PROPAGANDNI RAT

Ukrajinske službe tvrde: ‘Putinu njegovi rade o glavi, pripremaju atentat, znamo i koga žele postaviti za nasljednika!‘

Cilj skupine je, tvrde ukrajinski obavještajci, čim prije svrgnuti Putina s vlasti te uspostaviti gospodarske veze sa Zapadom

Vladimir Putin

 Sergei Guneyev/AFP

Ruska politička i poslovna elita navodno okuplja skupinu utjecajnih ljudi koji ne podržavaju režim predsjednika Vladimira Putina, a čak planiraju i atentat na njega, izvijestila je to Ukrajinska Pravda pozivajući se na izvore iz glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine.

Cilj skupine je, tvrde ukrajinski obavještajci, čim prije svrgnuti Putina s vlasti te uspostaviti gospodarske veze sa Zapadom, prekinute zbog rata u Ukrajini, tvrdi list u članku koji je očito dio propagandnog rata koji, uz onaj pravi, bukti između dviju strana.

Ukrajinska Pravda navodi tako da su pripadnici ruske političke elite već izabrali Putinova nasljednika. Riječ je, tvrde, o Aleksandru Bortnikovu, predsjedniku FSB-a, Savezne službe sigurnosti, koji više ne uživa simpatije ruskog čelnika. Kao razlog za slabljenje utjecaja šefa FSB-a navode se njegove pogrešne procjene u ratu protiv Ukrajine, navodi list koji se poziva na ukrajinsku službu.

Upravo su Bortnikov i njegov odjel odgovorni za analizu stavova ukrajinske populacije i kapaciteta ukrajinske vojske, dodaje se.

Bortnikov te neki drugi utjecajni članovi ruske elite, tvrde ukrajinski obavještajci koje citira Ukrajinska Pravda, razmatraju različite opcije svrgavanja Putina s vlasti: trovanje, iznenadnu bolest, ali i druge nesreće.

Kako izvještavaju, moguće je da su ti procesi povezani s nedavnim curenjem informacija o lokaciji čečenskih vojnika sjeverno od Kijeva. Prema obavještajnim izvorima, curenje informacija trebalo je poslužiti za slabljenje utjecaja čečenskog vođe Ramzana Kadirova, ali i pokušajem da se uspostavi suradnja s ukrajinskim vlastima, zaobilazeći aktualno vodstvo Ruske Federacije.

image

Aleksander Bortnikov

Aleksey Nikolskyi/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:37