NOVA DVA KM

Zagreb konačno širi tramvajsku mrežu, jedan kvart postaje veliko gradilište! Poznato je kad počinju radovi

Planirani zahvat obuhvaća izgradnju tramvajske pruge u dužini od 2,25 km
 Cropix/Facebook Grad Zagreb

Grad Zagreb objavio je natječaj za odabir izvođača radova za izgradnju tramvajske pruge u sklopu projekta izgradnje i rekonstrukcije Sarajevske ulice. Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave, s rokom za dostavu ponuda do 7. lipnja 2024. godine, priopćili su iz Grada.

Planirani zahvat obuhvaća izgradnju tramvajske pruge u dužini od 2,25 km od Avenije Dubrovnik do Ranžirnog kolodvora, s četiri tramvajska stajališta te okretištem i objektom ZET-a na jugu kod Ranžirnog kolodvora. Također, za potrebe moguće buduće izgradnje dionice tramvajske pruge u Vatikanskoj ulici, projektom su predviđene skretnice u zoni križanja s Vatikanskom ulicom.

- Ovo je prvo proširenje tramvajske mreže u Zagrebu nakon 20 godina i početak ostvarenja još jednog od naših strateških projekata. Ovim važnim zahvatom otvara se novi južni ulaz u grad, a u tramvajsku mrežu povezat će se naselja istočnog dijela Novog Zagreba, objasnio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

image

Rekonstrukcija Sarajevske

Facebook Grad Zagreb

Radovi na izgradnji tramvajske pruge će se izvoditi istovremeno s izgradnjom Sarajevske ulice s dva kolnika te pješačko-biciklističkim stazama s obje strane. Uz pretpostavku uspješnog natječaja za izbor izvođača, početak radova planira se krajem ljeta, uz očekivano trajanje od 12 mjeseci.

Procijenjena vrijednost radova izgradnje Sarajevske ceste s komunalnom infrastrukturom i tramvajskom prugom iznosi 25 milijuna eura.

- Kontinuirano radimo na unapređenju javnog prijevoza. Ovaj tjedan započela je i dugoočekivana rekonstrukcija tramvajskog okretišta Mihaljevac, uz istovremenu izgradnju novog autobusnog terminala, s očekivanim dovršetkom do kraja godine. Unaprjeđenju javnog prijevoza doprinijet će i nabava 60 novih tramvaja od kojih će prvi početi voziti do proljeća sljedeće godine, a možda i ranije, rekao je gradonačelnik Tomašević.

- Cilj nam je omogućavanje bolje, kvalitetnije i sigurnije mobilnosti u Zagrebu, zaključio je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:41