GRANATE, RAKETE...

Biden potpisao zakon, Pentagon odmah objavio detalje prve tranše oružja za Ukrajinu: Stiže pozamašni arsenal

Ovaj paket ima procijenjenu vrijednost od milijardu dolara i uključuje mogućnosti za podršku najhitnijim zahtjevima Ukrajine

Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice M777 u oblasti Zaporižje

 Gian Marco Benedetto/Afp/Pro/Gian Marco Benedetto/afp/pro

Nakon što je američki Senat odobrio slanje paketa pomoći Ukrajini, vrijednog više od 60 milijardi dolara, Rusija je zaprijetila da će intenzivirati napade. Ruske snage na istoku zemlje nastavljaju napredovati, dok Ukrajinci, do dolaska prijeko potrebne pomoći sa zapada, pokušavaju stabilizirati liniju bojišta.

Pentagon je u međuvremenu objavio što se sve od vojne pomoći poslalo Kijevu.

- Danas, nakon donošenja akta o nacionalnoj sigurnosti koji je predsjednik upravo potpisao i koji je stupio na snagu, Ministarstvo obrane najavilo je značajnu novu sigurnosnu pomoć kako bi se hitno zadovoljile kritične sigurnosne i obrambene potrebe Ukrajine. Ovo je 56. tranša opreme Bidenove administracije koja će biti isporučena Ukrajini iz inventara Ministarstva obrane od 2021. godine. Ovaj paket ima procijenjenu vrijednost od milijardu dolara i uključuje mogućnosti za podršku najhitnijim zahtjevima Ukrajine, uključujući rakete za protuzračnu obranu, topničke granate, oklopna vozila i protutenkovsko oružje, stoji u priopćenju, prenosi HRT.

Paket pomoći uključuje:

Rakete RIM-7 i AIM-9M za protuzračnu obranu, Stinger protuzračne rakete, pješačko oružje i dodatno streljivo za malokalibarsko oružje, uključujući metke kalibra 12,7 mm za borbu protiv dronova, dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS), topničko streljivo od 155 mm, uključujući visokoeksplozivno i dvonamjensko poboljšano konvencionalno streljivo, topničke granate kalibra 105 mm, minobacačke projektile 60 mm.

U paketu su i dodatna borbena vozila pješaštva Bradley, vozila MRAP, višenamjenska vozila visoke mobilnosti (HMMWV), vozila za logističku podršku, taktička vozila za vuču i vuču opreme, cijevno lansirane, optički praćene, žičano vođene (TOW) rakete, protuoklopni sustavi Javelin i AT-4, precizno zračno streljivo, oprema za podršku zračnim lukama, protuoklopne mine, claymore protupješačke mine, streljivo za uništavanje za uklanjanje prepreka te uređaji za noćno gledanje i rezervni dijelovi, terenska oprema, streljivo za obuku, održavanje i ostala pomoćna oprema.

Ovaj paket će poslati streljivo, oružje i opremu kako bi podržao sposobnost Ukrajine da obrani svoje bojišnice, zaštiti svoje gradove i suprotstavi se kontinuiranim napadima Rusije. Uz dvostranačku potporu Kongresa, Ukrajina može računati na snažno i odlučno američko vodstvo koje će pružiti dosljednu potporu sigurnosne pomoći – zajedno s nekih 50 saveznika i partnera – kako bi osigurala da njezini hrabri branitelji dobiju kritične sposobnosti potrebne za borbu protiv ruske agresije, stoji u priopćenju Pentagona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:53