OPTIMIZAM RASTE

Stigao prvi postizborni Crobarometar: Zanimljivo je na koja dva političara su ljudi najbolje reagirali

U odnosu na nedavno održane izbore, potrebno je naglasiti da ovdje nisu mjerene koalicije već pojedine stranke, a koalicije u pravilu ostvaruju bolji rezultat od stranaka

Ivan Penava (DP), Sandra Benčić (Možemo!), Andrej Plenković (HDZ), Peđa Grbin (HDZ)

 Cropix

Dnevnik Nove TV večeras je objavio rezultate istraživanja Crobarometar za travanj, a analizirao ih je reporter Hrvoje Krešić.

Rejtinzi stranaka

HDZ je i ovog mjeseca bio prva i najpopularnija stranka, podržava ga 28,5 posto ispitanih. SDP je drugi uz 22,2 posto podrške, na trećem je mjestu platforma Možemo! koja uživa 12,3 posto podrške ispitanika. Četvrti je Domovinski pokret, koji je na 10,1 posto podrške, peti je Most s 8,3 posto podrške ispitanih. Sve ostale stranke su pojedinačno na ispod dva i pol posto podrške, a neodlučnih je relativno niskih 6,7 posto.

image

Rejtinzi dvaju najjačih stranaka

Nova TV

U odnosu na nedavno održane izbore, potrebno je naglasiti da ovdje nisu mjerene koalicije već pojedine stranke, a koalicije u pravilu ostvaruju bolji rezultat od stranaka. Uz to, dio mobilizacijskog momentuma se odmah nakon izbora malo i ispuhao, kazao je Krešić, no ističe da istraživanje odgovara rezultatu izbora jer su stranke desnice i desnog centra osvojile manje mandata i manji postotak glasova nego 2020., a stranke ljevice i lijevog centra više.

image

Rejting Možemo!, Domovinskog pokreta i Mosta

Nova TV

Najpozitivniji i najnegativniji političari

Političar na kojeg su ispitanici najpozitivnije reagirali ovog mjeseca je Božo Petrov - za 55 posto ispitanih on je pozitivac. Ivan Penava izaziva pozitivnu reakciju 53 posto ispitanih, Dalija Orešković kod njih 51 posto. Treći je Tomislav Tomašević kojeg polovica ispitanih vidi kao pozitivca, top pet zatvara Zoran Milanović koji je za nijansu slabiji, s 49 posto.

image

Najpozitivniji političari

Nova TV

Najčešće je negativne reakcije među ispitanicima izazivao Andrej Plenković - kod 49 posto njih. Gordan Jandroković i Peđa Grbin dijele drugo mjesto po negativnosti, na njih loše reagira 45 posto ispitanih. Anka Mrak Taritaš je četvrta s 44 posto, a i ovdje top pet najnegativnijih zatvara Zoran Milanović, s 42 posto.

image

Najnegativniji političari

Nova TV

Gledamo li neto dojam kao kriterij, na prvom je mjestu Matija Posavec, na drugom Božo Petrov. Treći je Ivan Penava, četvrta Dalija Orešković, a peti bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

image

Matija Posavec i Božo Petrov

Nova TV

Ide li zemlja u dobrom ili lošem smjeru?

U odnosu na brojne prethodne mjesece, snažno je pao broj ispitanih koji vjeruje da država ide u pogrešnom smjeru i iznosi 58 posto. Da država ide pak u dobrom smjeru vjeruje više od trećine ispitanih, njih 34 posto, a stav nema njih 8 posto.

image

Opći dojam o smjeru zemlje

Nova TV

Što se tiče očekivanja od vlade: 8 posto kaže da će biti znatno bolja, 21 posto nešto bolja. Četrdesetak posto ispitanih misli da će sve ostati isto, a po osam posto kaže da će biti nešto lošija ili znatno lošija. Gotovo 14 posto ne zna, ali zanimljivo je uočiti da je građana koji od nove vlade imaju pozitivna očekivanja ipak više od onih koji imaju negativna.

image

Očekivanja od nove vlade

Nova TV
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:48