NAJGORI SCENARIJ

Pala ključna odluka, molbe saveznika nisu upalile: ‘Pao dogovor ili ne... Mi napadamo!‘

Na sastanku s obiteljima talaca Netanyahu je rekao da će izvršiti invaziju ‘sa ili bez‘ dogovora

Rafah

 -/Afp

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael pokrenuti invaziju na grad Rafah na jugu Gaze bez obzira na pregovore o primirju s Hamasom.

Ta najava stiže usred pokušaja da se postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Na sastanku s obiteljima talaca Netanyahu je rekao da će izvršiti invaziju ‘sa ili bez‘ dogovora.

Njegovi komentari uslijedili su nakon ponovljenih upozorenja SAD-a protiv invazije na Rafah ako civili nisu pravilno zaštićeni.

U telefonskom razgovoru s Netanyahuom u nedjelju, američki predsjednik Joe Biden ponovio je svoj jasan stav o Rafi, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Biden je ranije opisao invaziju na Rafah kao ‘crvenu liniju‘.

Više od polovice od 2,5 milijuna stanovnika Gaze nalazi se u Rafahu, a tamo pobjegli od borbi u drugim dijelovima Pojasa. Uvjeti u prenapučenom gradu su strašni, a tamošnje raseljene osobe govore o nedostatku hrane, vode i lijekova.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sa sjedištem na Zapadnoj obali rekao je u ponedjeljak da bi invazija na Rafah bila ‘najveća katastrofa u povijesti palestinskog naroda‘.

Izraelski izvori rekli su novinskoj agenciji Reuters u ponedjeljak da će planovi za napad na Rafah biti odgođeni u korist ‘održivog razdoblja mira‘ ako se postigne sporazum o prekidu vatre između Hamasa i Izraela.

Nekoliko dana ranije, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je za izraelsku televiziju Channel 12 da ‘ako bude dogovora, obustavit ćemo operaciju‘.

Ali u utorak je Netanyahu inzistirao da će se rat nastaviti sve dok Izrael ne postigne sve svoje ciljeve u Rafi.

- Ideja da ćemo zaustaviti rat prije nego što postignemo sve njegove ciljeve ne dolazi u obzir, rekao je.

. Ući ćemo u Rafah i tamo ćemo eliminirati bataljune Hamasa s dogovorom ili bez njega, kako bismo postigli potpunu pobjedu, stoji u priopćenju koje je izdao Netanyahuov ured.

image

Srušena zgrada u Rafahu

-/Afp
image

Izraelci konstantno napadaju Rafah

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:45