DAN POSLIJE

Počela drama u Kremlju, nema ni skrupula ni nedodirljivih, Putin formira novi krug: Lete dva jaka igrača?!

Glasine ne prestaju...

Vladimir Putin

 Evgenia Novozhenina/Afp/Profimedia/Evgenia Novozhenina/afp/profimedia

Nakon što je Vladimir Putin inauguriran za svoj peti predsjednički mandat, ruski zakon nalaže da raspusti postojeću vladu i uspostavi novu. Međutim, opseg ove rekonstrukcije ostaje neizvjestan i još uvijek je nejasno hoće li Putin odlučiti ostaviti stvari uglavnom onakvima kakve jesu ili će iskoristiti priliku da potpuno reorganizira vladu i svoju administraciju. Ovaj potencijalni preokret potaknuo je nagađanja o tome tko bi mogao biti zamijenjen, unaprijeđen ili proći neokrznut.

Izvori bliski i Kremlju i ruskom kabinetu ministara izjavili su za Meduzu da su uvjereni da će najutjecajniji dužnosnici zadržati svoje pozicije.

- Očekivali smo veliku rekonstrukciju nakon izbora, ali zasad se čini da neće biti ništa od toga - rekao je jedan insajder upoznat s Putinovom administracijom. Prema njegovoj ocjeni, vrh zemlje trenutno oklijeva s bilo kakvim "velikim remontom", s obzirom na to da je još uvijek nejasno što će točno ruska vojska moći postići na vojnom frontu.

image
Vyacheslav Prokofyev/Afp

Ruske vlasti također navodno čekaju da vide što će se dogoditi na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u. Donald Trump je više puta obećao da će okončati rat u Ukrajini "za 24 sata" ako bude izabran za predsjednika. Također je izjavio da bi se Ukrajina trebala odreći svih ili dijela svojih okupiranih teritorija kao dio njegovog plana.

Pred kraj 2023. došlo je do ozbiljnih rasprava među “ruskim elitama” o mogućnosti odlaska premijera Mihaila Mišustina, rekli su izvori. Inače, glasine o Mišustinovoj skoroj ostavci redovito se pojavljuju. Vjerojatno ni ovaj put neće biti drugačije. Izvor blizak ruskoj vladi rekao je da je prevladavajući konsenzus da će "Mišustin ostati". Međutim, istaknuo je da je sudbina premijera isključivo na Putinu, koji "često donosi neočekivane odluke".

- Premijer se ne skriva, putuje po zemlji. Njegova putovanja su dobro organizirana - rekao je vladin insajder. Vjeruje da će i članovi Mišustinova tima također zadržati svoje pozicije. Kao primjer naveo je potpredsjednike vlade Dmitrija Grigorenka, Leonida Levina i Aleksandra Gribova, koji se, između ostalog, bave Mišustinovim PR-om i njegovom interakcijom s drugim ograncima vlasti.

image

Sergej Šojgu i Nikolaj Patrušev

Vyacheslav Prokofyev/Afp

Očekuje se da će Denis Manturov, ruski ministar industrije i trgovine, i Marat Khusnullin, zamjenik premijera zadužen za federalne građevinske projekte, zadržati svoje pozicije. Izvori Meduze kažu da oba dužnosnika imaju dobar odnos s Putinom, a Khusnullin je posebno cijenjen zbog svog rada na nadgledanju obnove anektiranih ukrajinskih teritorija. Međutim, prema izvorima, niti jedan od njih trenutno ne planira promaknuće.

Istodobno, dva izvora bliska predsjedničkoj administraciji nisu isključila mogućnost smjene prvog potpredsjednika vlade Andreja Belousova, koji je odgovoran za ekonomiju i financije. Belousov je uvjereni konzervativac i dugogodišnji zagovornik uključivanja elemenata sovjetskog planskog gospodarstva u moderno rusko gospodarstvo. Insajderi Kremlja rekli su da je Putin često slušao Belousovljev savjet o raznim stvarima. - Problem je što je ovo područje više prigodno za mlađe ljude, a Belousov je starije generacije - objasnio je izvor blizak Putinovoj administraciji.

image

Vladimir Putin

Ramil Sitdikov/Afp

Maxim Oreškin, 41-godišnji pomoćnik Putinu i bivši ruski ministar gospodarskog razvoja, trenutno se smatra "favoritom" za nasljednika Belousova. Oreškin se počeo pojavljivati ​​na događajima uz Putina i pratiti ga na putovanjima. Jedan insajder iz Kremlja uvjeren je da to nije samo slučajnost, nazivajući Oreškina jednom od glavnih osoba koje daju "optimistična predviđanja o budućnosti ruskog gospodarstva suočenog sa sankcijama, koja su se trenutno pokazala uglavnom točnima". Međutim, izvor nije isključio mogućnost da bi ministar financija Anton Siluanov mogao zamijeniti Belousova, a Oreškin bi tada preuzeo mjesto Siluanova.

image
Sergei Bobylyov/Afp

Zamjenica premijera Tatjana Golikova, koja vodi socijalni blok administracije, navodno je također ugrožena. Izvori Meduze navode da je razlog tome njezin “vrlo dug staž u vertikali vlasti”: Golikova je na visokim položajima u ruskoj vladi od 1999., a od 2018. je potpredsjednica vlade.

Uskoro bi moglo biti i drugih upražnjenih mjesta u Vladi. Prema nedavnom izvješću Vedomosti, ruske vlasti razmatraju osnivanje novog ministarstva koje će nadzirati "politiku mladih i domoljubno obrazovanje", dok bi se dva postojeća ministarstva obrazovanja u zemlji mogla ponovno spojiti u jedno tijelo, kao što su bila prije 2018.

Meduzini izvori ovo su ocijenili kao jedan od najvjerojatnijih scenarija za “rekonfiguraciju” vladinih obrazovnih struktura. Natalia Agre, koja vodi Institut za proučavanje djetinjstva, obitelji i obrazovanja, i zamjenik ministra obrazovanja Aleksandar Bugaev su među potencijalnim kandidatima za mjesto ministra. Bugaev je jedna od ključnih osoba u ruskom "sustavu asimilacije" za ukrajinsku djecu deportiranu s anektiranih teritorija.

Prema izvorima bliskim Kremlju i ruskoj vladi, i prvi zamjenik šefa kabineta Sergej Kirijenko i braća Kovalčuk (koji su vrlo bliski Putinu) natječu se za neslužbenu "kontrolu" nad novim ministarstvom. Međutim, izvori nisu isključili mogućnost da Kirijenko preuzme potpuno novu ulogu. Mogao bi potencijalno biti na čelu predsjedničke administracije, preuzeti vladinu dužnost (kao što je zamjenik premijera za "nove teritorije", ako se takva pozicija stvori) ili voditi državnu korporaciju. Insajderi u Kremlju uvjereni su da Kirijenko ima dobre izglede da dobije sve što traži, posebno s obzirom na Putinovo zadovoljstvo izbornim rezultatima, na kojima je službeno dobio više od 87 posto glasova.

image
Sergei Guneyev/Afp

Izvori su sugerirali da bi zamjenik premijera Jurij Trutnev mogao preuzeti Kirijenkovu ulogu ako je on napusti. "On je prikladan kandidat", primijetio je jedan izvor. "On ima iskustvo i tim." Drugi izvor blizak Putinovoj administraciji istaknuo je da je Trutnjev organizirao politički blok za regionalnu politiku na Dalekom istoku koji djeluje gotovo neovisno o Kremlju.

Vladin insajder primijetio je da postoji i skupina vladinih dužnosnika i političara "koji jedva čekaju otići u mirovinu". "Oni se ne žele potpuno povući, već prijeći na tiše pozicije koje su prikladnije njihovoj dobi ili zdravlju." Kao dva primjera naveo je predsjednicu Vijeća Federacije Valentinu Matvijenko, koja trenutno ima 75 godina, i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji ima 74 godine.

Ipak, nije sigurno da će dobiti nove pozicije. Kao što je rekao jedan izvor blizak Putinovoj administraciji: “Okruženi smo stalnim glasinama. Baš kad smo mislili da su se stvari smirile u vezi s premijerom, krenuo je val glasina da će gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin zamijeniti Mišustina, i tako dalje. Svibanj ne može doći dovoljno brzo."

image

Sergej Šojgu i Mihail Mišustin

Alexander Kazakov/Afp

Mnogi se pitaju hoće li ministar odbrane Sergej Šojgu i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ostati u vladi nakon inauguracije.

Abas Galjamov, koji je ranije pisao govore u Kremlju, smatra da su Šojguove šanse da zadrži svoju poziciju smanjene nakon uhićenja njegovog zamenika Timura Ivanova prošlog mjeseca.

Anton Geraščenko, bivši savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, također se osvrnuo na na rekonstrukciju vrha vlasti u Rusiji.

On je na X-u naveo da ruski vojni dopisnici spekuliraju da bi Šojgua na mjestu ministra obrane mogao zamijeniti Aleksej Djumin, bivši šef Putinovog osiguranja koji je nadgledao i aneksiju Krima 2014. godine.

Djumin je i dobitnik odličja Heroj Rusije, što je najveća počast koju može dobiti neki stanovnik Ruske Federacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:40