OGROMNO IMANJE

Ovu vilu Njemačka daje besplatno. Ima samo jedan problem: Čim jednom kažu ime bivšeg vlasnika - nitko je ne želi...

Vila od 17 hektara godinama im zadaje probleme zbog astronomskih troškova održavanja, ali i mračne prošlosti koju krije

Vila na obali jezera izgrađena za šefa nacističke propagande Josepha Goebbelsa nudi se besplatno svakome tko je spreman preuzeti

 John Macdougall/Afp

Njemački službenici poklanjaju vikendicu Josepha Goebbelsa, nacističkog propagandista, nakon što su ju desetljećima bezuspješno pokušavali prodati, piše The Telegraph.

Stefan Evers, financijski senator Berlina, objavio je u četvrtak da je spreman dati oronulo imanje "bilo kome" tko ga želi uzeti. Vila od 17 hektara godinama im zadaje probleme zbog astronomskih troškova održavanja, ali i mračne prošlosti koja proganja ovu nekretninu.

image

Vila na obali jezera izgrađena za šefa nacističke propagande Josepha Goebbelsa nudi se besplatno svakome tko je spreman preuzeti

John Macdougall/Afp

"Nudim vilu onome tko ju je spreman uzeti, kao dar od Berlina", rekao je Evers prošli tjedan u Zastupničkom domu Berlina.

Goebbels, član Hitlerovog najužeg kruga, dao je sagraditi kuću 1936. godine i koristio ju je za druženje s raznim glumicama. Nakon pada nacističkog režima kratko je korištena kao vojna bolnica prije nego što je prešla u ruke Sovjeta, koji su ju pretvorili u kamp za mlade.

Od 2000. godine imanje, otprilike 10 milja sjeverno od Berlina, bilo je nenaseljeno, a vila, okružena gustom šumom iza jezera Bogensee, propala je. Mnogi su prozori prekriveni daskama ili razbijeni, a nedostaju i dijelovi pročelja. Evers je tražio prijedloge koji bi opravdali povijesni značaj lokacije, kao što je preuzimanje od strane savezne vlade ili susjedne države Brandenberg, gdje se nalazi.

Druga mogućnost bi bio novi privatni vlasnik, možda s namjerom da se prostor pretvori u muzej. Senator je upozorio da ako se ne jave novi vlasnici, "kao što je bio slučaj u prošlim desetljećima, tada država Berlin neće imati drugu opciju nego izvršiti rušenje".

Pokrajina Brandenberg do sada je oklijevala preuzeti zemljište jer bi troškovi obnove iznosili 350 milijuna eura. Preostaje jeftinija opcija - da se sruši cijela nekretnina, što bi koštalo 50 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:38