PROBUDIO DRŽAVU

Kako je partizanski borac star 99 godina posramio premijera: ‘U jedan dan skupili smo tri milijuna eura!‘

‘Pamtim Drugi svjetski rat. S Hitlerom se nije moglo pregovarati, kao sada što sada nema smisla pregovarati s Putinom‘
 Tomas Benedikovic/Afp

Kada je nakon nedavnih parlamentarnih izbora na vlast u Slovačkoj došao proruski populist Robert Fico, odmah je poručio da njegova zemlja neće "Ukrajini dati više ni metka". Premijer Fico kazao je kako zapadna vojna pomoć Kijevu "samo produljuje rat" te da bi Kijev trebao obustaviti borbe i započeti pregovore s Moskvom, što je shvaćeno kao poziv ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da se odrekne dijela ukrajinskog teritorija, onoga koji Rusi kontroliraju u ovom trenutku.

No nakon tih Ficovih riječi njemu se suprotstavio 99-godišnji Otto Šimko, nekadašnji sudionik slovačkog partizanskog antifašističkog otpora u Drugom svjetskom ratu, koji je u Holokaustu izgubio velik dio obitelji, osnovaši inicijativu "Granate za Ukrajinu". Šimko je, prenosi BBC, poručio: "Ako neće vlada, hoćemo mi - građani." I pokazalo se da je inicijativa pala na plodno tlo te se u samo 24 sata, 22. travnja, javilo preko 47 tisuća ljudi koji su prikupili gotovo tri milijuna eura.

Neovisni slovački mediji, ali i oni u Češkoj, navode da su slovački građani ovako reagirali "u inat politici Roberta Fica" i da mu ovim poručuju da ipak "smanji svoj rusofilski doživljaj" te da se ugleda na susjednu Češku, koja je jedna od zemalja koje najviše pomažu Ukrajini. Zanimljivo je da se premijer Fico nije oglasio na ovo, ali je njegov ministar obrane Robert Kaliňák tamošnjim medijima kratko kazao kako je "Slovačka demokratska zemlja i građani imaju pravo na ovakve inicijative".

image

Viktor Orban i Robert Fico

John Thys/Afp

Prikupljena sredstva uplatit će se u Češkoj, gdje je češka vlada prije koji mjesec pokrenula inicijativu nabavke artiljerijskih granata koje dramatično nedostaju Ukrajini. Češka ih nabavlja u "trećim zemljama", uglavnom u afričkim i azijskim državama (zanimljivo je da neke od tih zemalja imaju vrlo bliske odnose s Rusijom), a u tu inicijativu Praga uključilo se već više od 20 država EU koje uplaćuju u spomenuti fond, a podržali su je u Bruxellesu i Washingtonu.

Prema nekim informacijama, namjerava se skupiti najmanje milijun i pol granata raznog artiljerijskog kalibra, a najkasnije u lipnju bi se isporučilo najmanje 350 tisuća komada, mada BBC navodi da su iz tog "češkog programa" Kijevu prve granate već stigle. Inače, Otto Šimko postao je preko noći velika zvijezda u Slovačkoj u svojim poznim godinama.

"Pamtim Drugi svjetski rat. S Hitlerom se nije moglo pregovarati, kao sada što sada nema smisla pregovarati s Vladimirom Putinom. Njega treba izbaciti iz Ukrajine", rekao je Šimko napomenuvši kako su 1938. Hitleru predani Sudeti uz nadu da će to donijeti mir. "Ali bio je to potpuni promašaj. Iluzija. Tako bi bilo i sada", navodi BBC Šimkove riječi, a jedna od organizatorica inicijative Zuzana Izakova navodi kako je "ugodno iznenađena" te da nisu ni svjesni "kakvu snagu smo probudili" i da su "trgnuli slovačke građane".

Neki mediji u Slovačkoj sada se pitaju gdje je bila ta "snaga" kada se glasalo na izborima jer je, podsjetimo, osim što je na izborima pobijedio Robert Fico, čija je politika prema Ukrajini bliska onoj mađarskog premijera Viktora Orbána, nedavno tako na predsjedničkim izborima pobijedio također populist blizak Ficu - Peter Pellegrini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:02