SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Netočna je teza oporbe o inflaciji, a Milanoviću sam uputio jedan prijedlog‘

Na sjednici Vlade je Godišnje izvješće o radu Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
 Damir Krajac/Cropix

Vlada RH će na sjednici u petak donijeti odluku o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva zdravstva nabavom dva plovila - mobilne brodice ljekarne s medicinskom i uredskom opremom te softverom, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Na sjednici Vlade je i Godišnje izvješće o radu Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2023., te Izvješće o namjenskom trošenju sredstava za isplatu pomoći za opskrbu energijom ugroženih kupaca u 2023.

Govoreći o Prazniku rada, premijer Andrej Plenković je podsjetio da je prosječna plaća povećana za vrijeme njegova mandata.

- U krizama smo također osigurali i plaće za zaposlene u privatnom sektoru. Netočna je teza oporbe da je inflacija pojela rast plaće. To je netočno jer plaće su u našem mandatu rasle za 30 posto, rekao je Plenković pa nastavio:

- Trend smanjenja inflacije nam je 17. mjesec zaredom. Treba podsjetiti na našu politiku državnog intervencionizma, gdje smo ograničili cijene, a zadnji podaci govore o usporavanju rasta cijene i pića. Bili smo i u Bruxellesu. Mi kroz novi proračun za EU želimo konkurentniju i sigurniju Europu...

image
Damir Krajac/Cropix

Najavio je da će danas povodom Dana grada Vukovara posjetiti taj grad.

- Znatno smo povećali sredstva u našem mandatu za obnovu grada Vukovara. Država je preuzela i financiranje Nacionalne memorijalne bolnice, pridonijela obnovi vodotornja, izgrađen je studentski dom u Vukovaru, a u prvom mandatu smo vratili i Hrvatsku vojsku u Vukovar...

Plenković je na sjednici Vlade izvijestio i da je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću uputio prijedlog za privremeno produljenje mandata aktualnom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danijelu Markiću, kojem mandat istječe 5. svibnja.

"Danas sam uputio prijedlog predsjedniku Republike za daljnje produljenje mandata aktualnom ravnatelju SOA-e Danielu Markiću", kazao je predsjednik Vlade.

Mandat bi mu se, kaže, produžio privremeno, do postizanja dogovora o stalnom mandatu i u kontekstu formiranja nove Vlade, a kako bi SOA mogla normalno funkcionirati i nakon 6. svibnja, do kada mu traje mandat.

Sjednica Vlade je nastavljena izvješćem Branka Bačića o obnovi nakon potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:02