DAN ZA POVIJEST

Rafalei stigli u Hrvatsku i sletjeli na Pleso! Hrvatski državni vrh oduševljen: ‘Ovo je ostvarenje sna‘

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Hrvatsku je stiglo prvih 6 od 12 aviona Rafale

Zrakoplov Rafale

 Goran Mehkek/Cropix

Nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafale predstavlja znatan doprinos Hrvatskoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu, složili su se u četvrtak predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković na dočeku prvih šest borbenih zrakoplova Rafale u Velikoj Gorici.

"Puna su srca svih na ovom zajedničkom velikom ostvarenju, kojim jačamo sposobnost Hrvatske vojske, stječemo snagu odvraćanja kakvu dosad nikada nismo imali, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom, ušli smo u obitelj Rafalea, i to u potpunost mijenja naš međunarodni položaj pa i našu ulogu u okviru Sjevernoatlantskog saveza i ulogu u okviru Europske unije i drugih međunarodnih organizacija", rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da će novi zrakoplovi "čuvati hrvatsko nebo, kopno i more sljedećih 40 godina".

image

Zoran Milanović i Tihomir Kundid

Ronald Gorsic/Cropix

"Bit ćemo respektabilna vojna sila koja se u području između Bavarske i Grčke može pohvaliti, kad dođe ovih preostalih šest aviona, najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe", poručio je Plenković na svečanom dočeku prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici na Plesu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kazao je da odluka o nabavi predstavlja "jedan od najvećih iskoraka u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti od 90-ih doina prošloga stoljeća"

"Ujedno (predstavlja) i najveću investiciju u naše oružane snage od osamostaljenja. Taj potez je također potvrda naše predanosti podizanju razine opremljenosti Hrvatske vojske", dodao je Jandroković.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je rekao da je ovim potezom Hrvatska "dobila moderno zrakoplovstvo, skoro najnovije generacije zapadne tehnologije" te je zahvalio zaslužnima koji su "napravili dobar posao".

image

Željko Reiner, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Zoran Milanović, Ivan Anušić i Orsat Miljanić

Ronald Gorsic/Cropix

"Ovo je veliki i lijep dan. Hrvatsko je dobila moderno zrakoplovstvo, onima koji su na tome radili čestitam, napravili su dobar posao".

"To će nam biti dobro, dobro će nam služiti. Ovi avioni su jedni od najboljih na svijetu", kazao je.

Milanović je pozvao na daljnje jačanje Hrvatske vojske.

"Hrvatske oružane snage su zrakoplovstvo, ali i mnogo više. To je obalna straža, brodovi, na čiju isporuku i porinuće čekamo godinama, treba nam streljivo, sve ono do čega sada ne možemo doći, zbog ratova".

"Moramo računati cijelo vrijeme o svojim interesima. U Đuri Đakoviću je na obnovi skoro stotinu Bradleyja, to smo izvukli u zadnji tren, to za Hrvatsku čudo znači. To je bio dobar potez", kazao je.

Sva trojica zahvalila su hrvatskim braniteljima, posebno prvim pilotima, na njihovoj žrtvi i hrabrosti u Domovinskom ratu i naglasila da bez toga ovo danas ne bi bilo moguće.

Zrakoplovi su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

image
Goran Mehkek/Cropix

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane.


U nastavku pročitajte sve o dolasku zrakoplova Rafaleu u Hrvatskoj koje smo pratili uživo

NOVO 14:22 Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović obraća se okupljenima.

- Ovo je veliki i lijep dan. Hrvatsko je dobila moderno zrakoplovstvo, onima koji su na tome radili čestitam, napravili su dobar posao. Tu nema dileme, to će nam dobro služiti.

- Hrvatski piloti, hrabri ljudi, jedan od njih je poginuo - Rudolf Perešin. Dužno smo im, kao i Danijelu Boroviću koji je preletio i prenio u Hrvatsku prvi borbeni zrakoplov u veljači 1992. iz Bihaća. Protiv tog čovjeka je i dalje na snazi optužnica za ratni zločin u Beogradu i dužni smo da se te stvari riješe. Prošlost ne smijemo zaboraviti, a u sadašnjosti imamo modernu tehnologiju. Ove zrakoplove vidim kao jedan veliki buffet sa stola s kojeg mi ne možemo uzeti sve. Ovi avioni su jedni od najboljih na svijetu. Hrvatske oružane snage su zrakoplovstvo, ali i mnogo više. To je obalna straža, brodovi, na čiju isporuku i porinuće čekamo godinama, treba nam streljivo, sve ono do čega sada ne možemo doći, zbog ratova. Moramo računati cijelo vrijeme o svojim interesima. U Đuri Đakoviću je na obnovi skoro stotinu Bradleyja, to smo izvukli u zadnji tren, to za Hrvatsku čudo znači. To je bio dobar potez. Onima koji preuzimaju odgovornost za ova skupa i raskošna redstva, pozivam ih da budu odgovorni, da budu odvažni i razboriti, da između dvije krajnosti biraju srednji put, rekao je.

image

Zoran Milanović

Ronald Gorsic/Cropix

Na kraju je pozvao na hrabrost, ali i razboritost te citirao francuskog političara i revolucionara Georgesa Dantona na francuskom jeziku.

- Da bismo pobijedili, treba nam odvažnost, odvažnost i još više odvažnosti, zaključio je predsjednik.


14:12 Premijer Andrej Plenković obraća se okupljenima.

- Danas je možda i najveći dan za jačanje Hrvatske vojske i HRZ-a u proteklim godinama.

- Puna su srca svih na ovom zajedničkom velikom ostvarenju kojim jačamo sposobnosti HV-a, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom. Ušli smo u obitelj Rafalea i to mijenja naš međunarodni položaj pa i međunarodnu ulogu u okviu NATO-a i EU-a.

image

Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix

- Ovo je bio zahtjevan proces. Želim zahvaliti prvom ministru Damiru Krstičeviću koji je sudjelovao u tome, hvala ti na poticaju da na početku prvog mandata pojasniš koliko je važno donijeti strateške odluke. Koliko je to bilo zahtjevno, vidjeli smo kad nismo uspjeli u prvom pokušaju. Nismo se dali pokolebati, ušli smo u drugi proces, koji su vodili admiral Hranj i Frka Petešić. Zahvaljujem i ministru Banožiću u čijem smo mandatu nabavili zrakoplove i potpisali ugovor. Bio je to zahtjevan proces i pravno i financijski. Gledali smo kako će nam milijarda eura biti uklopljeno u financijsku stabilnost Hrvatske. Nismo htjeli da nam se poveća javni dug. Možemo biti zadovoljni, zahvaljujem i ministru Anušiću, koji je zadnjih nekoliko mjeseci vodio računa da dođe do isporuke Rafalea upravo sada. Svima zahvaljujem od srca, Ovo je neponovljiv trenutak, avioni će biti s nama sljedećih sigurno 40-ak godina. Bit ćemo respektabilna vojna sila, koja se, na području između Bavarske i Grčke, može pohvaliti najjačim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe, rekao je.

image

Rafale izbliza

Ivan Zrinjski
image

Rafale izbliza

Ivan Zrinjski

14:00 Hrvatski državni vrh je na svečanosti u povodu dolaska Rafalea. U prvom redu sjede među ostalim Andrej Plenković i Zoran Milanović, a između njih je Gordan Jandroković. Više pročitajte OVDJE.

image

Željko Reiner, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Zoran Milanović, Ivan Anušić i Orsat Miljanić

Ronald Gorsic/Cropix

13:58 Prilikom obilaska Rafalea predjednik Zoran Milanović popeo se na jedan od zrakoplova i kratko ga razgledavao. Više pročitajte OVDJE.


13:57 Prvi se svima obratio general bojnik Michael Križanec, prenosi N1.

"Među nama su oni koji su najzaslužniji za ove avione koji će braniti naše nebo. Među nama su i branitelji koji su gradili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i branili domovinu. Oni su vjerovali. Među nama su i najviši politički državnici, ali i vojni dužnosnici i domoljubi. Među nama, nažalost, nisu oni koji su poginuli za ovu zemlju", rekao je.

"Hvala svima koji su zaslužni za ovo i davali nam podršku, mi ćemo biti spremni ispuniti vašu vjernost i biti ćemo domovini vjerni", dodao je.

Okupljenima se potom obratio i Richard Lavaud, predstavnik tvrtke Dassault Aviation i Gael Diaz de Tuesta, ravnatelj Uprave za naoružanje (DGA) Ministarstva obrane Francuske, kao i Fabien Guillaume Edmond Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u RH.

image

Branko Bačić, Davor Božinović i Tomo Medved

Ronald Gorsic/Cropix

13:46 Napravili smo veliki fotoizvještaj s Plesa. OVDJE pogledajte kako je izgledao dolazak zrakoplova Rafale koji su danas stigli u Hrvatsku.


13:37 Počela je svečanost u povodu dolaska borbenih zrakoplova Rafale u Hrvatsku.


13:17 Premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović i šef Sabora Gordan Jandroković došli su do prihvatnih hangara i pozdravili pilote koji su u Hrvatsku dovezli Rafale.

Predsjednik Milanović popeo se na jedan od zrakoplova i razgledavao ga nekoliko sekundi.

Plenkovića su na N1 pitali je li se pozdravio s Milanović, no on je odgovorio niječno.

- Ne znam. Mi smo tu, rekao je premijer.

- Ostvarili smo san. Razgovarao sam i s pilotima i puno im je srce, rekao je.

Tijekom razgledavanja zrakoplova nije došlo do susreta Milanovića i Plenkovića. Obojica su bili na Plesom s višečlanom delegacijom, kao i Jandroković.

image

Zoran Milanović izlazi iz aviona

Ronald Gorsic/Cropix
image

Zoran Milanovic i Tihomir Kundid

Ronald Gorsic/Cropix
image

Branko Bačić i Ivan Anušić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Zoran Milanović i Tihomir Kundid

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Zoran Milanović i Tihomir Kundid

Ronald Gorsic/Cropix
image

Branko Bačić, Gordan Jandroković, Davor Božinović, Ivan Anušić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Rafalei u hangaru

Ronald Gorsic/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

13:00 Šest borbenih zrakoplova Rafale se nakon slijetanja parkiralo u prihvatne hangare u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Ugašeni su motori Rafalea, koji su oko 12 sati ušli u hrvatski zračni prostor.

image

Parkiranje Rafalea

Čitatelj Jutarnjeg/

Rafalei su poletjeli iz zračne baze u Bordeauxu, a u hrvatski zračni prostor ušli zapadno od Rovinja. Let je trajao sat i 40 minuta. Dovezli su ih hrvatski piloti koji su se za njihovo korištenje obučavali 15 mjeseci.

image

Zrakoplovi Rafale u hangaru

Ronald Gorsic/Cropix
image

Zrakoplovi Rafale u hangaru

Ronald Gorsic/Cropix
image

Zrakoplovi Rafale u hangaru

Ronald Gorsic/Cropix
image

Zrakoplovi Rafale u hangaru

Ronald Gorsic/Cropix

12:42 - Svih šest Rafalea sletjelo je na Pleso.

image

Slijetanje Rafalea

Goran Mehkek/Cropix
image

Slijetanje Rafalea

Goran Mehkek/Cropix
image

Slijetanje Rafalea

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

12:38 - Zasad su sletjela tri Rafalea.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

12:34 - Prvi Rafale sletio je na Pleso. Rafalei dolaze pojedinčano zbog oblaka, radi se o radarskom razdvajanju.


12:32 - Prvi Rafale preletio je iznad aerodroma, nakon čega se začuo glasni pljesak. Sada slijeće njih pet.

image
Goran Mehkek/Cropix

12:29 - Šest Rafalea trenutno prelijeće iznad Zagreba.


12:23 - Predsjednik Zoran Milanović je stigao na Pleso i tradicionalno se pozdravio s počasnom bojnom. Sam svečani program još nije počeo, čekaju se Rafalei koji bi trebali sletjeti za tri minute. Počela je padati slaba kiša.

image

Zoran Milanović

Ronald Gorsic/Cropix
image

Zoran Milanović

Ronald Gorsic/Cropix
image

Zoran Milanović

Ronald Gorsic/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix
image

Gordan Jandroković

Ronald Gorsic/Cropix
image

Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix
image

Ivan Malenica i Nina Obuljen Koržinek

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Ministar Ivan Anušić

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

12:07 - U zračnoj bazi Pleso zasad se od političara mogu vidjeti Zdravko Marić, Zlatko Hasanbegović, Arsen Bauk te glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić, što znači da bi i predsjednik Milanović uskoro trebao stići. Tu je i umirovljeni vojni pilot Ivica Ivandić, Đuro Glogoški, Luka Bebić, Radimir Čačić kao i Branko Borković, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske poznat po svom ratnom nadimku Mladi jastreb.

image
/Jutarnji

12:05 - Rafalei su ušli u hrvatski zračni prostor! Poruku naših pilota pogledajte OVDJE.


11:26 - Novinar Jutarnjeg s terena javlja kako je upravo kolona službenih vozila, u kojima su Francuzi, došla na aerodrom, a program počinje u 12.15 sati kada dođe predsjednik Zoran Milanović. Slijetanje Rafalea, koji su navodno poletjeli iz Francuske oko 10.50, očekuje se oko 12.30 sati.


11:20 - Sve je spremno na Plesu

Na starom dijelu putničkog terminala zračne luke "Dr. Franjo Tuđman" netom prije dolaska borbenih aviona za Vijesti HTV-a javio se novinar Gordan Žvanović.

- Na Plesu je sve spremno, u ovim trenucima iz francuskog Bordeauxa šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale trebali bi poletjeti prema Hrvatskoj i nakon sat i četrdeset minuta leta sletjet će ovdje na Plesu. Inače, riječ je o četiri jednosjeda i dva dvosjeda kojima upravljaju hrvatski piloti nakon 15-mjesečne obuke u Francuskoj. U zračnoj luci Pleso u vojarni "Pukovnik Marko Živković" bit će organiziran svečani doček na kojem će se okupiti čitav državni i vojni vrh uključujući i predsjednika Milanovića, premijera Plenkovića, zatim predsjednika Sabora Jandrokovića, ministra obrane Anušića.

Nakon preleta, a potom i slijetanja hrvatskih Rafalea, bit će upriličen i prelet akrobatske grupe Krila Oluje. Piloti Rafalea potom će se postrojiti i izvršiti prijavak pred visokim uzvanicima koji će potom i sami moći obići naše Rafale. Inače, nabavkom ovih višenamjenskih borbenih aviona u velikoj mjeri povećat će se borbena moć čitave Hrvatske vojske. Isto tako, ono što je izrazito važno, očuvat će se višegodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva naše zemlje. Naime, Rafale slovi za jedan od najboljih modernih borbenih aviona na svijetu.

Sama nabavka borbenih aviona označit će isto tako važan korak u prelasku Hrvatske s istočnih sustava naoružanja na one zapadne i u skladu s NATO standardima, izvijestio je naš reporter.


11:02 - Oglasio se i ministar zdravstva

Povodom dolaska prvih Rafalea na X-u se videom oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš. Rafele u letu na njegovoj snimci prati navijački hit Ivana Mandića ‘Hrvatska zastava‘.


09:30 - "Napokon je stigao taj dan"

Josip Štimac, general-bojnik u mirovini, član Upravnog odbora HGZ-a, gostujući jutros u HRT-ovom Studiju 4 je rekao kako je "napokon stigao i taj dan".

- Kad se samo sjetim svih tih početaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i svih nas entuzijasta koji smo dolazili sa svih strana i u svakakvim uvjetima, sa srcem, željom i uvjerenjem da ćemo ostvariti jedan san koji se danas ipak ostvario, rekao je Štimac.

Dodaj kako je duboko vjerovao da će se dolazak ovih modernih zrakoplova u Hrvatsku dogoditi.

- Ne bih se s tolikim žarom i s tolikim entuzijazmom borio kroz sve ovo vrijeme za opstanak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ako želimo pravedan poredak u ovom svijetu, vjerujem da sve te nacije i države trebaju biti dostojanstvene i trebaju na neki način pridonijeti sveopćem blagostanju i sveopćem napretku ovoga svijeta. Neka smo mi to dočekali, kazao je.


08:51 - "Čut ćete ih, javit će se"

O dolasku prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea, nove eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govorio je za HTV brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane.

“Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se”, najavio je Tretinjak.


08:51 - "Postajemo respektabilna sila"

- Ovo je veliki dan za Republiku Hrvatsku, jer dolaskom pola flote Rafalea ona zadržava suverenost hrvatskog neba, ali i postaje jedan regionalni čimbenik u zaštiti zračnog prostora u sklopu NATO-a, kazao je državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg gostujući u emisiji HR-a "U mreži Prvog".

- Sanjali smo da ćemo imati i ranije, prvo smo još očekivali u ratu, međutim onaj embargo i to sve skupa okrenulo nas je na MiG-ove. I MiG-ovi su zaista svoje odradili. Onda smo poslije rata očekivali da će to doći, stalno smo očekivali, ali na kraju tko čeka, taj dočeka. Evo ipak smo uspjeli dočekati. I to zaista vrhunski avion. Rafale je zaista jedan od najboljih aviona u toj kategoriji svjetskih aviona i tako da smo zapravo sretni i zadovoljni, kazao je član Upravnog odbora Hrvatskoga generalskog zbora, umirovljeni general-bojnik Josip Štimac.

- Ono što nas veseli je da smo dobili avion koji je game changer, koji mijenja totalno igru u bilo kojem pogledu. Mi postajemo s Rafaleom respektabilna sila u zaštiti zračnog prostora i dajemo mogućnost svim ostalima da vide ono što mi imamo, ne skrivamo ništa, ali jasno dajemo do znanja da smo trenutno u ovoj situaciji s Rafaleom, s njegovim mogućnostima, s ljudima koji su educirani za korištenje te platforme sila u regiji, a i kao NATO saveznik respektabilni koji možemo doprinijeti globalnoj obrani, rekao je brigadir Stanko Hrženjak iz Odjela za sigurnost letenja HRZ-a.


08:31 - Anušić: Ovo je najveće ulaganje Vlade i MORH-a

O dolasku Rafalea pohvalio se prije dva dana ministar Anušić na društvenim mrežama.

- Sve je spremno! Modernizacija borbene letačke flote najveće je ulaganje Vlade i MORH-a u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine! - istaknuo je ministar.


08:15 - Stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak dolaze u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

"Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske u Hrvatsku će dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", najavio je prije dva dana ministar obrane Ivan Anušić na društvenoj mreži X.

Hrvatska vojska tako će imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u obrambene snage, poručio je resorni ministar.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kad je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Za kupnju Rafalea iz državnog proračuna osigurano je ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu godinu predviđeno je oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Krajem siječnja 2023.godine, u spomenutu francusku bazu poslana je prva skupina pilota na obuku u trajanju od 15 mjeseci. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane.

Obuka pilota višenamjenskih borbenih aviona savezničkih i partnerskih država trebala bi se provoditi i u Hrvatskoj, odnosno u Središtu za obuku pilota borbenih zrakoplova (Fighter Pilot Training Center, FPTC) čije je osnivanje podržala Vlada, a predviđeno je da ono s radom počne 2026. godine.

Svečanost prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona održat će se u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje su na kompleksu ukupne površine od oko 20 tisuća metara četvornih izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangar za smještaj aviona. Vrijednost cijelog kompleksa procijenjena je na oko 37 milijuna eura.

Kupnja francuskih borbenih aviona bila je predmet spora između Vlade i predsjednika Republike Zorana Milanovića. On je naglasio da se kupnji Rafalea nije protivio, ali da su za kopnenu vojsku od aviona važniji drugi sustavi, oprema i streljivo. Osim toga, vladajuće je prozvao i zbog rasta kupoprodajne cijene s 990 milijuna eura na više od milijardu eura.

S druge strane, iz Vlade još od potpisivanja ugovora ističu da je riječ o najmodernijem tipu višenamjenskih borbenih aviona koji se trenutno koriste u francuskoj vojsci, koji će biti od koristi idućih 40 godina. Premijer Andrej Plenković poručio je da će Hrvatska zahvaljujući Rafalima imati "najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:46