PROBLEM ZA GRAĐANE

SKUPLJA STRUJA? Zbog raspada saveza HDZ-a i Mosta raste dug za zelenu energiju

 CROPIX

Naknada za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora još se prije nekoliko mjeseci trebala dići sa 3,5 na 7,5 lipa po kilovatsatu.

No, to se nije dogodilo. Politički savez HDZ-a i Mosta se raspao, Uredba koja definira to područje stoji na čekanju, a opasnost da naknada na kraju neće iznositi 7,5 lipa, nego više i da iznosi na računima za struju neće narasti za stotinjak kuna godišnje (iako bismo unatoč tome i dalje trebali biti manji nego 2016. zbog smanjene stope PDV-a na električnu energiju), postaje sve veća. Naime, svako prolongiranje produbljuje dug prema proizvođačima zelene energije i potencijalno zbog toga diže naknadu.

U postupku

U Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje odnedavno vodi Tomislav Ćorić, kažu da u ovom trenutku mogu potvrditi da je Uredba u postupku donošenja. No, Aljoša Pleić, predsjednik Udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, upozorava na to da odugovlačenje dodatno uzrokuje povećanje naknade za otprilike pola lipe mjesečno.

- Naknada se trebala povećati još prije četiri godine. Sada je sustav neodrživ i da ne bi došlo do njegova urušavanja i neispunjavanja ugovornih obveza koje ima HROTE kao država prema proizvođačima, naknadu treba prioritetno dignuti, i to minimalno na 7,5 lipa, što je bio i dogovor i plan za 1. travnja. Treba i nastaviti razgovore kako tu naknadu podizati u daljnjem razdoblju, a da to ne bude preveliko opterećenje za potrošače - smatra Aljoša Pleić, predsjednik Udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Spasiti godinu

Ako Vlada naknadu donese do 1. srpnja, nastavlja, situacija je još prihvatljiva i godina se može spasiti. S druge strane, prema izračunima Udruženja, ako Vlada naknadu donese nakon 1. srpnja, morat će je povećati za barem pola lipe do lipu, na 8 do 8,5 lipa po kilovatsatu.

- Za građane će i dalje taj trošak biti manji u odnosu na 2016. uslijed pozitivnih učinaka smanjenja PDV-a na električnu energiju - napominje Pleić.

Slična upozorenja dolaze i od mostovca Ante Čikotića, do nedavno državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koji također skreće pozornost na HROTE te njegov račun s kojeg se isplaćuju poticaje, s obzirom na to da ima ugovorne obveze prema proizvođačima obnovljive izvore energije.

- Ako generira minus i ne isplaćuje poticaje, to je onda dug. A to nije bilo kakav dug. To je javni dug! - naglašava Čikotić te podsjeća na to da su oni napravili čitav niz rješenja za područje obnovljivih izvora, no i on upozorava na to da postoji realna mogućnost da naknada ipak bude veća.

Problem iduća godina

- Na kraju će doći na 12 lipa pa sljedeće godina na 15 lipa. Sve je moguće. Ova godina još može opstati sa 7,5 lipa, ali problem je iduća godina, u kojoj će biti rupa od oko 1,5 milijardi kuna. Nemamo vremena čekati da se novi ministar zaštite okoliša i energetike upozna sa sektorom, nego mora brzo reagirati - upozorava Čikotić.

Da je situacija alarmantna može se čuti i u HROTE-u u kojem kažu da je stanje računa s kojeg se isplaćuju poticaji za proizvodnju zelene energije, odnosno funkcioniranje sustava poticaja zbog dugotrajnog zastoja i nedonošenja odluke o povećanju iznosa naknade otežano. - Sustav je prenapregnut zbog neusklađenosti preuzetih obveza prema investitorima i prikupljenih sredstava.

Unatoč tome, operator tržišta još uspijeva uz ozbiljne napore, koristeći se svim raspoloživim sredstvima, prebroditi posljedice ovog stanja i osigurati uredno izvršavanje ugovornih obveza prema proizvođačima zelene energije - kažu HROTE-u. I oni upozoravaju da bez hitne odluke mjerodavnih tijela redovito funkcioniranje sustava više neće biti moguće te očekuju žurnu reakciju nadležnih tijela i donošenje predmetne odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 03:18