SIJE SE PANIKA

‘Civili imaju 48 sati da napuste grad. Uništit ćemo ga kvart po kvart. Bit će gore od Bahmuta i Avdiivke...‘

‘Moskva će sprovesti koordiniranu informacijsku operaciju u nastojanju da se stvori golema panika među Ukrajincima‘, piše ISW

Ruski vojnici u Ukrajini

 /Profimedia

Ruski nemilosrdni dalekometni napad na drugi po veličini grad u Ukrajini uparen je s ‘koordiniranom informacijskom operacijom‘ za paniku među stanovnicima i njihovim sunarodnjacima drugdje, piše Institut za proučavanje rata (ISW).

- Buduće ruske ofenzivne operacije protiv Harkiva vodit će se kako bi proveli koordiniranu informacijsku operaciju u nastojanju da se stvori golema panika među Ukrajincima - navodi se u najnovijem ažuriranju think tanka u ponedjeljak navečer.

Među onima koji se fokusiraju na HarkIv je istaknuti propagandist državne televizije Vladimir Solovjev. Prije nekih mjesec dana rekao je da bi ruske snage trebale uništiti Kharkiv ‘četvrt po četvrt‘, nakon što su tamošnjim civilima dali 48 sati da napuste grad.

image

Ukrajinski vojnici u Harkivskoj oblasti

Anatolii Stepanov/Afp

ISW je također primijetio tvrdnje u ruskoj neonacionalističkoj publikaciji Tsargrad da je ofenzivna operacija Moskve za zauzimanje Harkova "neizbježna". Dodalo se da će se borbe tamo pokazati ‘gore od Bahmuta i Avdiivke‘, upozoravajući da će svaka bitka za Harkov također biti teška za jedinice Moskve.

Sjeveroistočni grad, dugo blizu crte bojišnice, proteklih je mjeseci gotovo neprestano napadan ruskim granatama, bespilotnim letjelicama i projektilima. Moskovske jedinice nastoje iskoristiti blizinu Harkova bojnom polju kao i nedostatak ukrajinske protuzračne obrane uzrokovan usporavanjem zapadne pomoći.

Ruske snage se već mjesecima okupljaju na sjeveroistočnoj fronti Lugansk-Harkiv. Žele se probiti do gradova kao što su Kupiansk i naposljetku Harkiv, poništavajući uspjehe stečene protunapadom ukrajinskih trupa u jesen 2022.

Ukrajinske vlasti ranije su primijetile ruske napore da šire paniku u tom području. Ukrajinski centar za suzbijanje dezinformacija rekao je u veljači 2024. da su ruski kanali Telegrama govorili da ukrajinski dužnosnici bježe iz grada, a u travnju da je došlo do ‘masovnog egzodusa‘ civila.

image

Uništena elektrana u ruskom napadu na Harkivsku oblast

Vyacheslav Madiyevskyy/Nurphoto Via Afp

Dugo očekivano usvajanje novog paketa financiranja za Ukrajinu smanjilo je zabrinutost u vezi s ruskim uspjehom na čitavoj fronti dugoj gotovo 1500 kilometara. Pomoć od 61 milijarde dolara Ukrajincima je prijeko potrebna, ali se ne očekuje da će to preokrenuti situaciju na ratištu

- ISW procjenjuje da je vjerojatnost uspješne ruske kopnene ofenzive protiv Harkova vrlo mala ako Ukrajina brzo dobije obnovljenu američku vojnu pomoć - napisao je think tank, a prenosi Newsweek.

Novi paket financiranja pomoći će Kijevu da se odupre očekivanoj ruskoj ofenzivi ovog ljeta. Harkov bi, rekli su zapovjednici, mogao biti jedan od ciljeva operacije.

- ISW nastavlja procjenjivati ​​da Rusima nedostaju potrebne snage da zauzmu grad sve dok ukrajinske snage koje ga brane budu adekvatno opskrbljene, kao što će biti ako SAD uskoro ponovno pokrene vojnu pomoć - zaključuju u think tanku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:56