DIJAMANTNA LIGA

KAKAV POVRATAK! Sandra Perković srušila rekord mitinga u Dohi: 'Ovo je samo početak!'

Sandra Perković na spektakularan način je otvorila novi sezonu. Na prvom mitingu Dijamantne lige hrvatska bacačica je osvojila prvo mjesto s rekordom mitinga od 68,23
 Drago Sopta/CROPIX

Plan je bio sve riješiti odmah. Već prvim hicem osigurati slavlje u Dohi i pobjedom otvoriti novu sezonu Dijamantne lige, u kojoj brani naslov. Plan olimpijske pobjednice i europske prvakinje Sandre Perković - ispunjen je. Nikad u karijeri nije tako dobro otvorila sezonu. Nikad već na prvom natjecanju nije bacila čak 68,23 metara.

Srušila je rekord mitinga koji je od 1998. držala Bjeloruskinja Elina Zvereva sa 66,42 metra. Usput je skočila na prvo mjesto ovogodišnje svjetske rang-liste maknuvši Njemicu Nadine Müller s vrha (66,69).

Bio je to njezin četvrti najbolji nastup u karijeri. Bolji su bili samo London (69,11), Stockholm (68,77) i Šangaj (68,24) prošle godine. I Šangaj je bio prva stanica Dijamantne lige kao i sada Doha, ali prije tog nastupa imala je još nekoliko. Sada ne. Doha je bila potpuno otvaranje. Nije željela brzati “da se dodatno ne ozlijedim”, željela je potpuno zaliječiti ozljedu iz siječnja. I dokazala je da je imala pravo. Pravo na svoj izbor. Ili rizik koji se jučer nije dogodio.

Bila je to pobjeda veća od pobjede jer je prva s novim trenerom Edisom Elkasevićem. Prva bez Ivana Ivančića. I silno je željela „pokazati hrvatskoj javnosti“ da je napravila ispravan korak. Ne umanjujući Edisovu kvalitetu, Ivanča je imao pravo u jednom, “nju može trenirati bilo tko, bit će šampion i bez mene”.

- Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada! - bio je prvi Sandrin komentar nakon sjajne pobjede u Dohi.

Svjetska atletska federacija u najavi mitinga objavila je da će Sandra juriti rekord mitinga, ali i da bi joj posao možda mogla pokvariti Litavka Zinaida Sendriute. Da, možda, ali u nekom drugom filmu. Ne onom jučerašnjem u kojem je Sandra diktirala sve. Kao uostalom i već dugo... Zinaida se mogla zadovoljiti samo s drugim mjestom nakon hica od 63,24 m.

A Sandra… već u prvom hicu, dok su se druge djevojke mučile s prebacivanjem 60 metara (u 1. hicu samo Zaneta Glanc 60,74), mirno je došla kao posljednja, deveta u krug i disk je odletio do 67,37 metara. Uvod kakav može prirediti samo netko poput Sandre. Uslijedilo je 66,36, u trećoj seriji imala je neispravan hitac, a onda 65,70, 67,13 i na kraju, samo onako kako ona zna, iz inata - 68,23 m!

Tako samo najveći otvaraju sezonu. Sezonu u kojoj prava treba biti tek u kolovozu gdje lovi jedino zlato koje joj nedostaje - svjetsko. Mogao bi i drugi plan upaliti - u Moskvi preko 70 metara. Prvi put u karijeri.

Do tada…, 25. svibnja u New Yorku je čeka nova stanica Dijamantne lige. Nek’ se nastavi ova dominacija...

- Došla sam spremna u Dohu nakon svega što sam prošla na početku sezone, ovo je odlično otvaranje, nikad jače u mojoj karijeri. Natjecanje je bilo odlično, malo je puhao vjetar koji nas je sve bacačice dosta ometao, ali zanemarimo to sad, 68,23 je odlično. Jedva čekam da se vratim u Hrvatsku, u bazu i pripremim što bolje za ostatak sezone. Ovo je samo moj početak, Dobra uvertira za 70 metara. Treba se samo čuvati ozljeda i trenirati kao do sada i onda je sve moguće - kazala je Sandra.

Dijamantna liga, disk:

1. Sandra Perković (Hrv) 68.23

2. Zinaida Sendriute (Lit) 63.92

3. Anna Rüh (Njem) 63.01

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:22