UHIĆENJA MOĆNIKA

Padaju glave u Moskvi: Putin označio glavne krivce za probleme, u paranoji je i zbog ‘krtice‘

Ruski predsjednik mogao bi posumnjati da su informacije iz FSB-a procurile do američkih službi

Vladimir Putin

 Sergei Guneyev

Šef američke obavještajne agencije CIA William Burns američkom je Kongresu ranije ovog mjeseca rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao da će Kijev pasti za dva dana.

Ruski vrh nije očekivao tako snažan otpor, a zbog toga, vjeruje se, već padaju glave. Sergej Beseda, časnik FSB-a, koji se nekada zvao KGB, trenutno je pod istragom zbog loše procjene situacije na terenu u Ukrajini zbog koje se sada rat oduljio.

Beseda je šef Pete službe FSB-a, također poznate kao Služba za operativne podatke i međunarodne komunikacije. Ruski istraživački novinar Andrej Soldatov, jedan od autora prvog izvještaja o Besedi u kućnom pritvoru, navodi kako bi Putin kao dežurnog krivca za ratne probleme u Ukrajini mogao pronaći upravo u FSB-u.

- Putin je uvjeren da jako dobro razumije Ukrajinu - rekao je Soldatov.

- Očekivao je da će agencije, u prvom redu FSB, odraditi velik dio posla poput kultiviranja političkih grupa koje mogu podržati rusku invaziju.

Ruski predsjednik, smatra Soldatov, mogao bi posumnjati da su informacije iz FSB-a procurile do američkih službi, tim više što su Amerikanci uoči invazije objavljivali pojedinosti raznih ruskih planova.

Peta služba je dodatno sumnjiva jer je zadužena za suradnju s američkim kolegama, vezano za borbu protiv terorizma. No Beseda je, podsjeća WSJ, pod američkim sankcijama od aneksije Krima 2014. godine.

Podsjetimo, nezavisni ruski portal Meduza još prije osam dana objavio je da su u Moskvi u petak 11. ožujka uhićena dvojica visokih dužnosnika Putinove obavještajne službe FSB (nasljednik KGB-a) - šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh.

Nakon uhićenja dvojice visokih dužnosnika FSB-a postavlja se pitanje je li Putin započeo obračun s onima koji su sudjelovali u organizaciji invazije koja ne daje očekivane rezultate te tko bi mogao biti sljedeći. Naime, Putin je pokrenuo intervenciju na Ukrajinu smatrajući da će sve biti okončano brzo, tzv. blickrigom i masovnom predajom ukrajinske vojske te okupacijom zemlje u nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:30