DOSTA DISKRIMINACIJE

'PRESTANITE ZUMIRATI LIJEPE ŽENE PO TRIBINAMA' Fifa se odlučila obračunati sa seksizmom i rasizmom, zbog jedne stvari na zub uzeli hrvatske navijače

 Tom Dubravec / CROPIX

Fifa je naredila produkcijskom timu koji uređuje prijenos utakmica Svjetskog prvenstva da prestane tijekom prijenosa zumirati zgodne žene po tribinama kako bi se smanjio seksizam povezan s nogometom, piše Daily Mail.

Među glamuroznim navijačicama koje su zaokupile pažnju tijekom prijenosa utakmica, bila je i bivša porno zvijezda Natalija Nemčinova, prozvana najatraktivnijom ruskom navijačicom, kao i brojne žene i djevojke samih reprezentativaca Engleske, Hrvatske i Francuske.

No Fifin šef za održivost i raznolikost, Federico Addiechi, kaže kako je federacija naložila organizatorioma prijenosa da prestanu prikazivati zgodne navijačice na tribinama. Također, motre i da li otkupljivači prava prijenosa odabiru samo lijepa lica.

‘To smo učinili s individualnim medijima koji prenose utakmice, kao i s medijem domaćinom prijenosa’, kaže Addiechi.

Iako to još nije dio službene politike Fife, Addiechi kaže kako će već sad pokušati ispraviti stvari koje nisu u redu.

Seksizam u nogometu je velik problem, kaže Piara Powar, izvršni direktor Fare Networka, grupe koja se bori protiv diskriminacije i koja pomaže Fifi u nadzoru ponašanja tijekom utakmica Svjetskog prvenstva.

Powar kaže kako je njegova organizacija dokumentirala više od 30 slučajeva u kojima su navijači na ulici maltretirali uglavnom Ruskinje, no vjeruje se da je taj broj čak i deset puta veći.

Također kaže da je zabilježeno mnogo slučajeva u kojima su navijači gnjavili i na silu ljubili novinarke tijekom javljanja uživo.

Addiechi kaže kako Fifa blisko surađuje s lokalnim organizatorima i ruskom policijom kako bi identificirali nasilne navijače koji potom gube svoj FAN-ID i priliku da prisustvuju utakmicama.

Međutim, i dalje nije jasno jesu li i ruske TV kuće upozorene da ne odabiru samo lijepa lica u publici.

Što se tiče ostalih oblika diskriminacije, Addiechi i Powar kažu kako su poduzete različite mjere poput zabrana, podučavanja o raznolikosti i slično, koje su se pokazale vrlo učinkovitima, a sami Rusi pokazali su se sjajnim domaćinima.

Prije početka turnira, postojala je izvjesna bojazan da će biti više slučajeva homofobije i rasizma.

Argentina je od Fife dobila najveću kaznu. Mora platiti skoro 100.000 eura zbog nereda koje su izazvali njezini navijači tijekom ogleda s Hrvatskom. Više od 20 argentinskih navijača je identificirano, a nakon što su im oduzeti FAN-ID-jevi, poslani su kućama.

Ruski dužnosnik zadužen za raznolikost, Alexey Smertin, bivši veznjak Chelsea, kaže kako će FAN-ID-jevi - inače slični karticama koje je uvela Margaret Thatcher kako bi se riješilo pitanje engleskih huligana u osamdesetima - biti u upotrebi i tijekom domaćih utakmica u sljedećoj sezoni ruskog prvenstva.

Powar, međutim, kaže kako bi se trebalo više pažnje posvetiti onima koji ponavljaju prijestupe, poput hrvatskih navijača koji opetovano provociraju sa svojim nacionalističkim skandiranjima i meksičkih u južnoafričkih navijača koji naročito vole rasističko vrijeđanje.

‘Sankcije se moraju primjenjivati u kontunuitetu. Postoji nesrazmjer kojeg obilato koriste razni navijači i nacionalne nogometne federacije. Kad neki navijači opetovano ponavljaju prijestupe, to se treba uzeti u obzir’, kaže Power.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:40