TREĆA FAZA

Politička odluka kompromis je između zahtjeva ugostitelja i epidemiologa

 Luka Gerlanc

Treća faza popuštanja mjera vezanih za epidemiju novoga koronavirusa, predviđena za ponedjeljak, donosi dosad najveću normalizaciju života. Naime, u ponedjeljak ujutro građani će moći otići u svoj omiljeni kafić, naručiti kavu i listati novine. Osim toga, moći će otići i na ručak u restoran, a dio djece vratit će se u školske klupe.

Otvorit će se trgovački centri i ponovno se uvode međužupanijske prijevozne linije i domaći letovi. Za izletnike se otvaraju nacionalni parkovi, a okupljanje se s dosadašnjih pet osoba povećava na deset.

Osim ovih već najavljenih popuštanja, jučer je odlučeno da zbog povoljne epidemiološke situacije s radom mogu početi i autoškole, a izvan snage stavlja se odluka o primjeni karantene i samoizolacije za vozače međunarodnog transporta. Također, nakon 11. svibnja moguće je da će doći do potpunog ukidanja e-propusnica.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, iako je bilo najavljeno da će se moći raditi samo na terasama, HZJZ je ipak donio odluku da će se moći pod posebnim mjerama raditi i u zatvorenim prostorima. Naime, upravo taj dio predstavljao je muke brojnim ugostiteljima koji ili nemaju terase ili su premale da bi imalo smisla da uopće otvaraju kafiće ili restorane,

Plastificirani jelovnik

Također, umjesto najavljenog radnog vremena od 6 do 21, ipak je prihvaćen prijedlog da radno vrijeme bude do 23 sata. Što se tiče novih pravila, svi stolovi do dolaska gostiju moraju biti prazni, a pribor se servira kada gosti sjednu. Jelovnici ne bi trebali biti klasični, onako kako smo naviknuli, nego će stajati istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku.

Naravno, zbog socijalne distance koja je predviđena, umjesto dva metra na metar i pol, ograničava se broj posjetitelja.

HZJZ sugerira da se ulazak gostiju regulira tako da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja mogu ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 metara.

Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 metara među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju, pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara.

Visoki stolovi

Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 metara između kupaca koji čekaju u redu.

Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Također je moguće posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke. Određeno je i da se odredi zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani. Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol, papar, ulje, ocat i druge začine, nego se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Što se tiče zaposlenika, moraju se pridržavati svih mjera, pranja i dezinfekcije ruku. Na svaki eventualni znak bolesti ili povišenu temperaturu moraju obavijestiti poslodavca i ne dolaziti na posao.

Što se tiče mjera za autoškole, u teorijskom dijelu nastave, osim već propisanih mjera higijene, dezinfekcije i provjetravanja, broj polaznika mora biti ograničen, a razmak među kandidatima je metar i pol.

U praktičnom održavanju nastave, odnosno vožnje važna je higijena, potrebno je osigurati dovoljne količine jednokratnih materijala i sredstava u automobilu, a prije ulaska u vozilo obvezno dezinficirati ruke. Preporučeno je i nošenje maski.

Isprobavanje odjeće

Iako u ponedjeljak počinje nastava za niže razrede, a otvaraju se i vrtići, HZJZ potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom na to da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka neće moći poštovati. Udaljenost među djecom trebala bi biti dva metra, a sugerira se da bude do devetero djece u grupi i jedan odgajatelj ili nastavnik, odnosno ukupno deset osoba.

Nakon formiranja skupine djece 14 dana od početka primjene ovih uputa, uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu.Šoping-centri također će se morati prilagoditi novim pravilima. Same trgovine unutar šoping-centara već imaju napisana pravila za isprobavanje odjeće, dezinfekciju i razmak.

1. KAFIĆI I RESTORANI

Radno vrijeme od 6 do 23 sata

- radno vrijeme od 6 do 23 sata

- moći će raditi i u unutarnjim prostorima i na terasama

- stolovi moraju biti međusobno udaljeni 1,5 metara

- nije ograničen broj osoba koje mogu sjediti za jednim stolom

- nije dopušteno sjedenje za šankom

- preporučuje se zaštitna ograda na blagajni, no nije obvezna

- konobar prije posluživanja svakog novog stola treba dezinficirati ruke

- preporučuje se ne koristiti klima-uređaje

- nakon odlaska svake grupe gostiju treba dezinficirati stolove i promijeniti stolnjake

- zabranjeno je posluživanje grickalica po stolovima

- na stolu ne smiju stajati posude za sol i papar, nego se donose nove, dezinficirane, za svaku skupinu gostiju

- zaposlenici si svako jutro prije dolaska na posao moraju izmjeriti temperaturu

- preporuča se da zaposlenici nose zaštitne maske i rukavice

2. ŠKOLE I VRTIĆI

U razredu će moći biti najviše 9 učenika

- nastava počinje za učenike od 1. do 4. razreda

- preporučuje se svim roditeljima koji to mogu da djecu ne šalju u školu

- djelatnici moraju međusobno održavati razmak od 2 metra te isto nastojati i u odnosu na djecu

- u razredu i vrtićkoj grupi maksimalni broj osoba može biti 10 (devet učenika i učitelj, osmero djece i dvije odgojiteljice...)

- nakon formiranja skupine, narednih 14 dana ne primaju se nova djeca u skupine/razrede

- što je moguće više vremena provodi se na otvorenom

- roditelji djecu predaju pred zgradom vrtića i ne ulaze u objekt

- nastava za djecu počinje u različito vrijeme da se što manje susreću

- odmori su također u različito vrijeme

- djeca ručaju u razredu, hrana im se dostavlja pred vrata razreda i učiteljica je dijeli

- učiteljima treba mjeriti temperaturu pri dolasku na posao te o tome voditi posebnu evidenciju

- djeca ne trebaju nositi maske

3. ŠOPING-CENTRI

Najviše 15 kupaca na svakih 100 kvadrata

- strogo treba poštivati razmak među kupcima

- u trgovine može ući 15 kupaca na svakih 100 četvornih metara neto površine, odnosno one koja je predviđena za kretanje kupaca, bez polica, blagajni i druge opreme trgovine

- ako je teško odrediti bruto površinu, najveći dopušteni broj kupaca u trgovini dobije se tako da se bruto površina podijeli s 10

- u trgovinama tekstilom preporuča se prodaja bez isprobavanja odjeće, osobito one koja se oblači preko glave

- ako se odjeća isproba, mora ići u karantenu pet dana prije nego se ponovno pusti u prodaju

- broj košarica u trgovini mora biti jednaka maksimalnom dopuštenom broju kupaca

- osoblje mora imati zaštitne maske

- kupcima se preporuča nošenje maske

- na ulazima u centar te svaku trgovinu moraju biti postavljeni dezinficijensi čije je korištenje obavezno

- zaposlenici si prije dolaska na posao moraju mjeriti temperaturu

4. MEĐUŽUPANIJSKI PROMET

U kupeima najviše dvije osobe ili obitelj

- između vozača i putnika treba postaviti pleksiglas ili ostaviti prvi red autobusa praznim

- u autobusima treba sjediti jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevim i sasvim desnim sjedalima

- u vlakovima koji imaju sjedala u redovima kao autobus treba sjediti jedna osoba u redu na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu

- u kupeima ne smiju biti više od dvije osobe, osim ako se radi o obitelji

- preporuča se da putnici nose maske

- kondukter mora nositi masku i rukavice

- vozaču se preporučuje nošenje maske

- posebno treba održavati higijenu kabine vozača

- redovito treba provjetravati vozila te dezinficirati površine koje se često dodiruju

- vozači moraju dezinficirati ruke nakon stavljanja prtljage u prtljažni prostor

- treba poticati beskontaktno plaćanje

5. NACIONALNI PARKOVI

Među posjetiteljima obavezna distanca

- potrebno je inzistirati na fizičkoj distanci među skupinama posjetitelja

- program parka prilagoditi novim uvjetima (ukinuti panoramske vožnje tijekom kojih nije moguće osigurati razmak i slično)

6. AUTOŠKOLE

Prva pomoć bez umjetnog disanja

- osigurati dezinficijens u autu

- preporučuje se da i kandidat i instruktor nose maske

- između nastavnih sati treba napraviti pauzu od 15 minuta te dezinficirati vozački i suvozački prostor

- teoretsku nastavu održavati uz strogo pridržavanje fizičke distance od 1,5 metara između polaznika

- voditi evidenciju prisutnosti polaznika

- tijekom prve pomoći preporučuje se odgoda pružanja umjetnog disanja, a vježbe zamatanja i imobilizacije se odrađuju na modelima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 23:21