PREGLEDAVANJE ŠTETE

Objavljen video istrage na brodu koji je srušio most u Baltimoreu: Neke prostorije su toliko uništene da su neprepoznatljive

Isti brod sudjelovao je u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine

Urušenje mosta Francis Scott Key u Baltimoreu nakon što je u njega udario kontejnerski brod Dali

 Scott Olson/Getty Images Via Afp

Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) počeo je s istragom unutar kontejnerskog broda koji je u utorak udario u most Francis Scott Key u Baltimoreu i prouzrokovao njegov kolaps.

Kako prenosi BBC, istražitelji su počeli pregledavati štetu i uzimati podatke s broda. Na snimci koju možete pogledati ovdje, vidljive su poveće hrpe cementa na podu uz savijenu željeznu konstrukciju broda i oštećeni most u pozadini. Snimljene su i uništene bačve uz jednu prostoriju u kojoj su predmeti toliko uništeni, da nije moguće identificirati o čemu se točno radi, već izgledaju kao mokre hrpe smeća.

image

Urušenje mosta Francis Scott Key u Baltimoreu nakon što je u njega udario kontejnerski brod Dali

Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp

Podsjećamo, u jedan od potpornih stupova mosta udario je kontejnerski brod Dali koji plovi pod singapurskom zastavom, nakon čega se urušilo nekoliko lukova mosta. Još uvijek nije utvrđeno je li za kolaps kriv sami udarac ili je u pitanju neka strukturna greška, odnosno slabost mosta.

Osmero ljudi je nakon nesreće palo u rijeku Patapsco - dvoje ih je spašeno, dok obalna straža za ostalih šestero pretpostavlja da su poginuli, zbog niske temperature vode i proteka vremena od nesreće.

image

Urušenje mosta Francis Scott Key u Baltimoreu nakon što je u njega udario kontejnerski brod Dali

Scott Olson/Getty Images Via Afp

Guverner države Maryland Wes Moore potvrdio je da je "posada obavijestila vlasti o problemu s napajanjem motora", dodajući da su problemi nastali prije nego što je udario u jedan od stupova koji podupiru most.

Nešto prije 1:30 sati po lokalnom vremenu, izdali su poziv upomoć vlastima, navodeći da je sudar neizbježan. Guverner Marylanda kasnije je pozdravio posadu kao "heroje" i rekao da je njihova brza reakcija "spasila živote" jer su vlasti uspjele zaustaviti protok vozila prema mostu u dvije minute između poziva i sudara.

image

Urušenje mosta Francis Scott Key u Baltimoreu nakon što je u njega udario kontejnerski brod Dali

Scott Olson/Getty Images Via Afp

Isti brod sudjelovao je u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora. Tadašnja inspekcija otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao "oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu", prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Uništeni most bio je žila kucavica baltimorske luke - otvoren je 1977. godine i njime prođe 11,5 milijuna vozila godišnje. Guverner Marylanda tvrdi da je most bio “u potpunosti usklađen s propisima", dok neki stručnjaci ističu da je njegov raspon zamišljen prije doba golemih kontejnerskih brodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:09