BIZARAN OGLAS

Vlasnica želi prodati zemljište s crkvicom; Biskup Košić: Ne može!

Na fotografiji: Vlado Košić
 EPH

U Hrvatskoj je trenutačno moguće kupiti čak i - crkvu. Barem ako je vjerovati neobičnom oglasu koji je ovih dana osvanuo na internetu.

- Prodajem obiteljsko zemljište. Svi papiri su uredni, a našla sam već dva zainteresirana kupca. Radi se o kući u kojoj je stanovala moja pokojna majka, a ona je zemljište kupila od prvih vlasnika. Tražim 50 tisuća eura - tako nam je jučer objasnila svoj oglas vlasnica imanja koja nam se predstavila samo kao “gospođa Pranić”. Ona je putem interneta prije dva dana stavila oglas da prodaje staro obiteljsko imanje.

Priča sama po sebi ne bi bila posebna da se na istoj parceli ne nalazi crkva koja se prodaje uz obiteljsko imanje.

Papiri uredni

Radi se o parceli od jednog hektara u mjestu Gornja Vlahinička pokraj Velike Ludine, na kojoj se nalazi stara drvena moslavačka kuća i štala u dvorištu. Iako je kuća stara i vapi za obnovom, u njoj ima struje, vode i plina. Međutim, ono što je najbitnije, u sklopu parcele nalazi se i crkva sa 50 mjesta koja je također na prodaju uz parcelu.

Uvjet je da se kuća i crkva prodaju istom vlasniku, odnosno vlasnica nije zainteresirana za kompliciranu odvojenu prodaju.

- To su zapravo dvije čestice, a nakon ostavine, vlasnica sam postala ja. Želim prodati sve, jer ću novcem pomoći kćeri da si kupi stan koji joj je hitno potreban. Ne bih vam znala reći puno toga o crkvi, znam samo da je ona postojala na parceli još kad su moji roditelji to kupili od prvih vlasnika prije pedesetak godina. I danas se jednom ili dva puta mjesečno koristi za svetu misu, ispovijedanje ili karmine, no ostatak vremena crkva je pod ključem - pojasnila nam je vlasnica.

Crkva je sagrađena 1938. godine i prava je starinska seoska crkva u kojoj se zvoni potezanjem konopca. Kuća ima sto kvadrata i tri prostorije, a vlasnica ističe da su svi papiri uredni. Odnosno, ona je vlasnica parcele jedan kroz jedan. Međutim, nešto drugačiju priču ispričali su nam susjedi, pa čak i sisačko-moslavački biskup Vlado Košić.

Crkva protiv

- Istina je da smo stupili u kontakt s vlasnicom te joj ponudili otkup parcele na kojoj se nalazi crkva. Ponudili smo joj četiri tisuće eura, međutim ona nas je odbila jer želi prodati obje parcele. Nama ne pada na pamet kupovati i crkvu i kuću. Naime, gradnju crkve platili su naši vjernici iz župe Velika Ludina, a ona je upisana u našu spomenicu. Kuću ne trebamo te joj za to nismo spremni platiti - rekao nam je biskup. Zbog namjere da se zemljište i crkva proda posavjetovao se i s odvjetnicima te planiraju uložiti pritužbu, ističući pri tome da zemljište pripada vlasnici, međutim da je parcela s crkvom njima ustupljena na korištenje.

‘Neće je valjda rušiti’

- Radi se o starom zakonu prema kojem je vlasništvo nad parcelom moglo pripasti jednoj osobi, dok bi druga osoba tamo mogla sagraditi objekt. U međuvremenu zakon se promijenio te je slijedom toga gospođa postala vlasnica crkve - dodaje biskup. Susjedi u Gornjoj Vlahiničkoj, također, vrlo su iznenađeni informacijom da će se crkva prodati. Tvrde kako tako nešto još nisu doživjeli te im nije jasno zašto bi to netko prodao, a još bizarnijom im se čini ideja da je kupac privatna osoba. - Što će raditi s crkvom? Pa neće se valjda na kraju srušiti? Sigurno će se ovdje obnavljati kuća jer se u ovako staroj kući danas ne može živjeti. Nadamo se da će se ipak nekako dogovoriti s biskupom - zaključuju zabrinuti stanari.

Za crkvu 50.000 eura ponudili čak i Nijemci

Vlasnica parcele otkrila nam je da je u nekoliko dana nakon objave dobila više poziva zainteresiranih kupaca. Navodno, postoji gospodin iz Hrvatske koji bi od nje kupio obje parcele, no u međuvremenu je dobila i ponudu iz Njemačke.

Cijenu, kaže, ne namjerava sniziti. Odnosno za kuću, susjednu zgradu i crkvu traži 50 tisuća eura. (M.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:18