OSRAMOĆENI MOGUL

Presuda koja je ostavila Ameriku u nevjerici: ‘Plakao od sreće u ćeliji, konačno ga je netko poslušao‘

‘Ima zdravstvenih problema. Sada je stariji čovjek. Zatvor nije najbolje mjesto za njega‘, rekao je njegov odvjetnik

Harvey Weinstein

 Johannes Eisele/Afp

Harvey Weinstein je u zatvoru ‘plakao od sreće‘ kad je čuo vijest da su njegove presude za silovanje i seksualni napad u New Yorku poništene.

Osramoćeni filmski mogul presretan je što ga je ‘konačno netko poslušao‘, rekao je njegov glasnogovornik Juda Engelmayer za Daily Mail.

‘Razgovarao sam s njim prije dvije minute. Harvey je plakao. Bio je uzbuđen‘, rekao je Engelmayer o Weinsteinu kojega je za seksualno zlostavljanje optužilo više od 80 žena.

‘Bio je sretan što ga je napokon netko poslušao. Čeka da mu se javi odvjetnik i netko iz zatvorskog sustava da mu objasni koji su mu sljedeći koraci. Pun je nade i dobro je raspoložen.‘

Weinstein (72) je služio kaznu od 23 godine zatvora u New Yorku zbog dva seksualna napada. Presude su poništene nakon što je žalbeni sud odlučio da je sudac napravio ‘ključnu‘ pogrešku u prvom suđenju.

Naređeno je novo suđenje, a ured tužitelja u New Yorku rekao je da će ponovno tražiti osuđujuću presudu. Također su kazali da odluku o poništavanju presude smatraju ‘duboko nepravednom‘.

Weinstein će u međuvremenu ostati u zatvoru jer odslužuje 16 godina zatvora zbog dvije presude za silovanje u Los Angelesu iz 2022. godine.

‘Znamo da je pred nama dug put s obzirom na ono što se događa u Los Angelesu i s obzirom na odluku tužitelja iz New Yorka da ga ponovno pokuša osuditi. Ali nadamo se da će sve biti po zakonu.‘

Dodao je kako je njegov klijent bio ‘ugodno iznenađen‘ viješću i smatra da sada ima još veće šanse za sličan preokret u Los Angelesu.

‘Borili smo se da dokažemo njegovu nevinost i da dokažemo da je suđenje u najmanju ruku lažno. No nismo se nadali da ćemo dobiti suca koji će biti spreman suprotstaviti se javnosti i reći ‘pustimo ga da ode‘‘, rekao je Engelmayer.

‘Ima zdravstvenih problema s kojima se nosio prije suđenja. Sada je stariji čovjek. Zatvor nije najbolje mjesto za nekoga tko treba medicinsku skrb.‘

image

Odvjetnik Arthur Aidala

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Podsjećamo, prizivni sud u New Yorku presudio je u četvrtak da osramoćeni filmski producent nije imao pošteno suđenje kada je osuđen 2020. godine.

Weinstein (72) služi 23 godine zatvora u New Yorku zbog dva seksualna napada na ambicioznu glumicu Jessicu Mann i asistenticu produkcije Mimi Haley. Dobio je dodatnih 16 godina nakon što je osuđen u Los Angelesu 2022.

Weinstein je postao zaštitno lice pokreta #MeToo nakon što su se deseci žena javili zbog navoda o seksualnom zlostavljanju.

Na konferenciji za novinare, Weinsteinov odvjetnik pozdravio je presudu kao ‘veliki dan za Ameriku‘ i trijumf za pravosudni sustav.

‘Postoje neki ljudi koji su vrlo nepopularni u našem društvu, ali još ipak moramo pošteno primjenjivati zakon. Na ovom suđenju to nije bio slučaj‘, rekao je Weinsteinov odvjetnik Arthur Aidala.

‘Ne možete nekoga osuditi na temelju cijelog njegovog života. Ne možete dopustiti da svjedoči više svjedoka nego je potrebno za ono za što se optuženika tereti.‘

Dodao je da će njegov klijent biti spreman za novo suđenje i da ‘umire od želje‘ da iznese svoju stranu priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:09