IZBORNIK ZADOVOLJAN

KOVAČEVA PORUKA IGRAČIMA 'Nema fiksnog popisa! Tko želi u Brazil, mora se dokazati na terenu'

 Ronald Goršić / CROPIX

Niko Kovač ne gubi vrijeme, kao i navijači i igrači koji ne mogu dočekati Svjetsko prvenstvo, i izbornik ga već “igra”! Ali da bi u Brazilu sve štimalo kako želimo, i on i stožer moraju napraviti veliki posao. U četvrtak i petak sastali su se u Zagrebu, satima razglabali o brojnim temama...

- To su bili organizacijski dogovori. Naš nastup na SP sada ima ime, prezime i lice. Poznato nam je i tko su suparnici, i gdje ćemo igrati i na kojoj je lokaciji kamp. Mnoge stvari treba riješiti, brojne detalje slažemo mic po mic.

Sredina je prosinca, a već radite puno parom...

- Tako je bilo i po pitanju Islanda, čim smo saznali ime protivnika otišli smo u analizu i postavljanje svih stvari na svoje mjesto. Sada je priča i puno veća, imamo više vremena, ali ne smijemo dopustiti da nam curi. Dapače, želimo što prije sastaviti plan.

Slaven Bilić i Igor Štimac uzeli su za pomoćnike negdašnje suigrače iz reprezentacije, prije toga izbornici su pokraj sebe u pravilu imali trenere s prvoligaškim stažem, više njih bilo je s trofejima poput Ivana Katalinića, Branka Ivankovića, Zoran Vulića... Vi ste se odlučili za treću varijantu, za profesore, predavače...

- Ovako ću objasniti stožer: za Roberta se sve zna, Goran Lacković je bivši nogometaš, trenirao je momčadi, on ima iskustva s radom na terenu, Vatroslav Mihačić je radio i na EP-u 2004. u Portugalu i SP-u 2006. u Njemačkoj, te nekoliko ciklusa u mladoj reprezentaciji kao ekspert za vratare. Brane Ujević je bio u stručnom stožeru Hajduka, i u Zagrebu, jednostavno rečeno - to je čovjek koji ima znanje. O profesoru Jukiću ne treba trošiti riječi. Ja sam bio igrač, sada sam trener koji želi koristiti znanost. Ona nam može puno toga pridonijeti. Jer da nam znanost ništa ne znači, ne bismo išli liječnicima, svatko bi još vozio automobil s čokom, a sada već postoje takvi koji se pale na - gumb. Kao igrač iskusio sam na vlastitoj koži u Njemačkoj i Austriji koliko je bitno imati u stožeru takve ljude. Siguran sam da će pomoći.

No, u kuloarima postoji enigma - kako to da niste angažirali nikoga tko je kao glavni trener u profesionalnom nogometu?

- Ako bismo išli po tome, samo jedno pitanje - a Jose Mourinho? Kad-tad svatko mora početi, nitko se nije rodio kao igrač, trener ili liječnik. Meni je bila bitna struka, a stručnost je ovdje na vrlo visokoj razini. Isto tako važni su mi bili ljudskost i lojalnost. Odabrao sam po svojim kriterijima i ne sumnjam da sam jako dobro izabrao.

Čujemo da ste vrlo zadovoljni s kampom Tivoli Ecoresort.

- Jesam. Napravili smo veliki posao jer ova je baza kvalitetna, nema puno takvih u Brazilu. Moramo dati dečkima sve što je potrebno da se osjećaju vrlo dobro, ali i da uvjeti za treninge i rekuperaciju budu na top razini. S obzirom i na gradove u koje putujemo, Tivoli je pravi pogodak.

Je li dogovorena koja prijateljska utakmica?

- Još ništa. Sigurno ćemo igrati 5. ožujka, ali prije SP-a moramo odlučiti hoćemo li ići na jednu ili dvije. Volio bih i drugu, ovisno hoćemo li imati dovoljno vremena jer nama treba treninga. Na raspolaganju će nam biti otprilike tri tjedna, ili koji dan više, ali pitanje je koliko s kompletnim sastavom. Nekim reprezentacijama koje igraju na SP-u, ali kasnije imaju pravi nastup, odgovara drukčiji termin za tu generalnu provjeru nego nama, zato trebamo naći rješenje.

Jeste li sada napravili širi popis igrača na koje računate?

- Nema ni fiksnog popisa, ni fiksnog broja. Rekao sam, svatko tko želi na SP mora se dokazati na terenu. Postoje igrači koji su iznijeli kvalifikacije, ali kandidiraju svi koji imaju hrvatsku putovnicu i igraju seniorski profesionalan nogomet, to sam uvijek govorio. Pratit ćemo svakoga, imamo veliki stožer koji će ih motriti po Europi i Hrvatskoj. Činjenica je da nas u Brazilu čekaju tešku uvjeti, samo oni koji su sto posto spremni bit će u stanju odigrati dobar turnir. Nespremni tamo neće moći ništa zbog klimatskih uvjeta. Čak i igrači koji su potpuno fit imat će velikih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:37