ODLUKA O KARAMARKU

Povjerenstvo: Samo obrazloženje odluke trajat će više od sata

Na fotografiji: Tomislav Karamarko
 Damjan Tadic / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas objavljuje odluku u slučaju prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. To tijelo će odlučiti je li se Karamarko zbog poslovnih veza njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem našao u sukobu interesa i povrijedilo načela obnašanja javne dužnosti.

Ni jedna odluka Povjerenstva od njegova osnutka u siječnja 2013. do danas nije iščekivana s tolikom napetošću. Od pokretanja postupka protiv Tomislava Karamarka u slučaju popularno nazvanom "konzultantica" do završne odluke Povjerenstva proteklo je 27 dana.

Žurili zbog roka

Povjerenstvo je uložilo znatan napor da ovaj slučaj okonča prije 18. lipnja, kad istječe 30-dnevni rok u kojem se Sabor bio dužan očitovati o zahtjevu SDP-a za Karamarkovim opozivom iz Vlade.

Sjednica Povjerenstva počet će točno u podne. U njezinu prvom dijelu član Povjerenstva Davorin Ivanjek, koji je izvjestitelj u ovom slučaju, detaljno će izložiti slučaj. - Izlaganje će trajati najmanje sat, a možda i dulje jer je kolega odlučio da će javno izložiti slučaj u integralnom obliku. Objasnit ćemo razloge za svaki dokument koji smo u ovom slučaju zatražili i obrazložiti što smo dobili - rekla nam je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković dan prije objave odluke.

Na pitanje jesu li dobili svu traženu dokumentaciju, odgovorila je: - Dobili smo to što smo dobili. Samo dokumentacija Drimije koju nam je donijela Ana Karamarko toliko je opsežna da smo je podijelili u nekoliko tomova. U kojoj mjeri je to ono što smo tražili - to je sad drugo pitanje, o svemu ćemo detaljno izvijestiti na sjednici.Nakon što izvjestitelj Davorin Ivanjek izloži slučaj, Povjerenstvo će se povući na odlučivanje, a zatim izaći pred novinare i objaviti odluku. U ovom predmetu neće, međutim, odlučivati svih pet članova Povjerenstva, već samo četiri.

Izuzeće od glasanja

Član toga tijela Boris Spudić izuzeo se iz odlučivanja jer je bio savjetnik u kabinetu ministra unutarnjih poslova kada je to bio Tomislav Karamarko. Što će se dogoditi ako dva člana Povjerenstva glasaju za predloženu odluku, a dva protiv.

- Poslovnikom je predviđeno da se prijedlog odluke mora preformulirati i o njoj ponovo glasovati. U svakom slučaju, odluku ćemo sutra donijeti - istaknula je. Povjerenstvo će odlučivati i o tome hoće li pokrenuti novi postupak protiv Karamarka na temelju prijava da je prikriveni vlasnik tvrtke Soboli koju je osnovao 2003., a koja pod tim nazivom više ne postoji. Prema Sudskom registru, udjele u Soboliju Karamarko je prodao 2005., kada se vratio u državnu službu, a Povjerenstvo je ranije već odbacivalo slične prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 08:57