PREFERENCIJALNI GLAS

Ovo su najveći politički teškaši u Hrvatskoj, Plenković je na drugom mjestu

Preferencijalno glasanje daje biračima mogućnost da unutar liste kandidata pojedine stranke izaberu svog miljenika

Plenković u stožeru HDZ-a

 Damir Krajac/Cropix

Na parlamentarnim izborima održanim u srijedu birači su mogli iskoristiti pravo na jedan preferencijalni glas i zaokružiti kandidata kojem daju prednost pred ostalima na listi. Apsolutni pobjednik u toj kategoriji, prema podacima DIP-a na temelju 99,76% prebrojanih glasova, HDZ-ov je aktualni ministar obrane Ivan Anušić s osvojenih 37.547 preferencijalnih glasova.

Prva četiri mjesta zauzeli su HDZ-ovci, a tek se na petom mjestu pojavio prvi SDP-ovac. Nakon Anušića koji je uvjerljivo dokazao premoć u IV. izbornoj jedinici, drugi na popisu je premijer Andrej Plenković koji je zaradio 33.066 preferencijalna glasa u I. izbornoj jedinici.

Na trećem mjestu našao se ministar branitelja Tomo Medved s osvojena 23.132 preferencijalna glasa u VII. izbornoj jedinici, slijedi ga predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je dobio 753 glasa manje, odnosno 22.379 preferencijalnih glasova u II. izbornoj jedinici.

image

Ivan Anušuć

Goran Mehkek/Cropix

Konačno, na petom mjestu našao se SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić kojem je dodijeljeno 21.765 glasova u III. izbornoj jedinici. Šesto mjesto zauzela je Sandra Benčić iz platforme Možemo! s osvojenih 20.350 preferencijalnih glasova u I. izbornoj jedinici.

Iduća dva kandidata s popisa nalaze se u VIII. izbornoj jedinici, sedmo mjesto zauzeo je predsjednik SDP-a Peđa Grbin s osvojena 19.982 preferencijalna glasa, dok se na osmom mjestu nalazi HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s 19.646 glasova.

Deveto mjesto po broju preferencijalnih glasova pripalo je zagrebačkom gradonačelniku i članu platforme Možemo! Tomislavu Tomaševiću koji je zaradio 17.673 preferencijalna glasa u VI. izbornoj jedinici. Na deseto mjesto zasjeo je SDP-ovac Arsen Bauk kojem su građani dali 16.805 preferencijalnih glasova u I. izbornoj jedinici.

Jedanaesti prema trenutnom broju prebrojanih glasova, sa samo šest glasova manje od Bauka, je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava s osvojenih 16.799 preferencijalnih glasova u V. izbornoj jedinici. Dvanaesto mjesto pripalo je HDZ-ovom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji ih je zaradio 15.077 u VI. izbornoj jedinici.

image

Preferencijalno glasanje

Kako funkcionira preferencijalno glasanje?

Preferencijalno glasanje daje biračima mogućnost da unutar liste kandidata pojedine stranke izaberu imenom i prezimenom svog miljenika. Kako bi imao mogućnost ulaska u Sabor takav kandidat, koji ne ulazi po redu, mora osvojiti minimalno 10% glasova koje je osvojila pojedina lista.

Ako dva ili više kandidata dobiju isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata. Teoretski, to znači da mogućnost ulaska u Hrvatski sabor imaju i oni kandidati koji se nalaze na dnu kandidacijskih lista. Preferencijalno glasanje kod nas je prvi put primijenjeno na izborima za za Europski parlament 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:45