ŠTO NAS ČEKA?

Zoran Vakula razbija urbane mitove oko vremena na Praznik rada: ‘Napravili smo veliku analizu, evo zaključka‘

‘Na Praznik rada razmjerno je često promjenjivo i nestabilno, kako i prilični proljeću, ali dan s oborinom većinom je rjeđi od suhog dana‘, rekao je Vakula

DHMZ prognozira da će ovogodišnji 1. maj biti kišovit

 Vanesa Pandzic/Cropix

Iako se čini kao da je mnogo onih kojima su oborine pokvarile 1. maj, analiza Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske pokazala je da to baš i nije tako, piše HRT. Dapače, ispostavilo se da njezina učestalost tijekom prvog dana svibnja nije odviše česta.

"Od četiri najveća hrvatska grada, samo je u Rijeci u prošlih 50 % Praznika rada bilo oborine u dosadašnjoj povijesti službenih mjerenja od sredine prošlog stoljeća. Podjednako i u Zagrebu, na postaji u Maksimiru, oborine je bilo u 49 % prvih dana svibnja. U Osijeku, pak, gdje podaci postoje još od 1899. godine - oborine na samom početku svibnja bilo je u 47 % prvosvibanjskih dana, a u Splitu, na Marjanu - "samo" 31 od dosadašnjih 76 godina - svega 41 %", ustvrdio je meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

"Dakle, na Praznik rada razmjerno je često promjenjivo i nestabilno, kako i prilični proljeću, ali dan s oborinom većinom je rjeđi od suhog dana", dodao je Vakula.

Što se tiče "najsuvljih" dana u godini, dana kada je statistička vjerojatnost kiše najmanja, u Splitu je to 29. srpnja (u samo 11 % dosadašnjih su u kišomjeru na Marjanu zabilježeni barem tragovi oborine), u Osijeku je to 17. listopada (od dosadašnjih 125, samo je tijekom 29 izmjerene neka oborina), u Rijeci su to 6. i 7. kolovoza (samo 24 posto tih dana bili su kišoviti), a u Zagrebu je to 27. srpnja (taj je dan bio kišovit u tek 28 posto godina).

Što se tiče "najmokrijih dana", dana kada je kiša maltene sigurna stvar, u Splitu su to 14. studenoga i 10. prosinca (54 % statistički najveća vjerojatnost oborine), u Osijeku je to 28. listopada (58 % njih u dosadašnjoj povijesti mjerenja imali su barem malo oborina), u Rijeci je to 28. svibnja (oborine su zabilježene u 61 % godina), a u Zagrebu je to 4. lipnja (67 % tih dana bilo je kišovito).

Podsjetimo, DHMZ prognozira da će ovogodišnji 1. maj biti kišovit. Najbolje će u tom smislu proći središnja i istočna Hrvatska, gdje će jačih pljuskova biti u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Na zapadu će kiša pasti oko podneva, a u Dalmaciji tijekom poslijepodneva. Najnestabilnije će biti na jugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:42