OVO SU BOMBAŠI S JELAČIĆEVA TRGA

Dva mjeseca obučavao sina i petoricu za bombaški napad

Improvizirana naprava koja je u noći s utorka na srijedu eksplodirala na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu nije sadržavala nikakve ostatke “novogodišnje priotehnike” niti je bila bezazlena. Radilo se o napravi s vrlo opasnim punjenjem vojnim formacijskim visokobrizantnim eksplozivom. Rečeno je to na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji PU zagrebačke, sazvanoj u povodu uhićenja osumnjičene petorice mladića s područja Vodica i oca jednog od njih koji im je dao eksploziv i obučio ih kako njime rukovati.

Usto, nije se radilo ni o spontanom “nestašluku” skupine mladića. Kako je istaknuo načelnik sektora zagrebačke krim policije Danijel Žugel, uhićeni mladići sumnjiče se da su se još u prvoj polovici prosinca prošle godine u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu na središnjem zagrebačkom trgu.

Obijest i besposlica

- Mogu slobodno reći da je motiv obijest, suluda ideja pojedinca, odnosno skupine počinitelja koji od lagodnog života ne znaju što bi sa sobom - izjavio je načelnik PU zagrebačke Goran Burušić.

Za provedbu ovog suludog plana mladićima je trebao eksploziv. Tu im je u susret izišao otac jednog od njih, davši im tri komada vojnog formacijskog visokobrizantnog eksploziva. Pritom ih je obučio što trebaju napraviti i kako postaviti eksplozivnu napravu. Mladići su nabavili i ostale potrebne dijelove, te su tijekom prosinca “vježbali”, odnosno isprobavali postavljanje i aktiviranje na šibenskom području, daleko od očiju mogućih svjedoka.

Skrivao u stanu

Paklenu napravu koji su pripremili za realizaciju svog nauma odnijeli su u Zagreb, gdje ju je u svom studentskom stanu čuvao prvoosumnjičeni mladić. O samom postavljanju naprave na Trgu bana Jelačića i ulogama pojedinih osumnjičenika u policiji nisu željeli detaljnije govoriti u interesu istrage. Iz istog razloga nisu preciznije govorili ni o dokazima kojima raspolažu, ali su napomenuli kako je u pretragama pronađeno dovoljno materijalnih dokaza, kao i da su osumnjičenici mahom pristali na suradnju, ne sporeći sudjelovanje u “akciji”.

Načelnik zagrebačke policije izjavio je kako je stručni tim istražitelja PUZ-a već na dan eksplozije, odnoso u srijedu navečer, raspolagao s dovoljno indicija koje su jasno upućivale na osobe koje su sudjelovale u izvršenju toga kaznenog djela. No, policija je, držeći sumnjivce na oku, željela prikupiti čvrste dokaze protiv njih, što im je na kraju i pošlo za rukom. Načelnik Burušić je izjavio da su snimke s nadzornih kamera s Trga i okolnih ulica pomogle policiji.

Putovao iz Hrvatske

U petak poslijepodne policija je počela s privođenjem osumnjičenika. Dvojica su uhićena u Zagrebu, trojica na području Šibenika, a jedan prilikom pokušaja prelaska državne granice. Potonji najvjerojatnije nije pokušao pobjeći, već je navodno išao na jedno vjenčanje u susjednu BiH.

- Želim poručiti građanima da smo rješavanjem triju eksplozija u Zagrebu u 14 dana nastojali opravdati njihovo povjerenje. Poslali smo poruku da je zagrebačka policija dorasla i spremna odgovoriti svakom izazovu bez obzira na to o kako se teškom djelu radilo. Sve kako bismo osigurali maksimalnu sigurnost svih građana Zagreba i gostiju - naglasio je načelnik Burušić, zahvalivši se i građanima na dojavama kojima su pomagali policiji.

Osumnjičeni mladići, koji se terete za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, ali i za dogovor o počinjenju kaznenog djela, ispitani su jučer u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Kao i otac jednog od njih, koji je osumnjičen za pomaganje počiniteljima te nezakonito držanje i izradu eksplozivnih tvari. Na istražnom ročištu koje se održalo jučer poslijepodne na zagrebačkom Županijskom sudu odlučeno je koji od osumnjičenika ostaje u istražnom zatvoru. Tužiteljstvo je za osumnjičene Tomislava Duvnjaka, Domagoja Šprljana, Tomislava Strikomana, Ivana Tubića, Lovra Birina i oca Ivana Šprljana zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora. Sudac istrage to je odobrio.

Pjevali uz klape

Eksplozije na području ŠIbenika aktivirali su 22. i 23. prosinca na plaži u Vodicama, a kako neslužbeno doznajemo, na trg su došli nakon što su se te večeri zabavljali u Green Goldu na koncertu dalmatinske klape. Lovro Birin i otac Ivan Šprljana nisu došli na trg, ali su sudjelovali u planiranju akcije.

Eksploziju su aktivirali koristeći elektrodetonatorsku kapislu koju su spojili na kablove razvučene do Harmice gdje su se sakrili. U Harmici su spojili kablove na bateriju i izazvali ekspolziju nakon čega su povukli kabel, otrčali u crni Golf parkiran u blizini.

Tužiteljstvo ih tereti da su “s ciljem povećanja razornog djelovanja” stavili preko eksplozivne naprave sitni pijesak iz koševa za smeće na trgu na kojima se gase opušci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:57