VELIKA REPORTAŽA

Liječnik, podrijetlom Hrvat, 20 sati spašavao ranjene u pokolju kraj Lavova: ‘Srce me boli, pa to su klinci...‘

"Ne planiramo nigdje ići. Imamo podrum i, ako dođe do toga, možemo se skloniti, ali svoje kuće nećemo napustiti"

U brutalnom ruskom napadu na obližnju vojnu bazu u Javorovu poginulo je najmanje 35 vojnika, a ranjeno je njih 134 (lijevo gore); doktor Andrij Rodič (desno gore); stanovnici Novojavorivska pripremaju se za nove napade, a zasad samo rijetki odlaze (dolje lijevo)

 Srđan Vrančić/Cropix

Da, bilo me strah kada su počeli dovoditi vojnike. Ali strah da im nećemo moći pomoći, da je prekasno za bolnicu - rekao nam je glavni kirurg okružne bolnice u Novojavorivsku Andrij Rodič dan nakon što je jedan od najbrutalnijih ruskih napada na obližnju vojnu bazu usmrtio 35 vojnika i ranio njih 134.

Većina je u napadu ranjenih vojnika odmah dovezena upravo u tu bolnicu. Njih oko stotinu, kako doznajemo. Dvadesetak ih je bilo u po život opasnom stanju kada su došli, a dvojica su na kraju podlegla ozljedama. Doktor Rodič, koji je i izvodio većinu operacija, rekao nam je da su vojnici, uglavnom mladići, rezervisti, dolazili s višestrukim tjelesnim ozljedama, prijelomima i teškim opeklinama. Primio nas je u svom kabinetu, na odjelu kirurgije, iako...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:29