U VUKOVARU

Penava i Plenković oči u oči pred kamerama prvi put nakon kampanje u kojoj nije falilo teških uvreda: ‘Svi su dobrodošli...‘

Predsjednik DP-a se kratko osvrnuo i na pregovore s HDZ-om o novoj većini i Vladi

Andrej Plenković i Ivan Penava, susret u Vukovaru 

 

 Miroslav Slafhauzer/Cropix

Pregovori HDZ-a i DP-a oko formiranja nove parlamentarne većine i Vlade RH, prvi su put nakon pet godina nagnali i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da dođe na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Vukovara povodom proslave Dana grada Vukovara koja se obilježava 3. svibnja.

Plenković je u Vukovar stigao u pratnji ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda, a na ulazu u Hrvatski dom Vukovar dočekao ih je i pozdravio gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a Ivan Penava. Bilo je to prvi put nakon dugo vremena da su se Plenković i Penava javno susreli, odnosno prvi put nakon ružne izborne kampanje u kojoj je DP protiv Plenkovića podnio kaznenu prijavu te ga na jednom plakatu stavio u društvo s čelnicima SDSS-a za koje je 18. studenoga 1991. ‘Vukovar oslobođen‘, dok je s druge strane za DP-ove kandidate na izborima i vukovarske branitelje ‘Vukovar pao.‘

No, nije im Plenković ostao dužan, pa smo doznali što zapravo misli o Penavi i DP-u.

Riječ je, naravno, o snimci s jednog sastanka u HDZ-u tijekom nedavne izborne kampanje, koja je procurila u javnost, a na kojoj se čuje kako premijer ružno i s omalovažavanjem govori o Penavi. Tako je primjerice rekao da bi "Vukovar mogla voditi i moja pokojna baba s novcem kojeg smo mi dali", a Penavu i DP-ovce je nazvao kvarnim i zlim ljudima.

Dodao je tada i kako je Penava postao gradonačelnik samo "jer se Marija Budimir ozvučila ".

Riječ je o nekadašnjoj HDZ-ovoj gradskoj vijećnici u Vukovaru, koja je tajno snimila svoj razgovor s tadašnjim gradonačelnikom, SDP-ovim Željkom Sabom, u kojem joj je on nudio mito ako ga podrži u Gradskom vijeću. Sabo je zbog toga optužen te je u konačnici završio i u zatvoru, a HDZ se s Penavom vratio na vlast u Vukovaru. No, Sabo je Penavi i HDZ-ovcima oprostio, a sve kako bi nakon lokalnih izbora 2021. zasjeo na dužnost predsjednika Gradskog vijeća u postizbornoj koaliciji s Penavom. Sada su zajedno dočekali Plenkovića, srdačno se pozdravili i stavili po strani sve međusobne uvrede. Upitali smo Penavu je li mu drago što je premijer došao na Dan grada u Vukovar, prvi put nakon pet godina, odnosno prvi put nakon što je Penava napustio HDZ.

- Mi smo uvijek slali pozive svim relativnim čimbenicima u hrvatskom društvu. U Vukovar su svi dobrodošli. Tako je bilo prije, a bit će i ubuduće - kazao je Penava, koji se kratko osvrnuo i na pregovore s HDZ-om o novoj većini i Vladi, odnosno potencijalni nastavak pregovora već nakon sjednice u Vukovaru.

- Razgovara se na sve strane, u kulturnim tonovima, bez ucjena s bilo koje strane. Očekujem da ćemo kroz koji dan imati podrobnije informacije - poručio je Penava, koji nije želio posebno komentirati prijedlog Mostovog Nikole Grmoje o ustavnopravnom referendumu kojim bi se ograničila prava manjinskih saborskih zastupnika.

- Nećemo na ovaj svečani dan ulaziti u političke teme i ad hoc prijedloge. Nemamo ustrojenu novu saborsku većinu, niti Vladu. To su hipoteze o kojima možemo govoriti u danima koji slijede - rekao je Penava.

Plenković se, pak, u svom govoru na svečanoj sjednici osvrnuo na odnose sa srpskom nacionalnom manjinom, neriješena pitanja iz Domovinskog rata, ali i istaknuo sva postignuća Vlade unazad osam godina, kao i suradnju s Gradom Vukovarom na različitim projektima, od kojih su neki istaknuti i u prigodnom filmu koji je prikazan na sjednici.

- Vidjeli smo film koji govori o brojnim postignućima, ali i perspektivi Vukovara. Vidi se da se aktivno pridonosi životu, pa i suživotu u Vukovaru. Znamo da u ovom gradu još uvijek nisu riješena sva pitanja koja opterećuju odnose Hrvata i pripadnika srpske nacionalne manjine. To se treba riješiti istinom te procesuiranjem ratnih zločina. No, svi zajedno trebamo shvatiti da te aktivnosti vide policija, DORH i sudovi. Mi smo kao Vlada vodili računa i o nestalima, a na tome i dalje predano radimo. Taj posao će se nastaviti dok god se ne pronađe i identificira i posljednja nestala osoba - rekao je Plenković i nastavio.

- Povećan broj obrta u Vukovaru rezultat je i mjera koje je poduzela Vlada, osobito u vrijeme covid krize, a kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, u kojem je unazad osam godina uloženo preko 3 milijarde kuna, velik broj investicija je realiziran i u Vukovaru. Mi smo za ovaj grad imali tri pristupa. Politički kroz ustanovljenje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, kroz preuzimanje skrbi države o Memorijalnoj bolnici u Vukovaru. Investicijski kroz financijsku pomoć u obnovi Vodotornja, izgradnji Veleučilišta..., a fiskalnom decentralizacijom omogućili smo Gradu da svojim odlukama utječe na bolji život građana i razvoj grada. Nastavit ćemo i dalje kao Vlada s takvom podrškom i želim da i u naredne četiri godine gradimo snažno partnerstvo u brojnim projektima, ali i da gledamo prema budućnosti, da potičemo politiku istine, procesuiranje ratnih zločina, ali i pomirbe - poručio je Plenković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:31