LEVČENKO ZA JUTARNJI

Bivši veleposlanik Ukrajine: ‘Danas sam pročitao jedan članak i ostao zaprepašten naslovom‘

Moskva je vojno krenula na Ukrajinu zbog zapadnog ignoriranja pozicije Kremlja, ističe Levčenko

Oleksandr Levčenko i prizor iz Mariupolja

 AFP

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko za Jutarnji list napisao je svoj novi tekst u kojem se osvrnuo na ratne nevolje u njegovoj zemlji.

'Danas sam pročitao članak na jednom portalu zemlje koja je prošla teški rat od 1991.-95. g. i nisam mogao vjerovati njegovom naslovu: “U Europu dolazi predsjednik Biden i s predsjednikom Poljske će razgovarati o ukrajinskoj krizi”.

Vi to ozbiljno zovete ukrajinskom krizom, kad nas ubijaju Rusi svakodnevno iz strateških raketnih sustava, kad je do temelja uništen ukrajinski grad Mariupolj u kojem se još prije tjedan dana govorilo se o 20 tisuća mrtvih, a sada moguće i dvaput više. To je pet Srebrenica u jednom danu, a u svakom idućem još možda po jedna. Izgleda će biti žrtava kao u Hirošimi, samo bez nuklearnog oružja. To nama radi ruska Zvijer, a vi to tako cinično zovete ukrajinskom krizom? Onda takve novinare moram na nešto podsjetiti.

Prije početka vojne agresije na našu zemlju Moskva imala je u nekoliko navrata sastanke s NATO-om, EU i Washingtonom u svezi dobivanja garancija za svoju sigurnost. Bilo je i pitanja ne ulaska Ukrajine u NATO. Ali je Ruska Federacija prije svega tražila preispitivanje cjelokupnog sigurnosnog sustava oko sebe, Europe i cijelog svijeta. Zapad je to glatko odbio. I sada Moskva svom stanovništvu objašnjava, između ostalog, da je morala vojno krenuti na Ukrajinu zbog zapadnog ignoriranja pozicije Kremlja.

Ukrajina je sada primila na sebe svu težinu ruskog vojnog udarca, a neki zapadni pametnjakovići govore o ukrajinskoj krizi? Mi držimo posljednjim snagama 75-80% svih oružanih snaga RF, a netko će pregovarati o ukrajinskoj krizi? A zašto sada Bruxelles i Washington za stolom ne pregovoraju s Rusijom? Ukrajina se trudi dogovoriti s Moskvom humanitarne koridore, završetak ruskih razornih gađanja, a neki novinari uzbuđeno gledaju i nagađaju hoće li biti nekakvih rezultata. Ipak, je li pravedno da Washington i Bruxelles peru ruke i ne vode pregovore za zaustavljanje ratnog napada na Ukrajinu? Nisu dali Moskvi garancije sigurnosti, ali to ne znači da Ukrajina za sve mora platiti svojem krvlju. Čekajte. Zahvaljujemo na prijemu ukrajinskih izbjeglica, ali njih nije trebalo ni biti da ste vi preliminarno uveli žestoke sankcije prema Rusiji kako to tražio Kijev.

Možda ne bi bilo takvih ruševina u Sumiju, Harkivui Černihivu da Zapad svojevremeno dao Ukrajini protuzračne sustave obrane. Možda ne bi poginulo na desetine tisuća stanovnika Mariupolja da Ukrajina pravovremeno dobila suvremeno naoružanje što su blokirali Brxelles, Berlin i Pariz. Bojite se Moskve, ne želite ratovati, OK. Dajte makar sada sve od sebe da pomognete Ukrajini, koja se bori s ruskom Zvijeri jer vi niste željeli dati Moskvi neki dodatne garancije sigurnosti.

Još nešto. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se obratio izraelskom parlamentu. Između ostalog, rekao je da ne razumije on osobno, kao ni ukrajinski narod, zašto Izrael se nije pridružio sankcijama Rusiji i zašto je odbio isporučiti Ukrajini suvremeni proturaketni sustav 'Željezna kupola'. Ukrajinski predsjednik je podsjetio da je u Kijevu čak bio bombardiran spomenik Holokaustu i te je ostavio na savjesti svakom izraelskom parlamentarcu odluku s kojom će trebati živjeti cijeli život.

Što se tiče pregovora s ruskom stranom citirao je legendarnu izraelsku premijerku Goldu Meir, koja je odrasla u centru Kijeva: 'Mi želimo živjeti, ali naši susjedi žele nas mrtve. Onda ostaje vrlo malo prostora za pregovore', piše Levčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:50