OTKRIVAMO: PLAĆE 30% NIŽE, I BEZ SKUPIH VINA Na troškovima stranačkog kafića planiraju uštedjeti milijun kuna!

 Tomislav Krišto / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik ubuduće će plaćati mjesečnu članarinu u iznosu od 1000 do 1500 kuna, zastupnik u Europskom parlamentu 3000 kuna

“Racionalizacijom potrošnje u stranačkom kafiću na Iblerovom trgu planirana ušteda na godišnjoj bazi iznosi 261.824 kuna. Ušteda u četverogodišnjem razdoblju iznosi 1,047.297,52 kune”, jedna je od mjera novog vodstva SDP-a za izlazak iz teške financijske situacije u kojoj je stranku ostavio bivši predsjednik Zoran Milanović.

U njegovu mandatu, očito, znatno se trošilo u stranačkom lokalu. Nisu poznati točni ukupni iznosi potrošnje, doznajemo samo da su bili značajno viši od predviđenog iznosa uštede te da se u stranačkom kafiću trošilo čak i na vrhunska vina.

SDP je trenutačno u ozbiljnom gubitku i bilježe operativni manjak od oko 1,3 milijuna kuna. Podaci su to iz njihova financijskog izvješća prezentiranog prekjučer na Glavnom odboru stranke. Ako tako nastave, 2017. godinu SDP-ovci će završiti s manjkom prihoda u iznosu od čak 9,917.214 kuna, stoga je prekjučer na Glavnom odboru odlučeno da se uzme novi kredit od desetak milijuna kuna kako bi se premostio gubitak. U međuvremenu novo vodstvo SDP-a također planira uštede ostvariti na manjim plaćama, većim članarinama, smanjenju troškova za reprezentaciju, pa i drugim stavkama, kao što su usluge student-servisa o kojima se na Glavnom odboru povela žestoka rasprava.

Student-servis

- Tko je u studenom prošle godine angažirao usluge student-servisa? Zar su studenti bili angažirani u vrijeme unutarstrančkih izbora - pitao je jedan SDP-ovac. Izvješće o financijskom stanju SDP-a pokazalo je, naime, iznenađujući podatak, a to je da je stranka u studenom 2016. potrošila čak 229.348,99 kuna za usluge student-servisa, na koje u pravilu toliko troše u vrijeme izbora. Primjerice, u vrijeme parlamentarnih izbora u kolovozu i rujnu te su usluge SDP-ovci platili 172.830,76 kuna u kolovozu, a u rujnu 289.055,91 kunu. No, neki SDP-ovci sumnjaju da je spomenute studente u studenom angažiralo tadašnje stranačko vodstvo zbog unutarstranačkih izbora, kad je ekipa s Iblerova trga, zapravo, navijala za Ranka Ostojića ili Orsata Miljenića. Taj angažman studenata mogli su, naime, odobriti, neslužbeno doznajemo, samo šef stranke Milanović, poslovni direktor Dinko Suton ili Milanka Opačić, koja je mijenjala šefa u to vrijeme. Sve navedeno su, naime, podaci vidljivi u detaljnom SDP-ovu dokumentu nazvanom “Financijsko stanje u SDP-u” koji je prezentiran na Glavnom odboru stranke na kojem je, među ostalim, odlučeno da će SDP-ov saborski zastupnik plaćati mjesečnu članarinu od 1000 do 1500 kuna, zastupnik u EU parlamentu 3000 kuna.

Trošak plaća

Ta mjera je, pak, prilično naljutila dio SDP-ovih zastupnika. No, plaće zastupnicima s novom mjerom ministra financija Zdravka Marića porasle za oko tisuću kuna, stoga to povećanje članarine, komentiraju neki u SDP-u, “zapravo ne bi trebali ni osjetiti”.

Do nelikvidnosti stranke je, među ostalim, dovelo i povećanje ukupnog troška za plaće, koje su 2014. godine, primjerice, iznosile ukupno 6,276.942 kune, dok bi se ove godine na plaće trebalo izdvojiti čak 7,218.722 kune. SDP je 2014. godine dobio iz proračuna 33,7 milijuna kuna za 61 saborskog zastupnika, a ove godine ima tek 38 zastupnika. Na plaćama bi se po novoj sistematizaciji uštedjelo te bi se ukupan trošak za plaće trebao smanjiti sa 7,218.722 na 6,623.608 kuna, što je planirana ušteda za godinu dana u odnosu na postojeću sistematizaciju iznad 738.540 kuna. Zanimljivo je da su u spomenutom dokumentu navedene dvije liste: jedna s pet top plaća, te druga s pet najmanjih plaća u SDP-u. Prva među top plaćama je ona poslovnog direktora SDP-a u visini od 17.146, 95 kuna u neto iznosu, potom ona od 12.286,78 kuna u neto iznosu koja se odnosi na funkciju glasnogovornika stranke, a potom još tri plaće u neto iznosu od oko 11 tisuća kuna. U prošlom mandatu na funkciji poslovnog direktora bio je Dinko Suton, glasnogovornica stranke je Danica Juričić Spasović, a visoku plaću imali su još donedavna međunarodna tajnica Karolina Leaković, koja je ujedno sindikalna povjerenica, te Milan F. Živković. Podsjetimo da su njih troje, osim Sutona koji je napustio SDP, osnovači sindikata. Ostali zaposlenici, odnosno među pet najmanjih plaća, spadaju vozači, tajnice te stručni tajnici, čije se plaće kreću od 4,7 do 4,9 tisuća kuna, a upravo su oni najzaslužniji za rad na terenu. Njima će se plaće smanjivati za pet posto, što je oko 300 kuna, dok će novi poslovni direktor i ostali imati 30 posto manje plaće. Tako bi novi poslovni direktor SDP-a Nikša Vukas trebao imati plaću manju za oko 5200 kuna od prijašnjeg direktora. Prema navedenom financijskom planu, novo vodstvo SDP-a želi godišnje ostvariti uštedu od oko tri milijuna kuna, što bi kroz četiri godine bio iznos od 12,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:58