NOĆNI NAPAD

Snažna eksplozija u vojnoj bazi u Iraku, spominje se udar iz zraka, meta je prilično znakovita...

Dužnosnik ministarstva je rekao da je u napadu ubijena jedna osoba, a osam ih je ranjeno. Još nitko nije preuzeo odgovornost

Ilustracija

 Vahid Reza Alaei/Afp

U vojnoj bazi u Iraku u kojoj su smješteni pripadnici proiranske milicije, dogodila se velika eksplozija, javljaju sigurnosni izvori, piše Guardian.

Eksplozija je u petak navečer pogodila bazu Calso, gdje je smještena bivša proiranska paramilitarna skupina Hashed al-Shaabi - sada integrirana u regularnu vojsku - rekli su izvori iz ministarstva i vojni dužnosnici agenciji France-Presse.

Dužnosnik ministarstva je rekao da je u napadu ubijena jedna osoba, a osam ih je ranjeno, dok vojni izvor kaže kako su ranjena trojica pripadnika iračkog vojnog osoblja.

Reuters pak prenosi izjave dvojice dužnosnika koji kažu kako je za eksploziju kriv zračni napad, no nisu mogli reći tko je odgovoran.

U izjavi, skupina Hashed al-Shaabi je kazala kako je napad prouzročio materijalnu štetu i žrtve, no nisu specificirali broj ozlijeđenih. Organizacija je rekla i kako je eksplozija pogodila njihove prostorije.

‘U eksploziji je stradala oprema, oružje i vozila‘, kazao je izvor iz ministarstva.

Sigurnosni izvori nisu rekli koga smatraju odgovornim na napad niti sumnjaju li da se radilo o napadu dronom. Također, zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Na društvenim mrežama, američka je vojska rekla da ne stoji iza napada. ‘SAD danas nije izveo nikakav napad u Iraku‘, objavilo je američko središnje zapovjedništvo na Twitteru/X-u, i dodalo kako glasine da su napad izvele američke snage ‘nisu točne‘.

Hashed al-Shaabi, savez uglavnom šiitskih naoružanih skupina formiran za borbu protiv Islamske države, sada je dio iračkih sigurnosnih snaga. Također je poznat i kao Snage za narodnu mobilizaciju, Odbor za narodnu mobilizaciju ili Jedinice za narodnu mobilizaciju.

Napad na proiranske paravojne postrojbe događa se u jeku regionalnih napetosti vezanih uz između Izraela i palestinskih militanata Hamasa koje podržava Teheran.

U petak su izvedeni napadi - za koje se okrivljuje Izrael - na vojnu bazu u blizini Isfahana u Iranu, kao očitu odmazdu za uglavnom neuspjeli iranski pokušaj bombardiranja Izraela bespilotnim letjelicama i projektilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:32