Zdravo, ukusno, praktično!

Konzervirana tunjevina može predstavljati kvalitetan brzi obrok za vježbače i ljude u procesu mršavljenja

 

Kako postići savršenu ravnotežu zdravog i ukusnog obroka i priuštiti svom tijelu idealan obrok, otkriva nam Mr.sc. Irena Švenda, mag.nutr., voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ayurvedu.

S dolaskom proljeća budi se i unutarnja želja za promjenom, boljim izgledom i fizičkom kondicijom. Izbalansiran obrok nije uvijek lako uklopiti u ubrzan dnevni ritam. Tunjevine Rio Mare Leggero i Rio Mare Natura predstavljaju dva nova koncepta kvalitetne tunjevine na tržištu. Rio Mare Leggero sadrži malu količinu ekstra djevičanskog ulja i idealan je za ljubitelje mediteranskog okusa te kod održavanja tjelesne mase, dok Rio Mare Naturu možemo dodatno preporučiti kod mršavljenja. Obje tunjevine sadrže malu količinu tekućine te ih nije potrebno cijediti prije konzumiranja, već naprotiv može se dodatno stavljati kvalitetno ulje ili umak koji želite.

Obje tunjevine predstavljaju izvrstan izvor proteina (iznad 22 g na 100 g tunjevine), više od većine drugih proteinima bogatih namirnica. Ako mršavite, tada je važno da tijekom dana imate pravilno izbalansirane obroke s dovoljnom količinom proteina, kako biste sačuvali mišićnu i koštanu masu, lakše mršavjeli i imali osjećaj veće sitosti. Kod mršavljenja obrocima se preporučuje uz tunjevinu Rio Mare dodati 1-2 porcije povrća (1,5 šalice sjeckanog), a smanjiti unos žitarica, krumpira i kruha.

Za one koji su fizički aktivni i žele nakon treninga očuvati svoju mišićnu masu, a ujedno napraviti obnovu glikogena kako bi sljedeći dan ponovno mogli kvalitetno trenirati, bitno je da u obrok nakon treninga uz tunjevinu Rio Mare koja predstavlja izvor proteina, uvrste i kvalitetne ugljikohidrate iz žitarica.

Tunjevine Rio Mare Leggero i Rio Mare Natura bogate su omega-3 masnim kiselinama koje tijelo štite od upalnih procesa, bolesti srca i krvnih žila, te smanjuju pojavu autoimunih bolesti i nekih oblika karcinoma. Selen koji se nalazi u tuni služi kao jak antioksidans i uz zeleno povrće u obroku pomoći će u proljetnoj detoksikaciji organizma i zaštiti od slobodnih radikala. Tuna je izvrstan izbor vitamina B skupine, posebno B3 (niacina), B6 (piridoksina) i B12 (kobalamina) vitamina, bitnih za pretvorbu energije, sintezu proteina i DNA molekule, kvalitetnu krvnu sliku, što je iznimno bitno za smanjenje proljetnog umora i mogućnost dobrog treninga.

Od minerala tunjevina sadrži u većoj količini fosfor koji podupire zdravlje kosti, iskoristivost drugih nutrijenata i služi kao detoksikant organizma te kalij i magnezij koji su bitni za pravilan rad srca i mišićnu relaksaciju. Tuna je izvrstan izvor joda, minerala kojeg prirodno većinom nalazimo u morskoj hrani, a važnog za sintezu hormona štitnjače i dobar metabolizam. Nutricionistički gledano tuna je izvrsna hrana za osobe koje vježbaju i brinu o svom fizičkom izgledu.

Stoga, ne čekajte više ni tren nego probudite svoje tijelo uz proljeće i tunu. Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 21:02