ODGOVOR NATO-u

Ruski potez s raketnim sustavima koji nose nuklearne glave zaprepastio svijet, bivši general: ‘Apsurdno!‘

‘Raketni sustavi s toliko velikim dometom tako blizu granice? Bit će nam lake mete!‘

Vladimir Putin i sustav Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Umirovljeni finski general bojnik Harri Ohra-aho, bivši ravnatelj Finske obrambene obavještajne agencije, rekao je da nedavno oformljena topničko-raketna brigada u Republici Kareliji koja raspolaže raketnim sustavima Iskander-M neće ništa promijeniti, prenosi Newsweek.

- Ako se to obistini, neće ništa promijeniti - napisao je Ohra-aho na društvenoj mreži X. - Kako bilo da bilo, treba se braniti od Iskander projektila - dodao je umirovljeni finski general bojnik, referirajući se na to da se ti raketni sustavi već nalaze južno od Sankt-Peterburga.

- Naravno, a to me se ni ne tiče, međutim apsurdno je raketne sustave s toliko velikim dometom stavljati blizu (finsko-ruske granice) jer će nam biti lake mete - ustvrdio je Ohra-aho.

Podsjetimo, Rusija je odluku Finske da nakon više desetljeća neutralnosti uđe u Sjevernoatlantski savez okarakterizirala kao provokativnu.

Sari Arho Havrén, znanstvena savjetnica u trustu mozgova Royal United Services Institute (RUSI) i gostujuća istraživačica na Sveučilištu u Helsinkiju, rekla je da je Finska na ruski potez reagirala "smireno".

- Harri Ohra-aho ima pravo. (Raketni sustavi Iskander-M) neće ništa promijeniti. Rusija je i prije mogla na sličan način napasti Finsku. Pitanje je kad će Rusija imati dodatne Iskandere koje može postaviti pored svoje granice s Finskom - rekla je Sari Arho Havrén.

Znanstvenica je dodala da stvaranje topničko-raketne brigade u Kareliji nije iznenadila Finsku, pogotovo nakon što je Rusija oformila Lenjingradski vojni okrug (LMD).

- Ova je objava zamišljena kao poruka i reakcija na članstvo Finske u NATO-u i kao odgovor na proširenje NATO-a - rekla je Sari Arho Havrén.

Raketni sustavi Iskander-M imaju domet oko 500 km (doduše, vojni stručnjaci navode da mogu dosegnuti čak 700 km). Iskander-M može nositi nuklearne bojeve glave od 680 kilograma. Njegove rakete mogu doseći visinu od 48 kilometara i mogu letjeti brzinom sedam puta većom od brzine zvuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:20