KRITIČNA SITUACIJA

Ovako to izgleda kada gori najveće odlagalište otpada na svijetu, snimke su apokaliptične!

Vatra je gorjela cijeli ponedjeljak, a najmanje šest vatrogasnih vozila bilo je na licu mjesta i pokušavalo je ugasiti

Požar u Indiji

 X Screenshot/

Gori jedno od najvećih indijskih odlagališta otpada. Požar traje gotovo dva dana, a otrovne se pare šire zrakom u gusto naseljenom području u predgrađu glavnog grada Delhija, piše Independent.

Odlagalište Ghazipur, koje zauzima više od 40 nogometnih igrališta i uzdiže se na visinu od 65 metara, požar he zahvatio u nedjelju navečer usred visokih temperatura u regiji.

Vatra je gorjela cijeli ponedjeljak, a najmanje šest vatrogasnih vozila bilo je na licu mjesta i pokušavalo je ugasiti, rekli su lokalni dužnosnici.

Nije neuobičajeno da odlagalište zahvati požar koji traje danima, osobito tijekom toplinskih valova koji se brzo pojačavaju u Indiji zbog čega su takva odlagališta bogata metanom vrlo zapaljiva.

image

Odlagalište Ghazipur

Money Sharma/Afp

Odlagalište je posljednji put zahvatio veliki požar tijekom smrtonosnog toplinskog vala 2022. godine. U 2018. dio odlagališta se urušio, ubivši dvoje ljudi.

Debeli sloj otrovnog dima prekrio je područje prepuno stambenih i poslovnih zgrada, a stanovnici se žale na probleme s disanjem.

- Ne možemo držati oči otvorene zbog iritacije i imamo poteškoća s disanjem, rekao je Ram Kumar, stanovnik obližnjeg sela Gharoli, za kanal NDTV.

Harjeet Singh, globalni direktor ‘Ugovora o neširenju fosilnih goriva‘ i klimatski aktivist, koji živi u blizini odlagališta, kaže da su ponovljeni požari na tom mjestu dokaz da se ‘gradovi ruše pod teretom vlastitog otpada‘.

- Nedavni požar na odlagalištu otpada Ghazipur u Delhiju očigledan je dokaz kako je naš model razvoja katastrofalno pogriješio, rekao je za The Independent.

- Ova otrovna ‘planina‘, izgrađena od gradskog otpada, ne samo da guši naše nebo, već i emitira metan — snažan akcelerator klimatskih promjena — u našu atmosferu.

Udisanje otrovnog dima iz odlagališta može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kažu stručnjaci.

- Udisanje dima od požara na odlagalištima može uzrokovati neposrednu iritaciju dišnog trakta, što dovodi do simptoma poput kašlja, piskanja i otežanog disanja, rekao je za The Indian Express Shivakumar K, viši konzultant pulmolog na Birds Clinic.

Stranka Bharatiya Janata premijera Narendre Modija, koja je u opoziciji u Delhiju, oštro je kritizirala Arvinda Kejriwala, državnog čelnika koji je trenutno u zatvoru zbog optužbi za korupciju, zbog ‘neuspjeha‘ njegove administracije da očisti odlagalište.

- Vlada u Delhiju nije uspjela, rekao je glasnogovornik BJP-a RP Singh.

- Tvrdili su da će očistiti odlagalište do prosinca 2023. Ali oni su korumpirani i upuštaju se u unutarnje sukobe. Nije ih briga za Delhi.

Odlagalište je otvoreno 1894. godine i doseglo je svoj kapacitet 2002. Ali još uvijek raste, s gotovo 2000 tona odloženog smeća dnevno, a očekuje se da će uskoro narasti više od Taj Mahala.

Indijski gradovi proizvedu 62 milijuna tona otpada svake godine, a trenutne projekcije govore da će se to povećati na 165 milijuna do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:16