LOŠA SITUACIJA

Zaraza divlja, ali epidemiološka mjera nije produljena: Ukinuta zabrana svadbi u Vukovaru

Iz Stožera CZ VSŽ kažu kako nisu dobili nikakve nove upute o ponovnom produljenju ove mjere
 Neja Markičević/Cropix

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u srijedu je istekla jednomjesečna zabrana održavanja svatovskih svečanosti za veći broj uzvanika, a kako ni od Županijskog stožera civilne zaštite niti od Nacionalnog stožera nije bilo novih zahtjeva, odnosno odluka za produljenje ove mjere, tako se može zaključiti da se i u najistočnijoj hrvatskoj županiji već od ovoga vikenda mogu održavati svadbene svečanosti koje neće uključivati samo najuže članove obitelji, naravno uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite RH je na na zahtjev Stožera Vukovarsko-srijemske županije prije mjesec dana donio mjeru ograničavanja održavanja svadbenih svečanosti na području Vukovarsko-srijemske županije na način da u svatove mogu doći samo članovi najuže obitelji, što je opet prilično rastezljiv i nejasan pojam.

No, lokalni stožer i epidemiolozi detektirali su svatove kao najveći izvor zaraze koronavirusom te su tražili reakciju Nacionalnog stožera. Tome u prilog govorile su i brojke, pa je tako 18. srpnja zabilježeno 36 novozaraženih, a već sljedećeg dana čak 47, što je do danas ostao rekordan broj novozaraženih tijekom 24 sata u ovoj županiji.

- Na zahtjev stožera Vukovarsko-srijemske županije donesena je odluka. Nije ograničen broj nego je izričaj da to budu članovi najuže obitelji - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, i dodao kako “se razmišlja da se takva mjera donese i na nacionalnoj razini”. No, to se nije dogodilo, nego je samo u Vukovarskoj županiji nakon isteka prva dva tjedna mjere 4. kolovoza donesena odluka da se ona produlji do 19. kolovoza.

“Iz Stožera CZ VSŽ kažu kako nisu dobili nikakve nove upute o ponovnom produljenju ove mjere i Odluke u kojoj nikada nije bio naveden maksimalan broj osoba na svadbama. Naravno, Stožer apelira na sve građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera i budu odgovorni, kako za sebe tako i za druge”, priopćili su iz Vukovarsko-srijemske županije koja je, inače, prema najsvježijoj karti ECDC-a (Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti) jedna od tri u Hrvatskoj u kojima je kumulativni broj zaraženih unazad dva tjedna veći od 60 osoba na 100.000 stanovnika, a što je jedan od kriterija kod određivanja toga tko će ići na crvenu listu.

Uz Vukovarsku županiju u tim je brojkama trenutačno i Splitsko-dalmatinska, koju je Njemačka zajedno sa Šibensko-kninskom jučer stavila na svoju crvenu listu. No, kada je riječ o odluci Stožera da se za Vukovarsku županiju ne produljava mjera vezana uz svatove, vjerujemo kako je na nju najviše utjecao broj novozaraženih unazad deset dana, pri čemu je u samo dva dana zabilježen dvoznamenkasti broj - 14. kolovoza je bilo 11, a dva dana kasnije deset novozaraženih. Jučer ih je bilo 13. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 574, od kojih su 425 osoba izliječene, a ukupno je osam preminulih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:26