Osumnjičeni kamatar prijavljen već 63 puta

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ipak je danas predložilo određivanje pritvora za Petra Jurčevića, Aleksandra Dimitrova i Renata Hittela zbog kamatarenja omiškog doktora Jadrana Mimice i Splićanina Denisa Mikulića, nakon što se javnost uzbunila i u Odvjetništvu se tražio krivac za odluku.



Zatražena istraga i pritvor za trojicu Splićana osumnjičenih za kamatarenje



Trojka je bila privedena istražnom sucu Damiru Romcu u subotu, a kako Odvjetništvo tada nije zatražilo njihovo pritvaranje, sudac ih je pustio da se brane sa slobode.



Splitsko državno odvjetništvo priopćilo je u ponedjeljak kasno popodne da su razmotrili sve činjenice i podatke iz policijske kaznene prijave, kao i druge podatke koji nisu bili poznati u subotu tada uredujućem zamjeniku Općinskog državnog odvjetništva.



Odvjetništvo je i od splitske policije zatražilo obavljanje svih drugih daljnjih radnji radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti od značaja za potpuno i pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja.



Uzbuna se podigla nakon što sudac nije Aleksandra Dimitrova (37), koji iza sebe ima dosje sa 63 kaznene prijave zbog teških krađa, razbojništva i nasilničkog ponašanja, a u stanu mu je pronađen čitav arsenal oružja,  u subotu pritvorio zbog reketarenja omiškog liječnika Jadrana Mimice i splitskog poduzetnika Denisa Mikulića.



Nakon što se doznalo da tužiteljstvo nije ni tražilo pritvaranje Dimitrova, Renata Hittela (47) i Petra Jurčevića (54), danas je prijepodne u splitskom tužiteljstvu vladalo izvanredno stanje. Županijska državna odvjetnica Inka Jurišić cijeli je dan imala sastanke, očekuje se žalba i analiza tko je eventualno pogriješio.



Iako i Mikulića prate priče da se bavi kamatarenjem i da je prijavio cijeli slučaj kad su njegovi 'kamatari' postali prebahati, što on odlučno opovrgava.



Dimitrov, Hittel i Jurčević osumnjičeni su da su od Mimice iznuđivali nepostojeći dug te na sličan brutalan način novac iznuđivali i od Mikulića.



U stanu su im pronađeni bacač raketa, štapini, pištolj i mobiteli za iznuđivanje, ali su oni pred sucem porekli sve optužbe, što je njemu bilo dovoljno da ih pusti na slobodu



- Nisam kamatar. Nikome u životu nisam dao novac uz kamatu i nisam vlasnik mjenjačnica u Splitu. Moj otac je vlasnik, ali to sada nije bitno. Bavim se sasvim drugim poslom - rekao nam je Denis Mikulić (39), od  kojega su, kako je prijavio policiji, Renato Hittel (47) i Aleksandar Dimitrov tražili 300 tisuća eura .



Prije godinu dana Mikulić je u Globusu postavljen na deveto mjesto hrvatskih kamatara, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 3 do 4 miljuna eura.



Mikuliću je 29. lipnja s deset metaka propucan Audi i nakon toga su uslijedile prijetnje i ucjene.



- Audi mi je propucan i ja nisam imao pojma tko bi i zašto to napravio. Prijavio sam slučaj policiji. Nakon sedam dana na mobitel me nazvala nepoznata osoba koja mi je rekla: "Propucat ćemo tebe i tvoju curu kao što smo ti propucali auto ako ne spremiš 300 tisuća eura'.



Te sam prijetnje također prijavio policiji. Sedam dana nakon toga opet mi se javio isti glas koji me je upitao 'Jesi li spremio novce'. Pukao mi je film i svašta sam mu rekao. On mi je na to rekao samo: 'Ok. mangupe' - ispričao je Mikulić..



- Nakon toga su prestali pozivi, a u novinama sam pročitao da su zbog toga uhićeni Hittel i Dimitrov i nisam mogao vjerovati. Hittela ne poznajem, a Dimitrova poznajem iz viđenja jer radi u klubu Vanilla gdje izlazim - kaže Mikulić.



U splitskoj policiji rečeno je da Renato Hittel nema kaznenih prijava. Dimitrova se čak tvrdi da je iza sjene vodi nekoliko splitskih klubova.



Nezapaženi B. Landeka

Boško Landeka, jedini koji je javno priznao da je utjerivač dugova te to stavio na svoju posjetnicu uz naznaku da je i pjevač početkom devedesetih, danas je više prisutan u nogometno-menadžerskim vodama. Iako se volio javno hvaliti o svojim podvizima i utjerivanju dugova, iskusniji su policajci rekli kako on nikad nije ozbiljno doživljavan u tim krugovima. Iz njegovih pokušaja da se sredinom devedesetih u zagrebačkom krim miljeu prikaže kao opasan čovjek poznata je anegdota iz jednog zagrebačkog kafića. Konobar kojeg je maltretirao u kafiću izvadio je pištolj ispod šanka i uperio ga u zabezeknutog Landeku koji je potom bez riječi napustio lokal.     (D. Mi.)



Frane Senjanović i Dušan Miljuš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:46