PODIJELJENE REAKCIJE

Ustavni stručnjaci: ‘Ovo je najblaže što je Ustavni sud mogao napraviti!‘; ‘Adios za mandat‘

‘Odavno su prešli sve granice, a nema nikakvog mehanizma kontrole njegovih odluka‘

Sanja Barić

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske da Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastavljanje nove hrvatske vlade i press konferencije na kojoj je Miroslav Šeparović tumačio tu odluku, na svom se profilu na X-u oglasio i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Vedran Đulabić.

- To što radi trenutni sastav Ustavnog suda je nečuveno. Odavno su izašli izvan granica svojih ovlasti, a nema nikakvog mehanizma kontrole njegovih odluka, napisao je Đulabić.

- Već sam ranije napisao da je problem ako Ustavni sud prijeđe granice svojih ovlasti, a današnja pressica samo potvrđuje ono što sam napisao. Ustavni sud je danas opet prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju, zaključio je.

O cijeloj se situaciji oglasila i ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

- Ustavni sud je svoje rekao, to je temelj ustavnog poretka i vladavine prava. Nema dalje! Kraj. Osobno nemam primjedbu ustavno pravne naravi. Ovo je doista najblaže što je Ustavni sud mogao napraviti, a da zaštiti Ustav, poručila je Barić, pišu 24sata.

- Ovdje je pitanje elementarne zaštite ustavno-pravnog poretka i Ustavnog suda kao institucije i toga se treba striktno držati, rekla je Hini Barić, koja je predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Upitana što ako predsjednik ignorira ovo upozorenje, Barić kaže kako Ustavni sud može donijeti i odluku bude li trebalo.

- Ali ja vjerujem u odgovornost svih drugih aktera. Pa što je to jedina osoba koja može biti premijer u Hrvatskoj? Naravno da nije. Tu je sad nešto drugo na stvari, a to je da netko misli da je iznad apsolutno svega, zaključila je.

Na Facebooku se oglasio i ustavni stručnjak Mato Palić.

- Bravo za Ustavni sud… Adios za mandat, bio je kratak Palić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:45