IGRA ŽIVACA

Sada tek kreće prava utrka s vremenom: Rusi imaju sedam dana, a Kijev ni toliko!

Putin je naredio da Časov Jar mora pasti do 9. svibnja

Prizori rata u Ukrajini

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Nakon što je američki Kongres konačno odobrio izdašnu pomoć Ukrajini od 61 milijardu dolara, i to u zadnji čas, Rusija nastoji pojačati prednost na bojištu prije nego što u Kijev počne stizati oružje. Sada je počela utrka s vremenom. Rusi su krenuli u prodor prije nego što ukrajinska obrana dobije pomoć. Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski tvrdi, kako prenose ukrajinski mediji, da je Vladimir Putin ruskom vojnom vrhu naložio da moraju zauzeti grad Časov Jar u regiji Donecka do 9. svibnja, odnosno Dana pobjede.

Doduše, Aleksej Žuravljov, zamjenik šef Odbora Dume za obranu, kaže da "Rusija ne robuje datumima" te da će "operacija trajati koliko treba", ali to je vjerojatno vezano uz rizik da se to dotada ne stvari. Na tom prostoru vode se žestoke borbe, a prema ruskim vojnim blogerima, na tom pravcu trenutno je angažirano od 20 do 25 tisuća ruskih vojnika. To je za Reuters izjavio Nazar Vološin, glasnogovornik zapovjedništva istočnog bojišta Ukrajinske vojske, ali u Moskvi nisu to željeli komentirati.

Šojgu tvrdi da je predgrađe palo

Prema generalu Sirskom, ruska vojska koncentrirala je snage da probije ukrajinsku obranu zapadno od Bahmuta (Rusi grad nazivaju Artjomovsk) u nastojanju da dođe do kanala Severski Donjec - Donbas, zauzme Časov Jar te stvori uvjete, kako navodi neovisni portal Meduza, "za daljnje napredovanje prema aglomeraciji Kramatorsk", kao jednom od ciljeva ruske ofenzive još od početka agresije na Ukrajinu, prije gotovo 26 mjeseci. Američki institut za proučavanje rata (ISW) navodi kako bi, osvoje li Časov Jar, Rusima bio otvoren put prema Konstantinovki i Družkovki te Pokrovsku i Velikoj Novosilki, a time bi presjekli i važne ukrajinske putove opskrbe. Prema ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu, ruske snage preuzele su kontrolu nad Bogdanovkom, predgrađem Časova Jara, ali potvrde za to nema, dok u Kijevu tvrde da se borbe vode na rubovima gradića. No, pitanje je kada će ruske oružane snage zauzeti taj strateški važan grad (i krenuti dalje) te hoće li imati vremena za to prije nego što ukrajinska vojska dobije novo oružje iz Sjedinjenih Država, pošto je Kongres, nakon dugog natezanja, odobrio pomoć.

ATACMS stiže prije 1. svibnja?

Naime, kako javlja CNN, većina američke vojne pomoći namijenjene Ukrajini već je u Europi, pristigla kao "prethodnica" očekivanom glasanju u Kongresu. Većina američkog oružja iz paketa pomoći za Ukrajinu, navodi CNN iz svojih izvora, već je u skladištima u Njemačkoj i Poljskoj. Prema riječima njihova sugovornika, topničke će granate među prvima stići u Ukrajinu, a to će biti i iz "paketa" češke inicijative za nabavu artiljerijskog streljiva iz trećih zemalja.

Početkom lipnja trebali bi stići i prvi borbeni zrakoplovi F-16, za koje su ukrajinski piloti već obučeni. Bijela kuća nije službeno potvrdila CNN-ove informacije da se oružje iz odobrenog paketa pomoći nalazi u Europi. Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder rekao je još prošlog tjedna da je američko ministarstvo obrane spremno poslati oružje čim se izda naredba, odnosno izglasa pomoć. "Kao što znate, imamo vrlo jaku logističku mrežu koja nam omogućuje vrlo brz transport vojne opreme. Kao što smo radili u prošlosti, možemo premjestiti teret u roku od nekoliko dana", istaknuo je Ryder.

U paketu bi, navodno, trebale stići i rakete ATACMS, čiji je domet 300 km. Naime, predsjedatelj sigurnosno-obavještajnog odbora Senata Mark Warner izjavio je za CBS da bi vojna oprema, "uključujući sustave dugog dometa ATACMS, trebala biti isporučena do kraja tjedna", dakle prije 1. svibnja. Prema navodima Politica, Kijev će dobiti oklopna vozila, borbena vozila pješaštva Bradley, HMMWV (Humvee), oklopne transportere M113, topništvo i granate za protuzračnu obranu u vrijednosti od 300 milijuna dolara. Stižu i bolje vremenske prilike, a nakon odobrene pomoći treba vidjeti kako će to utjecati na stanje na bojištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:28