BEZ KOČNICA

Nelagoda u izraelskom parlamentu nakon obraćanja Zelenskog: ‘Draga braćo, zašto to radite?‘

‘Možemo se pitati zašto ne možemo dobiti oružje od vas, zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji...‘

Volodimir Zelenski

 Handout

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju, prilikom obraćanja Knesetu putem video veze, da će Izrael morati živjeti s odlukama koje donosi o tome hoće li pomoći Ukrajini da se zaštiti od ruske invazije.

Povlačeći usporedbe između ruske ofenzive i "konačnog rješenja" - plana nacističke Njemačke da istrijebi Židove - Zelenski je problematizirao nevoljkost Izraela da proda proturaketni sustav Željezna kupola Ukrajini.

"Svi znaju da su vaši sustavi proturaketne obrane najbolji... I da, definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih židova", rekao je Zelenski koji je i sam židov.

"Možemo se pitati zašto ne možemo dobiti oružje od vas, zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji ili ne vrši pritisak na rusko gospodarstvo. U svakom slučaju, izbor je na vama, braćo i sestre. Narode Izraela, morate živjeti sa svojim odgovorom", dodao je.

U svom video obraćanju također je citirao pokojnu izraelsku premijerku Goldu Meir riječima "mi želimo živjeti, ali naši susjedi žele nas mrtve".

"Ostajemo, spremni smo na kompromis", dodao je. Povukao je i izravnu paralelu između sadašnje Ukrajine i povijesti Izraela, suočenog s arapskim neprijateljstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:13