MIJENJANJE NAVIKA KUPACA

ŠIRI SE STRAH OD SALMONELE: KAKO SE GRAĐANI NOSE SA SVAKODNEVNIM OTKRIĆIMA O OPASNIM NAMIRNICAMA Tadija: 'Strah me za djecu...',

 Bruno Konjević / Cropix

Laboratorijski nalaz potvrdio je jučer popodne salmonelu u proizvodu pureći hamburger s ružmarinom koji je u svojem asortimanu imao trgovački lanac Plodine, a javnost je obaviještena i o tome kako je isti proizvod bio u prodaji u još dva trgovačka lanca - Spar Hrvatska i Kaufland Hrvatska.

Sve su trgovine nesukladni su proizvod uklonile s polica i poduzeli radnje povlačenja s tržišta i opoziva od kupaca , stoji u priopćenju Ministarstva.

U posljednjih nekoliko dana sve je učestalije otkrivanje jaja i mesnih proizvoda koji sadrže bakteriju salmonelu, što je nagnalo mnoge građane da promijene svoje navike prilikom odlaska u kupovinu u trgovačke lance.

Brojni kupci s kojima smo jučer razgovarali u šest različitih trgovina otkrivaju kako u posljednjih nekoliko dana sve češće provjeravaju deklaracije proizvoda koje kupuju, od podrijetla proizvoda do roka trajanja.

U to smo se uvjerili i u trgovinama: svi su prije odabira više puta okrenuli proizvod u rukama.

- Otkad u javnost stižu obavijesti Ministarstva više ne kupujemo instiktivno bilo što, nego se detaljno upoznajemo. Kupujemo poznate bredove, koji se i inače najbolje prodaju - kažu. Neki su nam ispričali kako su tek sad primijetili kako na deklaracijama stoji detaljno objašnjenje kako postupati s mesom.

- Nismo znali da, recimo, na deklaraciji svježe piletine stoji da se preporučuje da se što prije konzumira, da se vodi računa o higijeni, da se ne dovodi u kontakt s ostalim namirnicama...- navode naši sugovornici.

Isto tako, većina njih sve manje odlučuje kupovati proizvode koji su na akciji zbog isteka roka trajanja.

Obilaskom trgovačkih lanaca u Zagrebu utvrdili smo kako su košarice u koje se postavlja roba pred istek trajanja - potpuno prazne ili dupkom pune.

- U nekim trgovinama trgovci se boje staviti proizvode u te košarice, a u drugima su pune, ali kupci ih izbjegavaju - primjećuju građani. Nekoliko je proizvođača piletine, primijetili smo u trgovinama, u svim trgovačkim lancima snizio cijene proizvoda.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Dario Sisak
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Dario Šišak

Dario Šišak, 33 - Dođe mi da pređem u vegetarijance, ali nešto se mora jesti

Čini mi se da ljeti meso više kupujem u mesnicama, a zimi kako gdje stignem. Bitno mi je da je domaće i pouzdano. Čini mi se da smo danas osjetljiviji nego što je to, primjerice, bila moja baka, ali svejedno kada vidim da se svaki dan otkriva neka nova afera, dođe mi da prijeđem u vegetarijance, ali ni tamo ne bi bio siguran. Ne znam kako da se zaštitim, a nešto ipak moram jesti.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Ruzica Bozic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Ružica Božić

Ružica Božić, 48 - Ne usudim se više baš bilo gdje i bilo što kupovati

Čini mi se da nitko nije radio svoj posao kako spada, sada su napokon inspekcije počele informirati građane. Uvijek volim obići više mjesta prije nego što kupim meso kako bih vidjela gdje je najbolja ponuda. Iako sada idem u trgovinu, maloprije sam išla na tržnicu kod mesara po meso. Ne usudim baš svugdje kupovati i otkad se ovo događa, jako pazim na rok trajanja.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Tadija Seldic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Tadija Seldić

Tadija Seldić, 41 - Posebno me strah za djecu, ona imaju slabiji imunitet

Strah me, kako i ne bi bilo kad svaki dan otkriju nešto novo, a pogotovo me strah za djecu jer mi odrasli imamo jači imunitet i možda nam se ne bi ništa ni dogodilo da pojedemo takav proizvod. Ali djeca su mala i osjetljiva, svašta im naškodi, pogledajte samo onog dječaka koji je preminuo zbog zaraženih jaja. Pa tko ti može nadoknaditi dijete? Strašno!

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Vlasta Herceg
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Vlasta Herceg

Vlasta Herceg, 70 - Dulje se zadržavam u trgovini, sve dobro proučim

Toga je bilo i prije, samo kontrola nije radila svoj posao. Sada me malo strah pa kad pripremam hranu sve malo jače termički obradim, a i dulje se zadržim u trgovini jer volim pročitati sve deklaracije, a onda mi suprug prigovara što se toliko dugo zadržavam, a ja to za naše dobro čitam. Neki radije kupuju kod mesara, ali ja nisam sigurna, to je sve isto.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Marcela Megyery
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Marcela Megyery

Marcela Megyery, 72 - Nikad se ne bih usudila kupiti meso iz Poljske

Nije me strah jer ja meso već 36 godina kupujem isključivo kod svog mesara, a jaja na placu. Ako se već i kupuje meso u trgovinama, ljudi trebaju malo bolje gledati rok trajanja i sastojke. Uvijek treba kupovati domaće meso jer je bolje i sigurno je i više kontrolirano. Ja ništa poljsko ne bih kupila, nema šanse, ma ni papir, a kamoli meso, to je strahota što sve stavljaju u njega.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Andjelka Seldic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Anđelka Seldić

Anđelka Seldić, 36 - Najgore mi je što takvu hranu jedu djeca u vrtiću

Jedna kći ide u vrtić, a druga u školu i tamo su djeca stalno bolesna, pa tko kaže da to nije od mesa. Možda je to i prije bilo, ali smo tek sada osvijestili. Sada će se par dana provoditi istraživanja i onda će uz više konzervansa to staro i zaraženo meso dodati u salame i paštete, a to će završiti na tanjurima naše djece u vrtićima i školama. Najtužnije je što je toga bilo i prije, ali nismo znali.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Drago Popovic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Drago Popović

Drago Popović, 76 - Više vjerujem zapakiranom mesu nego onom s pulta

Uvijek prvo gledam cijenu, proizvođača i rok trajanja pa zato više kupujem zapakirano meso, i to naše domaće jer mi se čini da prolazi više kontrola i ispitivanja nego ono kod mesara. Njima, pak, ništa ne vjerujem jer svašta podvaljuju. Za Božić u vitrini pokazuju najljepše odojke, a uvale ti neki toliko osušen da možeš napraviti opanak. Osobno sam imao takvo iskustvo.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Ivka Kruljac
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Ivka Kruljac

Ivka Kruljac, 57 - Danas nisam kupila meso. Više ne vjerujem dućanima

Više stvarno ne vjerujem trgovačkim lancima, nisam im ni prije vjerovala, a sada još manje. Sad sam baš išla u trgovinu, ali nisam kupila meso. Znam da svatko želi prodati svoj proizvod, ali on mora biti ispravan. Ovo što se događa je nedopustivo. Iznimno pazim na rok trajanja, to je prvo što pogledam kada uzmem proizvod u ruke, a pred istek nikada ne bih kupila.

Zagreb, 181116.
Trznica Kvatric.
Sa OPG stanada Suzane Novosel sanitarna inspekcija povukla je poriluk u kojem je bilo 150 puta vise pesticida od dopustenog.
Na fotografiji: Vesna Franulic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Vesna Franulić

Vesna Franulić, 53 - Prepadnuta sam. Više nije sigurno ni na placu

Ne znam što da vam kažem, toliko se toga sada otkriva, sada sam potpuno prepadnuta. Svaki dan nešto otkriju, ja više ne znam gdje je sigurno kupovati. Nije u trgovinama, ni na placu. Najviše me šokirao ovaj karfiol s puno pesticida koji je otkriven na tržnici Kvatrić jer sam baš nedavno kupila poriluk kod svoje žene iz Markuševca, valjda to nije bila ta gospođa.

Zagreb, 181116.
Trznica Kvatric.
Sa OPG stanada Suzane Novosel sanitarna inspekcija povukla je poriluk u kojem je bilo 150 puta vise pesticida od dopustenog.
Na fotografiji: Vlatko Ljevakovic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Vlatko Ljevaković

Vlatko Ljevaković, 70 - Neću mijenjati navike.

Ovakvih je stvari bilo i prije Neću sada prestati kupovati proizvode zato što ne znamo jesu li zdravi ili nisu. Jedino bismo bili zdravi da ne jedemo, a to je nemoguće. I voće i povrće, ali i meso treba kupovati kod provjerenih ljudi koje poznajemo i kojima vjerujemo. Ovakvih stvari će uvijek biti, vjerojatno je bilo i prije, samo nismo znali. Moramo nešto jesti, možemo se samo nadati da neće biti zaraženo.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Andrea Poletti - Kopesic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Andrea Poletti - Kopešić

Andrea P. Kopešić, 28 - Nakon svih ovih otkrića dobro ću razmisliti o kupnji

Malo me strah i ova otkrića zaraženog mesa, koja su u skoro svim trgovačkim lancima, zbilja su me natjerala na razmišljanje gdje da sada kupujem meso. Nigdje nisi siguran da je zdravo, polako gubim povjerenje. Pokušavam svaki put gledati rok trajanja i birati poznate brendove koje i drugi najviše kupuju. A bitno mi je da je i meso hrvatsko pa se trudim baš to tražiti.

Zagreb, 201116.
Anketa o salmoneli.
Na fotografiji: Ivan Herceg
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Ivan Herceg

Ivan Herceg, 78 - Uvijek gledam rok trajanja, a žena sve malo dulje kuha

Ni ne znam kako da se pazim. Pratim sve ovo što se svaki dan otkriva i šokiran sam. Mi nismo naviknuti na toliku količinu informacija ovog sadržaja jer prije inspekcije nisu radile svoj posao, a možda su i radile pa mi nismo znali. Ne znam što je od toga gore. Ja se trudim gledati rok trajanja na mesu, ali iskreno ne znam koliko to može pomoći. Supruga to sve malo dulje kuha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 01:22