KARLOVAČKA ‘ZVIJEZDA‘

‘Uništili su i zgradu koja je obnovljena posebnom tehnikom i trebala je izdržati potrese do 6 stupnjeva Richtera!‘

Karlovčani zatražili zaštitu Europske komisije od radova u Zvijezdi: ‘Uništili su i dvije zgrade čiju obnovu je financirala EU‘

Zbog vibracija od radova na aglomeraciji u karlovačkoj jezgri Zvijezdi oštećeni su brojni objekti

 Mario Pušić/Jutarnji list

Predstavnici građanskih inicijativa karlovačkih gradskih četvrti Zvijezde te njoj naslonjene Gaze, Matija Volner i Milan Medić, slučaj devastiranja stare gradske jezgre "Zvijezde" kroz komunale radove koje u velikom dijelu financira Europska unija, prijavili su "karlovački slučaj" Europskoj komisiji, te zatražili pomoć predsjednice Ursule von der Leyen i dvije povjerenice, Elise Ferreire zadužene za kohezijsku politiku te, Mariye Gabriel, zadužene za kulturu i obrazovanje. S pismom su upoznali i hrvatske eurozastupnike.

Podsjetimo, radovi u "Zvijezdi" dio su velikog komunalnog projekta Aglomeracije na području više gradskih četvrti Karlovca i Duge Rese ukupne vrijednosti 55 milijuna eura, kroz koje je karlovačka jezgra pretrpjela velika oštećenja, vjerojatno od vibracija nastalih od teških strojeva. Od 270 objekata oštećeno ih je 54, odnosno svaki peti.

image

Radovi u Zvijezdi

Robert Fajt /Cropix

Građani koji su se udružili u ove dvije inicijative kažu da su primili vijest "da je glavni nadzorni inženjer dopustio nastavak radova na projektu Aglomeracije u Zvijezdi i na Gazi", a osim toga Vodovod i kanalizacija d.o.o. kao investitor odbio je njihov prijedlog kriterija za odabir stručne i nezavisne revizije cijelog projekta, što za njih znači da "nositelj projekta (Grad Karlovac i poduzeće Vodovod i kanalizacija) neće ni pokušati otkloniti uzroke dosadašnjih oštećenja te da će se oštećenja nastaviti i u ulicama u kojima radovi tek trebaju započeti".

U pismu koje je naslovljeno kao "molba za zaštitu ugleda EU i sprječavanje buduće štete po proračun EU uslijed uništavanja privatne i javne infrastrukture prilikom provedbe projekta" navode presjek događanja vezano za predmetni projekt.

Naglašavaju da posebno zabrinjava da su prilikom radova na komunalnim poslovima oštećene i neke zgrade čija je obnova također sufinancirana europskim sredstvima: Atrij znanja Veleučilišta vrijednosti 5 milijuna eura gdje se šteta procjenjuje na 1,3 milijuna eura, te zgrada Kamoda u koju je uloženo 2,1 milijun eura, u koju bi se trebao preseliti, "da ironija bude veća, Konzervatorski odjel, službe Ministarstva kulture zadužene za zaštitu povijene baštine Karlovca".

image

Milan Medić iz Građanske inicijative ‘Gaza‘

Robert Fajt /Cropix

- Zgrada je obnovljena posebnom tehnikom protupotresnog ojačanja i trebala je izdržati potrese do 6 stupnjeva Richterove ljestvice, no i ona je sada potpuno uništena uslijed nestručnog izvođenja radova na projektu Aglomeracije - piše u pismu te se naglašava kako građani Karlovca u očaju traže zaštitu Europske komisije.

Od Europske komisije traže ono za što su dobili odbijenice od Grada, te tako mole EK da provedu sve kontrolno-revizijske postupke koji su u njihovoj moći, da izvrše pritisak na nositelja projekta Aglomeracije "Grad Karlovac i javno poduzeće Vodovod i kanalizacija) kao korisnike EU sredstava kako bi po predloženim kriterijima pristupili odabiru revizora za te poslove".

image

Prašina uslijed radova u Zvijezdi

Robert Fajt /Cropix
image

Konferencija za medije zabrinutih građana gradskih četvrti Zvijezda i Gaza u Karlovcu

Robert Fajt /Cropix
image

Radovi u Karlovcu

Robert Fajt /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:17