Meneghetti, Bale
87. Perivoj, Split
88. Pergola, Savudrija
89. Buščina, Umag
90. Stara Loza, Dubrovnik
91. Le Bistro, Zagreb
92. Lamut, Vinkovci
93. Conca D’oro, Rijeka
94. Alla beccaccia, Fažana
95. Pri Zvoncu, Zagreb
96. Gračanka Kamanjo, Zagreb
97. Giaxa, Hvar
98. Gastro Mare, Ston
99. Cantinetta, Skradin
100. Bota Šare Jadran, Zagreb
REGIONALNA LISTA
GRAD ZAGREB
1. Dubravkin put
2. Bistro Apetit
3. Vinodol
4. Tač
5. Carpaccio
6. Mano 2
7. Mali Bar
8. Apetit City
9. Mano
10. Baltazar
11. Takenoko
12. Mundoaka Streetfood
13. Lari i Penati
14. Takenoko 2
15. Time
16. Atlanta Bocca Marai
17. Zinfandel’s
18. Okrugljak
19. RougeMarin
20. Boban
DALMACIJA
1. Pelegrini, Šibenik
2. Paradigma, Split
3. Foša, Zadar
4. Kadena, Split
5. Boškinac, Novalja
6. Pantarul, Dubrovnik
7. Nautika, Dubrovnik
8. Konoba Boba, Murter
9. Lounge bar & Fish house Laganini, Hvar
10. Kornat, Zadar
11. Restaurant 360º, Dubrovnik
12. Nikola, Stobreč
13. Zlatna ribica, Brodarica
14. Zrno Soli, Split
15. Kalelarga, Makarska
16. Pojoda, Vis
17. Dvor, Split
18. Gariful, Hvar
19. Noštromo, Split
20. Pet bunara, Zadar
ISTRA I KVARNER
1. Bevanda, Opatija
2. Plavi podrum, Volosko
3. Marina, Novigrad
4. Monte, Rovinj
5. Batelina, Banjole
6. San Rocco, Brtonigla
7. Badi, Umag
8. Draga di Lovrana, Lovran
9. Johnson, Moščenićka Draga
10. Tramerka, Volosko
11. Kukuriku, Kastav
12. Damir & Ornella, Novigrad
13. Zigante, Livade
14. Rivica, Njivice
15. Astarea, Brtonigla
16. Giannino, Rovinj
17. Vodnjanka, Pula
18. Sv. Nikola, Poreč
19. Stari Podrum, Momjan
20. Puntulina, Rovinj
SLAVONIJA
1. Josić, Zmajevac
2. Klub restoran Waldinger, Osijek
3. Baranjska kuća, Karanac
4. Dunav, Ilok
5. Principovac, Ilok
6. Kormoran, Bilje
7. Zimska luka, hotel Osijek, Osijek
8. Karaka, Osijek
9. Lumière restoran & wine bar, Osijek
10. Lamut, Vinkovci
11. Darocz, Vardarac
12. American bar Dollar, Osijek
13. Mađarska Retfala, Osijek
14. Kod Ruže, Osijek
15. Vila Iva, Ilok
16. Dvorci Slavonije, Našice
17. Ivica i Marica, Karanac
18. Rustika, Osijek
19. Lipov Hlad, Osijek
20. Plavi podrum, Osijek
SREDIŠNJA HRVATSKA
1. Mala hiža, Čakovec
2. Villa Magdalena, Krapinske Toplice
3. Kod špilje, Otruševec
4. Vuglec Breg, Krapina
5. Bedem, Varaždin
6. Lovački rog, Karlovac
7. Academia, Marija Bistrica
8. Žganjer, Ozalj
9. Gabreku 1929, Samobor
10. Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice
11. DP, Duga Resa
12. Grešna gorica, Desinić
13. Kozjak, Sveti Križ Začretje
14. Mamica, Pušćine
15. Srakovčić Hotel Korana, Karlovac
16. Cocktail, Sisak
17. Vinski vrh, Hraščina
18. Djed, Hrvatska Kostajnica
19. Zelenjak, Kumrovec
20. Bistro & winery Shamper, Čakovec
PRIJATELJI VINA
1. Plavi podrum, Volosko
2. Dubravkin put, Zagreb
3. Bevanda, Opatija
4. Bistro Apetit, Zagreb
5. Pelegrini, Šibenik
6. Trilogija, Zagreb
7. Paradox - wine & cheese bar, Zagreb
8. Kadena, Split
9. Zinfandel’s, Zagreb
10. Vinodol, Zagreb
11. Paradigma, Split
12.Lari i Penati, Zagreb
13. Dobra Vina wine bar, Zagreb
14. Carpaccio, Zagreb
15. San Rocco, Brtonigla
16. Pod zidom, Zagreb
17. Mano 2, Zagreb
18. Lešić Dimitri, Korčula
19. Draga di Lovrana, Lovran
20. Bistro Karlo, Zagreb
21. Baltazar, Zagreb
22. Restaurant 360º, Dubrovnik
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....